Zigana'nın Bitki Örtüsü Müzede Sergilenecek - Son Dakika
Güncel

Zigana'nın Bitki Örtüsü Müzede Sergilenecek

Zigana\'nın Bitki Örtüsü Müzede Sergilenecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı sistematik botanik uzmanı Mehtap Öztekin, Zigana'nın doğal güzelliğini, bitki biyolojisi çeşitliliğini her zaman incelenebilir duruma getirebilmek için bitki müzesi oluşturma kararı aldıklarını söyledi.

13.08.2014 22:03  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Öztekin, Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü coğrafi bilgi sistemleri mühendisi Tuba Bozdağ ile Zigana Dağı'nın bin 800 ve 2 bin 300 rakımı arasındaki alanda yüze yakın bitki türü topladı.

Öztekin, Gümüşhane'ye, Zigana Dağı'nın biyolojik çeşitliliğini incelemek üzere geldiğini belirtti.

Bitki örtüsü açısından Türkiye'de yapılan çalışmalarda, tespit edilen bitki türünün 9 bin 300 olduğunu ifade eden Öztekin, "Bunların 3 bin 35'i endemiktir. Bunlar, dünyada sadece ülkemizde bulunan endemik bitki türüdür. Zigana'da yaptığımız araştırmada, kaç endemik bitkinin bu bölgede bulunduğunu tespit ediyoruz" dedi.

Zigana'da, belli noktalarda özellikle çiçek açmış bitkilerden örnek topladıklarını anlatan Öztekin, "Bunların ayrıca fotoğraflarını çekiyoruz. Örnek topladığımız noktaların, GPS ile koordinatlarını alıyoruz, yükseltisini tespit ediyoruz. Topladığımız bitkilerin orman altında mı, orman açıklığında mı, nasıl bir bölgede yetiştiğini tespit ediyor ve not ediyoruz. Topladığımız bitkileri müzeye kazandırmak üzere kurutmak için bir işlemden geçiriyoruz" diye konuştu.

Çalışmanın diğer amacının Zigana Doğa Okulu'nda bitki müzesi oluşturmak olduğunu kaydeden Öztekin, "Zigana'da her mevsim, her bitkiyi görmek mümkün değildir. Doğadan koparılan bitkileri kurutulduktan sonra kayıt bilgileriyle müzeye yerleştirdiğiniz zaman istediğiniz zaman bu müzelere giderek görme imkanı oluyor. İnceleyip, araştırabiliyorsunuz. O nedenle biz de Zigana'nın doğal güzelliğini, bitki biyolojisi çeşitliliğini her zaman incelenebilir duruma getirebilmek için böyle bir bitki müzesi oluşturma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Öztekin, bitki müzelerinin bilimsel adının herbaryum olduğunu da belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Devlet kurumları ve üniversiteler bünyesinde açılan herbaryum müzeleri var. Ülkemizde bazı vakıfların da herbaryumları bulunmakta. Sivil toplum kuruluşu tarafından bugüne kadar iki herbaryum müzesi açıldı. Zigana Doğa Okulu'nda 17 Ağustos'ta açacağımız müze üçüncüsü olacak. Amacımız, devletten ve üniversiteden sonra sivil toplum kuruluşlarının bu bilgi ve verilere önem verdiğini kanıtlamaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zigana'nın Bitki Örtüsü Müzede Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement