Yemen'deki Uzlaşı Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki Uzlaşı Görüşmeleri

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer, yakında siyasi taraflar arasındaki görüşmelere devam edilmesi için yeni bir yerin belirleneceğini söyledi.

27.02.2015 00:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer, yakında siyasi taraflar arasındaki görüşmelere devam edilmesi için yeni bir yerin belirleneceğini söyledi.

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde istifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yle bir araya gelmesinin ardından basın açıklaması düzenleyen Bin Ömer, ülkenin bulunduğu problemlerden çıkması için (taraflar arasındaki) diyaloğun tek çıkışı olduğunu belirterek, bir an önce görüşmelerin başlatılması gerektiğini ifade etti.

Bazı engellere rağmen görüşmelerde mesafe alındığı ve birçok sorunun çözüldüğüne dikkati çeken Bin Ömer, BM Genel Kurulu'ndan çıkan karının uygulanmasının peşinde olduğunu Hadi'ye vurguladığını belirterek, ilerleyen günlerde görüşmelerin yapılacağı yeni yerin belirleneceğini kendisine aktardığını kaydetti.

Bin Ömer, görüşmelerin körfez ülkelerin girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı'ndan çıkan kararlar ile Barış ve Ortaklık Anlaşması ekseninde devam etmesi gerektiğini Hadi'ye anlattığını aktardı.

Bin Ömer ayrıca sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hadi, Yemenliler arasındaki ihtilafları aşmak için diyalog yollarına teşebbüs ediyor. Hadi, siyasi hedefler uğruna şiddete başvurmayı kınadı" ifadesini kullandı.

Diyalog görüşmelerindeki siyasi tarafların, ciddiyet ve iyi niyetlerini Ulusal Diyalog Konferansı sonuçlarına bağlı bir şekilde ortaya koyması gerekliliği konusunda Hadi'yle mutabık olduklarını belirten Bin Ömer, Hadi'nin "diyalog görüşmelerinin güvenilir bir yerde gerçekleşmesi" yönündeki çağrısına ilişkin ise "Hadi'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda kendisini yetkilendiren kararı desteklediğini" kaydetti.

BM, Yemen'de Husilerin ilerleyerek kamu kurumlarını ele geçirmesi, El-Kaide'nin Arap Yarımadası kolunun şiddet eylemlerini artırması ve ülkenin yıkımın eşiğine gelmesi üzerine önlem almak amacıyla 16 Şubat'ta toplanmıştı. Toplantıda İngiltere ile Ürdün tarafından sunulan karar tasarısı ele alındı. Yapılan oylamada tasarı 15 üyenin de desteğiyle kabul edilmişti.

Karar metninde, ülkede hükümet ve güvenlik kurumlarını elinde bulunduran Husilerden, koşulsuz olarak buralardan silahlı güçlerini çekmeleri, ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Hadi, Başbakan Bahah ve tüm kabine üyelerini derhal serbest bırakmaları istenmişti.

Yemen'de tek taraflı adımlardan vazgeçmeleri ve BM'nin arabuluculuğunda sürdürülen siyasi çözüm çabalarına dahil olmaları da istenen Husilere, ülkedeki güvenlik koşullarını normale döndürme çağrısı yapılmıştı.

Bu arada Yemen Sosyalist Partisi ile Yemen Islah Partisi dün, Husilerin bazı yöneticilerini alıkoyması ve halka karşı işlediği ihlalleri gerekçe göstererek, ülkedeki siyasi grupları ile Husiler arasında yürütülen görüşmelerden çekilme kararı almıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'deki Uzlaşı Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement