Yüzyıl Sonra Çanakkale" Film Oldu - Son Dakika
Güncel

Yüzyıl Sonra Çanakkale" Film Oldu

Yüz yıl önce kanlı çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği Çanakkale'nin bugünkü halini 16 ay boyunca görüntüleyen fotoğraf sanatçısı Ünal Bilir'in "Yüzyıl Sonra Çanakkale: Kahramanlar Yurdunda Bir Gün" adlı kısa filmi, internet ortamında yayınlandı.

12.02.2015 10:46

Yüz yıl önce kanlı çatışmaların yaşandığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği Çanakkale'nin bugünkü halini 16 ay boyunca görüntüleyen fotoğraf sanatçısı Ünal Bilir'in "Yüzyıl Sonra Çanakkale: Kahramanlar Yurdunda Bir Gün" adlı kısa filmi, internet ortamında yayınlandı.

Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve fotoğraf sanatçısı Ünal Bilir, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla 18 Şubat 2013-27 Haziran 2014 arasında Çanakkale'de kara ile deniz savaşlarının yaşandığı mekanların görüntülerinden oluşan ve Gelibolu Yarımadası'nda geçen 24 saatlik bir zamanı filme aldı.

Proje kapsamında yüz bin kareden fazla fotoğraf ve video görüntüsü çeken Bilir'in, 8,5 dakikalık filmi timelapse tekniği ve 4K görüntü kalitesiyle internet ortamında izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Filmin ikinci bölümü martta yayınlanacak

Bilir, yaptığı yazılı açıklamada, serinin ilk filmi "Yüzyıl Sonra Çanakkale: Kahramanlar Yurdunda Bir Gün"ün çekimlerinin 16 ay boyunca haftanın üç-dört günü düzenli yapıldığını belirterek, "Amacımız hem 1915'te hayatının baharında Çanakkale'de şehit düşen gencecik insanların, destansı bir zafere imza atan kahramanların bıraktığı eşsiz güzellikteki bu mirasa dikkatleri çekmek hem de bir zamanlar kan, irin deryasına dönen coğrafyanın savaş olmadan nasıl bir cennete dönüşebileceğini gözler önüne sermekti" ifadelerini kullandı.

Serinin ikinci filminin martta izleyicilerin karşısına çıkacağını aktaran Bilir, proje sonucunda başta Gelibolu Yarımadası olmak üzere çatışmaların yaşandığı mekanlarla ilgili geniş kapsamlı ve sistematik görsel arşiv oluşturduklarını kaydetti.

Yüz yıl önce aile yakınlarından birini bu savaşta şehit vermiş birçok kişinin hala Çanakkale'yi görme fırsatı bulamadığını kaydeden Bilir, filmleri, herkesin atalarının yüz yıl önce hayatını feda ettiği bu toprakları daha yakından tanıyabilmesi için özellikle internet ortamında izleyiciyle buluşturduklarını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yüzyıl Sonra Çanakkale' Film Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement