Yetiştiriciye ''SAANEN'' Takviyesi - Son Dakika
Güncel

Yetiştiriciye ''SAANEN'' Takviyesi

'Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinde Verimliliği Arttırma Projesi'' kapsamında Torbalı'da 21 yetiştiriciye % 75'lik devlet hibesiyle 51 adet Saanen cinsi damızlık teke dağıtıldı.

28.05.2015 10:13

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından küçükbaş hayvancılıkta karlılığı yükseltmek için uygulanan; ''Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinde Verimliliği Arttırma Projesi'' kapsamında Torbalı'da 21 yetiştiriciye % 75'lik devlet hibesiyle 51 adet Saanen cinsi damızlık teke dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Torbalı İlçe Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene; Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve damızlık teke almaya hak kazanan yetiştiriciler katıldı.

YETİŞTİRİCİYE CAN SUYU!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya'nın Saanen Keçi ve tekeleri hakkında yaptığı sunumla başlayan toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması, modern hayvancılık işletmelerinin kurulması amacıyla hazırlanan proje kapsamında dağıtılan tekelerin sürülerde kan değişimi sağlayarak verimliliği arttıracağını ifade etti. Güldal; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle hibe programların devam edeceğini belirterek, ''TÜRKVET sistemine göre işletmesi aktif olan yetiştiricilere; büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek boğa, koç, teke alımına hibe desteği uygulanacak. Hibe Desteği programı 2014-2018 yılları arasında uygulanacak'' dedi.

ISLAH VE HAYVAN REFAHI VERİMİ ARTTIRIR

Hak sahibi yetiştiricilerin kura çekerek tekelerini aldığı törende Saanen cinsi teke ve keçilerin bakımları konusundaki püf noktalarını yetiştiricilere aktaran İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise yüksek süt ve döl verimi için hayvan sağlığı yanında beslenmenin önemine dikkat çekti. Hayvan sahipleri ile konuyla ilgili tecrübelerini paylaşan Türer; tamamen meraya dayalı geleneksel besi tipinin Saanen cinsi keçilerde verim düşüklüğüne neden olacağını vurguladı. Islah çalışmalarının yanında hayvan refahının da verimi arttıran unsurlar arasında olduğunu söyleyen Türer; ''Mera haricinde özellikle çiftleşme ve doğum sonrası gibi önemli zaman dilimlerinde ekstra kesif yem takviyesi Saanen cinsi keçilerde yavru ve dolayısıyla süt verimini üst düzeye çıkarır. Karlı bir hayvancılık için yetiştiriciliğin modern tekniklerle yapılması gerekli. Saanen, yapılan ekstra bakımın karşılığını kat-kat fazlasıyla geri veren özel bir cins. Sürü sahiplerimizin bu noktaya dikkat etmesi gerekir. Tüm yetiştiricilerimiz için projenin hayırlı olmasını dilerim'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yetiştiriciye ''SAANEN'' Takviyesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement