Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Hedefler Yüksek - Son Dakika
Ekonomi

Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Hedefler Yüksek

Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Hedefler Yüksek

Geçen ay sona eren zeytinyağı ihracat sezonunda dış satım, önceki rekor yılının ardından yaklaşık 30 bin tona gerilerken, ihracatçılar yeni sezondan umutlu İhracatçılar, zeytin dış satımında 80 binden 100 bin tonun üzerine çıkmayı, zeytinyağında ise 40 ila 60 bin ton arasında ihracat yapmayı hedefliyor.

03.11.2014 11:18

ZAFER AKPINAR - 31 Ekim'de sona eren Türkiye zeytinyağı ihracat sezonunda dış satım, önceki rekor yılının ardından yaklaşık 30 bin tona gerilerken, Türk ihracatçısı yeni sezonlarında zeytin ve zeytinyağından oldukça umutlu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım 2012-31 Ekim 2013 ihracat sezonunda rekor kırıldığını ve yaklaşık 92 bin ton dış satım yapıldığını söyledi.

31 Ekim 2014'te sona eren sezonda ise ihracatın yaklaşık 30 bin tona gerilediğini vurgulayan Renklidağ, dış satımın Türkiye'deki var ve yok yıllarına bağlı olarak farklılık gösterdiğine dikkati çekti.

Kutulu ihracat sevindirdi

Rekorun kırıldığı önceki sezonda 92 bin tonun sadece 28 bin tonunun kutulu ihracat olduğunu belirten Renklidağ, "Geçen sezon ise 30 bin tonun 23 bin tonunu kutulu ihracat oluşturdu. İhraç edilen yağın yaklaşık yüzde 80'ine tekabül ediyor" dedi.

30 Eylül'de sona eren yemeklik zeytinde ise yüzde 4 civarında ihracat artışı olduğunu ve 80 bin tona çıktığını anlatan Renklidağ, bunun da yüzde 90'ını kutulu dış satımın oluşturduğunu söyledi.

Zeytinde sezonun 1 ay önce, zeytinyağında ise 1 Kasım'da başladığını vurgulayan Renklidağ, şunları kaydetti:

"Bu sezon yağış ve kuraklıktan dolayı zeytin ve zeytinyağında tahmin edilen rekolteye ulaşılamayacağını düşünüyoruz. Sezon başında 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton yemeklik zeytin üretimi öngörülmüştü. Ağustos ve eylül ayları kurak geçti. Yağışlara göre olup olamayacağına göre bakacağız ancak 190 bin zeytinyağı ve 438 bin tonluk zeytin rekoltesine yönelik tahminler yakalanmayacak gibi görünüyor. Yine de ihracata yönelik umutluyuz. Bu sezon 40 ile 60 bin ton arasında zeytinyağı hedefliyoruz. Yemeklik zeytinde ise 100 bin tonu geçeceğimizi düşünüyorum." - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Hedefler Yüksek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement