"Agrippina" Bu Sezon Üç Kez Sahnelenecek - Son Dakika
Kültür Sanat

"Agrippina" Bu Sezon Üç Kez Sahnelenecek

"Agrippina" Bu Sezon Üç Kez Sahnelenecek

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 31 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye prömiyerini gerçekleştirdiği Handel’in "Agrippina" adlı üç perdelik operası, bu sezonda üç kez yinelenecek.

31.10.2013 16:48

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 31 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye prömiyerini gerçekleştirdiği Handel'in "Agrippina" adlı üç perdelik operası, bu sezonda üç kez yinelenecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nden yapılan açıklamaya göre, George Frideric Handel'in tüm dünyada en çok oynanan operalarından Agrippina, 16, 18 Kasım ve 3 Aralık 2013 tarihlerinde sahnelenecek.

Konuk İtalyan şef Slavil Zdravkov Dimitrov yönetiminde sunulacak Agrippina, Mehmet Ergüven'in rejisi ile seyirciyle buluşacak.

Dekor ve kostümleri Gülden Sayıl Şenlikli tarafından hazırlanan eserde devinim ve jest sorumluluğunu Neslihan Öztürk üstlendi. Işık tasarımlarını Müfit Özbek'in yaptığı Agrippina'da solo rolleri Linet Şaul, Sevinç Demirağ, Erdem Erdoğan, Kenan Dağaşan, Cengiz Sayın, Alaaddin Ataseven, Cenk Karaferya, Murat Duyan üstleniyor.

Agrippina

Librettosu İtalyan diplomat, kardinal ve libretto yazarı Vincenzo Grimani tarafından yazılan Agrippina, ilk kez Ocak 1710'da Venedik'te sahnelendi. Eser, Handel'in (1685-1759) yaşamı boyunca yazdığı kırk beş operadan biri olup en çok oynanan operalarının başında geliyor.

Birinci yüzyılda Roma'da geçen ve iktidar mücadelesini anlatan Agrippina'nın konusu şöyle:

"Kocası İmparator Claudius'un bir deniz fırtınasında öldüğünü öğrenen Agrippina, İmparatordan önceki evliliğinden olan oğlu Nero'yu tahta geçirme kararındadır. Böylece oğlu ile yönetme erkini kullanmayı planlamaktadır. Bunun için her türlü oyunu oynamak, yakınlarını birbirine düşürmek, gerekiyorsa her türlü yalanla iktidarı elde etmek için uğraş verecektir."

Eserin temelini, insan var oldukça tutkunun sınırsızlığını ifade etmedeki en belirgin iki duygu olan "aşk" ve "iktidar" oluşturuyor.

Agrippina, İzmir Devlet Opera ve Balesi'ne 2013 Yılının (Yılın Opera Yapımı) Donizetti Ödülü'nü kazandırmıştı.

16. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyıl arasında Avrupa'da moda olan "Barok Dönem" müzikte opera ile özdeşleşmiştir. Bu akım görkemlilik, canlılık, gösterişlilik, süslülük gibi biçim zenginliği ile dünya sanatı ve yaşam biçmine çok önemli kazanımlar sağlamıştır.

Barok müziğinin en önemli temsilcilerinden Alman besteci Handel, İtalya'da kaldığı dört yıl içinde yazdığı İtalyanca operalar sayesinde İtalyan operasının doruk noktalarından biri olmayı başarmıştır. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Agrippina' Bu Sezon Üç Kez Sahnelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement