Yezidilerden, "Uluslararası Koruma" Talebi - Son Dakika
Güncel

Yezidilerden, "Uluslararası Koruma" Talebi

Irak'ın Süleymaniye kentindeki bir grup Yezidi, terör örgütü DAEŞ'i protesto etti.

26.03.2015 14:03

Irak'ın Süleymaniye kentindeki bir grup Yezidi, terör örgütü DAEŞ'i protesto etti. Eylemciler, DAEŞ'in, Musul'un Şengal ilçesindeki Yezidilere, yeni saldırılarda bulunmaması için "uluslararası koruma" talep etti.

Kent merkezindeki Azadi Parkı'nda toplanan bir grup Yezidi, buradan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamento ofisine kadar yürüdü. Eylemciler, yürüyüş sırasında "Şengal'de soykırım yapıldı", "uluslararası koruma istiyoruz" sloganları attı.

IKBY Parlamentosu Süleymaniye Ofisi Sorumlusu ve Goran Hareketi Milletvekili Şerko Hemami grubu karşılayarak, taleplerini dinledi. Hemami, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uluslararası standartlar ve yasalara göre Yezidi kardeşlerimizin başına gelenlerin soykırım olduğunu belirtiyoruz. Yezidiler, Kürt oldukları için DAEŞ'in saldırılarına maruz kaldı. Yezidilerin dosyası Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne götürüldü" dedi.

Eyleme katılan Besma Şengalli de DAEŞ'in birçok Yezidi kadın ve genci kaçırdığını hatırlatarak, bunların akıbeti hakkında henüz bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getirdi. Yezidilerin başına bir daha böyle bir felaket gelmemesi için uluslararası koruma istediklerini belirten Şengalli, ayrıca yaşananların "soykırım" olarak kabul edilmesini talep ettiklerini kaydetti. Grup, taleplerini yetkililere ilettikten sonra olaysız dağıldı.

DAEŞ, 3 Ağustos 2014'te Musul'un Şengal ilçesini ele geçirmesi üzerine binlerce Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmış, yaklaşık bir hafta sonra Peşmergenin açtığı kara koridorundan kurtarılmıştı. Ancak suyun olmadığı dağda geçen bir hafta ve ardından devam eden kaçış nedeniyle büyük bir insanlık dramı yaşanmıştı. Yezidiler, DAEŞ'in kendilerine yönelik öldürme, yaralama, tecavüz, işkence ve kaçırma gibi insanlık dışı eylemlerinde bulunduğunu savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yezidilerden, 'Uluslararası Koruma' Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement