Yorgancı Esnafı Zor Durumda - Son Dakika
Yerel

Yorgancı Esnafı Zor Durumda

Yorgancı Esnafı Zor Durumda

Balıkesir’in Havran ilçesinde, tek yorgancı olan 26 yaşındaki Ramazan Küçükbaş, elyaf ve silikon ürünler yüzünden yorgancılığın bittiğini söyledi.

20.02.2014 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Havran ilçesinde, tek yorgancı olan 26 yaşındaki Ramazan Küçükbaş, elyaf ve silikon ürünler yüzünden yorgancılığın bittiğini söyledi.

Çırak bulamadıklarını anlatan Küçükbaş, sadece çeyiz işleriyle ayakta durmaya çalıştıklarını anlattı. Havran çarşısında yorgan imalatı yapan Ramazan Küçükbaş, mesleğin ilçedeki son temsilcisi. Bütün gayretlerine rağmen çırak bulamamaktan yakınan genç usta, eskiden 6-7 yorgan diktiren düğüncülerin şimdilerde tek yorgan ve iki yastıkla yetindiğini söyledi.

Mesleğin bitme noktasına geldiğini anlatan Ramazan Küçükbaş, "Mesleğe 2002 girişli çırak olarak başladım. 2006 da kendi işyerimi açtım. 3 yıl çıraklık ve kalfalık döneminden sonra ustalığa yükseldim. Zamanla mesleğimiz çok kıvançta bir işti. Tamamen el dikişi el sanatı olup çok ilgi duyulan bir işti. Şu anda fabrikasyonların çıkardığı ürünler geri dönüşüm malzemesinden elde edilen elyaf ve silikonlar hem pamuk üreticisi hem de bizim gibi yorgancı esnafını tamamen bitme noktasına getirdi. Ege bölgesinde son yetişen usta benim.. Elyaf ve silikonlar kanserojen madde içerdiği için insan sağlığını çok etkiliyor. Bu yüzden doktorların bunun için önlem önerileri var. Bunlar medya tarafından da halka daha iyi lanse edilse çok daha iyi bir çalışma olacağına inanıyoruz. Mesleğimiz sadece çeyiz işleriyle ayakta durmaya çalışıyor. Eskiden bir düğün işinde 6-7 yorgan veriyorduk. Şimdi ise sadece bir tane veriyoruz. Bunlar tek kişilik çif1t kişilik basma ve ipek olmak üzere ayrılıyordu. Şu an sadece bir yorgan 2 yastıkla düğün yapıyorlar. Elimizden geldiğince bu güzel sanatımızı devam ettirmeye çalışacağız. Mesleğimize ilgisizlik nedeniyle çırak bulamıyoruz. Gerek medya yoluyla. gerekse dükkanımızın camına ilan asarak çırak bulma yöntemlerine gittik. Bunların hiç birinde başarılı olamadık. Mesleğimizde yetişen yok. Tamamen bitme noktasındayız dedi.

Yün ve pamuk yorganlarından vazgeçmediğini anlatan bir vatandaş da, "Biz elyaf ve silikonları tutmuyoruz. Pamuk ve yün tercihimiz. Biz eski yorganlarımızdan vazgeçmiyoruz. Yün ve pamuk daha sıhhatli bizlerin nazarında. Öbürlerini tercih etmiyoruz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yorgancı Esnafı Zor Durumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement