Yemen'de Şiddet Olayları - Son Dakika
Güncel

Yemen'de Şiddet Olayları

Dışişleri Bakanlığı: "BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Cemal bin Ömer'in, silahlı Huti milislerinin, başkent Sana'daki stratejik önemi haiz kamusal alanları işgal etmesi ve ağır silahlara yetkisiz biçimde el koyması başta olmak üzere, yasa dışı eylemlerinin Barış ve Milli Ortaklık Anlaşması'nı ihlal.

02.10.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, silahlı Huti milislerinin, başkent Sana'daki stratejik önemi haiz kamusal alanları işgal etmesi ve ağır silahlara yetkisiz biçimde el koyması başta olmak üzere, yasa dışı eylemlerinin Barış ve Milli Ortaklık Anlaşması'nı ihlal ettiği yönündeki gelişmelerden derin kaygı duyduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yemen'de daha istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir geleceğin inşası için Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) anlaşmasıyla başlatılan siyasi geçiş süreci ve Ulusal Diyalog Konferansı sonuçlarının uygulanması temelinde atılan adımların desteklendiği belirtildi.

Açıklamada, 21 Eylül'de Barış ve Milli Ortaklık Anlaşması'nın bütün siyasi partiler ve taraflarca imzalanmasının, son haftalarda ülkenin kuzeyi ve başkent Sana'da çıkan çatışmaların yol açtığı krizin sona erdirilmesi ve istikrarın tesis edilmesi yönünde atılmış bir adım olarak ümit doğurduğu ifade edildi. 27 Eylül'de Barış ve Milli Ortaklık Anlaşması'nın askeri ve güvenlik eklerinin imzalanmasının da olumlu bir gelişme olarak görüldüğü ifade edelin açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Cemal bin Ömer'in, silahlı Husi milislerinin başkent Sana'daki stratejik önemi haiz kamusal alanları işgal etmesi ve ağır silahlara yetkisiz biçimde el koyması başta olmak üzere, yasa dışı eylemlerinin Barış ve Milli Ortaklık Anlaşması'nı ihlal ettiğini açıklaması derin kaygı uyandırmaktadır.

Yemen'de destekçisi olduğumuz diyalog sürecinin kuvvete başvurma yoluyla ilerletilemeyeceği açıktır. Bu bakımdan, Yemen'de kamu düzenini bozan her türlü eylem ve şiddetten sakınılması, yasa dışı her türlü işgale son verilmesi, ağır silahların yetkili makamlara iade edilmesi ve meşru hükümete saygı gösterilmesi esastır. Tüm tarafları bu konuda azami duyarlılığı göstermeye çağırıyoruz." - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement