Yumurta Üreticileri Dış Pazarlara Yönelmek İstiyor - Son Dakika
Yerel

Yumurta Üreticileri Dış Pazarlara Yönelmek İstiyor

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesinde üreticiler, ihracatın büyük bölümünün yapıldığı Irak dışında yeni dış pazarlara yönelmek istiyor.

16.02.2013 11:29  Güncelleme: 11:34

Esma Eser - Geçen yıl 700 milyon yumurta üretilerek 6,5 milyon dolarlık ihracat yapılan Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesinde üreticiler, ihracatın büyük bölümünün yapıldığı Irak dışında yeni dış pazarlara yönelmek istiyor.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı rapora göre, geçen yıl ilden çeşitli kalemlerde toplam 406 milyon 294 bin dolar ihracat yapıldı. İhracatta, gıda sektörünün payı 128 milyon 24 bin dolar olarak gerçekleşti.

Yıllık ortalama 100 bin tonu aşan yumurta üretimiyle Türkiye'de yumurta üretimi ve pazarlamasında önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar'daki üretim miktarı, ülkede yumurta fiyatlarının belirlenmesini doğrudan etkiliyor.

İlde 11 milyon 434 bin 700 yumurta tavuğu bulunuyor ve geçen yıl 173 bin 75 ton yumurta üretimi gerçekleştirildi.

-"Yumurta ihracatının büyük bölümü Irak'a yapılıyor"-

Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Başkanı Nevzat Tezcan, AA muhabirine, Başmakçı ilçesinin, Afyonkarahisar'ın gıda ihracatının büyük bölümünü oluşturan yumurta üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

İlçenin en önemli gelir kaynağının tavuk ve yumurta olduğuna dikkati çeken Tezcan, "2,5 milyon yumurta tavuğu bulunan Başmakçı'da geçen yıl 700 milyon yumurta üretildi ve 6,5 milyon dolarlık ihracat yapıldı" dedi.

Başmakçı Yem Sanayi AŞ Müdürü Faruk Aktaş da devletin yumurtacılıkta üretimi değil, ihracatı desteklemesi gerektiğini savundu.

Türkiye'den yumurta ihracatının büyük bölümünün Irak'a yapıldığını anlatan Aktaş, "Tek pazara değil, yeni pazarlara giriş ve fuarlara katılım desteği verilmeli. Yumurta üretiminde desteğe gerek yok. Zaten üretime verilen destek yetersiz ve geç dönüyor" diye konuştu.

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yumurta Üreticileri Dış Pazarlara Yönelmek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement