Tarihi Mescitin Duvarlarını Gemi Çizimleri Süslüyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi Mescitin Duvarlarını Gemi Çizimleri Süslüyor

Tarihi Mescitin Duvarlarını Gemi Çizimleri Süslüyor

Alanya'da bulunan mescidin iç duvarlarında, milattan sonra 14.-17. yüzyıl arasında yapıldığı belirlenen yaklaşık 200 gemi çizimi bulunuyor.

05.09.2013 11:36  Güncelleme: 21:39

MUSTAFA KURT - Alanya'da tarihi yarımadada bulunan mescit, iç duvarlarındaki gemi çizimleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yarımadadaki mescitte yaklaşık 200 gemi çizimi olduğunu söyledi. Mescitin Selçuklu veya Osmanlı döneminde kaldığını tahmin ettiklerini dile getiren Türkmen, mekan içindeki çizimlerin 14-17. yüzyıllar arasına tarihlendiğini kaydetti.

Resimlerin neden yapıldığına dair araştırmacıların tezleri olduğunu ifade eden Türkmen, yabancı ülkedeki bir kilisede bulunan resimlerden yola çıkan bir araştırmacının, "Seyahate gidilirken sağ salim dönülsün" diyerek yola çıkılan geminin resimlerinin duvara işlediği sonucuna vardığını söyledi.

Türkmen, şöyle konuştu:

"Birincisi Alanya bir liman kenti. Dolayısıyla burada oturan insanlar limanda gördükleri gemilerin resimlerini çizmiş olabilir. İkincisi uzak bir yere gitmiştir ve döndüğünde 'Ben bu gemiyle gittim' diye çizmiş olabilir. Bazı araştırmacıların öne sürdüğü tez ise yine 'Sağ salim gittim, geldim. Şükür' diye gemiyi caminin iç duvarlarına çizmiş olabilir."

"Namaz kılanlar da var"

Alanya Belediyesi Kültür Müdürü Nimet Hacıkura ise Gemili Mescit'in Alanya Kalesi'ndeki küçük ölçekli anıtsal yapılardan olduğunu ifade etti. Tuğla kullanılarak yapılan üzeri kubbeli tek mekandan oluşan yapının Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olduğunu anlatan Hacıkura, "Antalya Bölge Müdürlüğü ile belediyemizin yaptığı görüşmeler neticesinde yapılan protokolle buranın projesi belediyemiz tarafından yapıldı. Bu proje kapsamında restorasyon çalışmalarını gerçekleştirdik ve tamamladık. Şimdi ziyarete açık" dedi.

Mescitin iç duvarlarında gemi çizimleri olduğunu belirten Hacıkura, bu çizimlerin korunması için de raporlar hazırlandığını, bu rapor doğrultusunda iç mekan restorasyonunu gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hacıkura, isteyenlerin mescitte namaz kılabileceğine dikkati çekti.

"Türk-İslam geleneğinde bu yok"

İlçe Müftüsü Mustafa Topal ise Türk İslam kültüründe ibadethanede resme rastlanmadığına değindi. Çizimlerin mescit kapandıktan sonra yapılmış olabileceğini savunan Topal, "Çünkü Türk-İslam geleneğinde bu yok" dedi.

Camilerde bitki motifleri ve hat sanatı kullanıldığını hatırlatan Topal, vakit namazı kılmak için mescide gelenlerin bu figürlerin yanında namaz kılmasında ise sakınca olmadığını açıkladı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi Mescitin Duvarlarını Gemi Çizimleri Süslüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement