Yeni Yargı Paketi" - Son Dakika
Güncel

Yeni Yargı Paketi"

Türkiye Barolar Birliği: "Anlaşılan Yargıtayda yürütmenin hoşnut olduğu bir görünüm ortaya çıkana kadar görevlendirmeler ve seçimler devam edecektir.

25.11.2014 14:45

Türkiye Barolar Birliğinden (TBB) yapılan açıklamada, "Yargıtayda yürütmenin hoşnut olduğu bir görünüm ortaya çıkana kadar görevlendirmeler ve seçimlerin devam edeceği, bu durumun yüksek yargıya duyulan güveni kökünden sarsacağı" iddasına yer verildi.

TBB'den yapılan açıklamada, Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkındaki kaygıların, TBB'nin konuya ilişkin eleştirileriyle örtüştüğü belirtildi.

Birlik tarafından 19 Kasım 2014'te yapılan açıklamada da bu konulara vurgu yapıldığı hatırlatılarak, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Yapılan, son dönemde sıkça uygulanan yasa tasarısını yasa teklifi kılıfında TBMM'ye sunup, normal yasalaşma sürecinden kaçırmadır. Kamuoyuna tartışma imkanı tanımadan, doğrudan ilgili kurumların dahi görüşü alınmadan, çoğunluğa sahip olmanın rahatlığıyla yargı erki ile sürekli oynanmaktadır. Sayın Yargıtay Başkanı tarafından dün yapılmak zorunda kalınan açıklamanın da, bu yasa yapma tekniği dayatmasının sonucu olduğu kanısındayız."

- "Danıştay da yeniden yapılandırılacak"

Teklifle, Yargıtayın iç işleyişinde Yargıtayın takdir yetkilerinin azaltıldığı, tetkik hakimlerinin ve cumhuriyet savcılarının görevlendirilmesinde Yargıtayın görüşünün sorulması uygulamasına son verildiği ifade edilen açıklamada, yasanın kabulü halinde Yargıtayın yeniden yapılandırılacağı, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu seçimlerinin çok kısa sürede üçüncü kez yenileneceği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Anlaşılan Yargıtayda yürütmenin hoşnut olduğu bir görünüm ortaya çıkana kadar görevlendirmeler ve seçimler devam edecektir. Bu durum, yüksek yargıya duyulan güveni kökünden sarsacak niteliktedir. Eleştirdiğimiz durumlar Yargıtaya özgü olmayıp, bu teklifle Danıştayın da iç işleyişinde katılımcılığın azaltılması ve yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır.

Adli yıl açılış töreninin kaldırılmasının ise üzerinde yorum yapmak dahi güçtür. Yürütmenin temsilcilerinin yılda bir kez dahi olsa yargının ve onun ayrılmaz parçası olan savunmanın eleştirilerini dinlemeye tahammülü olmadığını gösteren bu duruma Yüce Meclisimizin de boyun eğmesi halinde ülkemiz adına çok üzücü bir görünüm ortaya çıkacaktır. On yıllara dayanan gelenekleri gündelik siyaset adına bir çırpıda kaldırmak, kurumlara geri dönüşü olmayan zararlar verecektir." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Yargı Paketi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement