800 Yıllık Çam Kütüğüyle Türk Tarihi Anlatılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

800 Yıllık Çam Kütüğüyle Türk Tarihi Anlatılıyor

800 Yıllık Çam Kütüğüyle Türk Tarihi Anlatılıyor

Karaman'da belediyenin atık malzemelerden yaptığı Canbaz Gazi Parkı, tam ortasında bulunan 800 yıllık çam kütüğüyle ilgi çekiyor.

14.09.2013 11:49  Güncelleme: 12:00

Karaman'da belediye tarafından kentin en işlek yerine atık malzemelerden yapılan Canbaz Gazi Parkı'nın ortasında 800 yıllık çam kütüğü bulunuyor.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsmet Paşa Caddesi'nin yaptıkları çalışmalarla kabuk değiştirdiğini söyledi.

Caddenin kentin prestij alanlarından biri olması için çalışmalar yaptıklarını ve Canbaz Gazi Türbesi'nin çevresini yeniden düzenlediklerini anlatan Uğurlu, "Burayı yeşil alana dönüştürmek istedik. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından himaye edilen, uzmanlarca 800 yıllık olduğu belirlenen, yıllar önce Toroslar'da çıkan bir orman yangınında zarar görmüş bir çam ağacının gövdesini getirdik. Bir ardıç veya çınar kütüğü bu şekilde olabilir. Bu çok enterasan değildir fakat bir çam ağacının gövdesinin bu şekilde olması son derece ilginç" dedi.

"İnsanlar tarihimizi hatırlıyor"

Uğurlu, 800 yıllık çam ağacı köküne anıtsal bir kimlik kazandırmaya karar verdiklerini dile getirerek, kütüğün yanına büyükçe bir tabela yaptırdıklarını, tabelada Türk tarihi için önemli dönüm noktalarının yazdığını anlattı.

İnsanların kütüğü incelediğini, okuduğunu, böylece tarihi hatırladıklarını ifade eden Uğurlu, "Bu tür uygulamalar, çağdaş şehircilikte olan uygulamalar. Doğaya, tarihe saygıdır. Milyonlarca lira para harcasan böyle bir kütle yaptıramazsın. Yaptırsan bile bu kadar doğal olmaz, insanlar üzerinde aynı etkiyi yapmaz. Şekilsiz olmasına rağmen son derece estetik değeri bulunan, plastik değeri olan güzel bir kütle. Halkımız da bu kütüğü ve parkı sevdi" diye konuştu.

Uğurlu, çam kütüğünün "kendi hal diliyle parka gelenlere ilginç şeyler söylediğini" dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Karamanoğlu Mehmetbey'i gördüm' diyor. 'Dil fermanına tanıklık ettim' diyor. 'İbrahimbey İmaretine dallarımı odun olarak verdim' diyor. 'Yunus Emre'yi gördüm, yapraklarım onun ilahileriyle dalgalandı' diyor. 'Mevlana ve ailesini ilk karşılayanlardandım ve Konya'ya hicretlerine şahit oldum' diyor. 'Osmanlının kuruluşuna yetiştim' diyor. Türk tarihi için önemli olaylara tanıklık ettiğini anlatıyor."

Parkın bir başka özelliğinin de tamamen atık malzemelerden yapılması olduğunu vurgulayan Uğurlu, parkın insanların dinlendiği, huzur bulduğu şık, kullanışlı, tarih kokan bir yeşil alan şeklinde hizmet vereceğini kaydetti.

Çam kütüğünü ilgiyle inceleyen vatandaşlar ise "Çam kütüğü ilgimizi çekti. Tabelayı okuduk, duygulandık. Yunus'u, Karamanoğlu Mehmet beyi, Osmanlı'yı, Cumhuriyetin kuruluşunu hatırladık. 800 yıllık tarih gözümüzün önünden geçti" ifadelerini kullandı. - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 800 Yıllık Çam Kütüğüyle Türk Tarihi Anlatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement