Tarihi kilisenin turizme kazandırılması isteği - - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi kilisenin turizme kazandırılması isteği -

Tarihi kilisenin turizme kazandırılması isteği -

Bodrum'un Bitez beldesinde 3. yüzyılda yapılan Gara Rum Kilisesi, kaderine terk edilmiş durumda.

27.02.2014 15:01

Bodrum'un Bitez beldesinde 3. yüzyılda yapılan Gara Rum Kilisesi, kaderine terk edilmiş durumda.

Balıkçıların, ava gitmeden önce dua ettikleri sanılan tarihi kilisenin girişinde yunus ve kılıç balıklarının resmedildiği mozaikler yer alıyor. Kilise, bakım yapılmadığı için harap durumda bulunuyor.

Kilisenin bulunduğu arazinin sahibi Ömer Fırat Özbaşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, kilisenin 1987 yılında İzmir Anıtlar Kurulu tarafından tescil edildiğini söyledi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne restorasyon için başvurduklarını anlatan Özbaşar, arsasını satarak kilisenin restorasyonunu gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

Özbaşar, "Buranın müze gibi bir yer olmasını istiyorum. Yörede 3 binin üzerinde gayrimüslim yaşıyor. Her hafta sonu buraya gelseler, Bitez'de turizm sektörünü canlandırmış oluruz" dedi.

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitez'de Gara Kilisesi ile ilgili 2010 yılında müdürlüğe ve bakanlığa kamulaştırma talebi geldiğini, talebin değerlendirilerek kamulaştırılma kararı alındığını söyledi.

Yeterli ödenek olmadığından dolayı daha sonra bu konuda "Tekrar değerlendirilecektir" şeklinde bir karar alındığını anlatan Özer, şöyle konuştu:

"2012 yılında hem Bitez Tanıtma Vakfı (BİTAV) hem de şahıs tarafından yeniden kamulaştırma talebi söz konusu olmuş. Bakanlığımız yine talebi inceleme neticesinde yeterli ödenek bulunamadığından 'Daha sonra tekrar değerlendirilmesi' diye cevap vermiş. Yani kamulaştırılmasıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmamış. Tekrar müracaat edilirse Bakanlığımıza iletilecektir. Ayrıca kişinin şahıs olarak, restorasyon projesi ya da restorasyon yapılmasıyla ilgili herhangi bir hibe konusunda müracaatı söz konusu değildir."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi kilisenin turizme kazandırılması isteği - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement