Hindi, Alman Kazı Yumurtasıyla Kuluçkaya Yattı - Son Dakika
Kültür Sanat

Hindi, Alman Kazı Yumurtasıyla Kuluçkaya Yattı

Hindi, Alman Kazı Yumurtasıyla Kuluçkaya Yattı

Sarıkamış'da, Melek Sevim'e ait Türk hindisi, Alman ırkı "Emden" cinsi kazın yumurtalarının üzerine kuluçkaya yattı.

05.10.2016 10:10

Sarıkamış'da, Melek Sevim'e ait Türk hindisi, Alman ırkı "Emden" cinsi kazın yumurtalarının üzerine kuluçkaya yattı.

Sarıkamış ilçesi Tepe Mahallesi'nde kaz besiciliği yapan Melek Sevim, yıllar önce komşusundan aldığı bir kazın yumurtasını, beslediği kazlardan birinin altına kuluçkaya bıraktı.

Yumurtadan çıkan civcivin, diğerlerine nazaran daha iri cüsseli olduğunu gören Sevim, yaptığı araştırmada bu kaz türünün Alman ırkı "Emden kazı" olduğunu anladı.

Büyüyen ve anaç olduktan sonra hemen her gün yumurtlayan "Emden kazı" sayısını çoğaltmak istedi. Ancak bu kaz yumurtalarına sahip çıkmadığını ve kuluçkaya yatmadığını fark eden Sevim, çareyi hindide buldu.

Besici Sevim, bu kaz türünün yumurtalarını, Türk hindisinin altına koyup kuluçkaya yatmasını sağladı.

Melek Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Emden kazı kendi yumurtaların üzerine, yani kuluçkaya yatmıyordu. İki ay içerisinde 50'ye yakın yumurta bu nedenle zayi oldu. Biz de yumurtaları değerlendirmek için hindinin altına koyduk. Hindimiz de yumurtaları öyle sahiplendi ki anaç kazı kendi yumurtalarının yanına bile yaklaştırmıyor. Kaz besiciliği açısından bu kaz türü oldukça ideal. Ancak yumurtalarına sahip çıkmıyor. Biz de böyle bir yöntem uyguladık."

Hindi yumurtaları daha çabuk kabul ediyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün ise Kars'ın Türkiye'de en fazla kaz yetiştirilen il olduğunu söyledi.

Kars kazlarının etinin de lezzet açısından Türkiye'de ilk sırada olduğunu ifade eden Düzgün, "Mevsim ve beslenme açısından bu yöre kazın yetişmesi için uygun iklime sahip. Yetiştiricilerimiz kaz büyütme, besleme konusunda, yıllardır çok geçmişe dayanan bir geleneğe, kültüre sahip. Ama üzülerek söylüyorum ilimizde modern ölçüde daha karlı olabilecek büyük işletmeler tarzında kaz işletmelerimiz az sayıda, ilimizde bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz." dedi.

Türk hindisinin kaz yumurtaları üzerinde kuluçkaya yatmasına ilişkin olarak Düzgün şunları kaydetti:

"Asıl olan kazın yumurtasını kendisinin çıkartmasıdır, ama bazı ırklar çok fazla yumurta veriyor. Bu yumurtalara kuluçkaya yatan kaz yumurtaları belli ısıda tutup, belli dönemlerde çevirip gerekli rütubeti, nemi ve ısısını ayarlaması lazım ama kenarda kalanlardan civciv çıkmıyor. Aile işletmeciliği yapan vatandaşlarımız kendi usulüne göre bir yöntem bulup kaz yumurtasını hindinin atına koyarak civciv üretiyor. Hindi başka cins olsa bile yumurtaları çabuk kabul eden bir hayvan olduğu için hemen kuluçkaya yatıyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hindi, Alman Kazı Yumurtasıyla Kuluçkaya Yattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement