2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

CHP'li Sarı: "Bütçede hem büyüme hem cari açığın azalmasının öngörülmesi gerçekçi değil" "Türkiye borç veren ülke demek, Sultanahmet'te toplayıp, Medine'de dağıtmaya benziyor"

06.11.2013 15:18

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, büyümeyle cari açık arasında ters orantı olduğunu belirterek, 2014 bütçesinde hem büyüme hem cari açığın azalmasının öngörülmesinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Hazine Müsteşarlığı, BDDK ve SPK'nın 2014 bütçeleri ve 2012 kesin hesaplarıyla, Merkez Bankası ve TMSF'nin Sayıştay raporlarının görüşülmesine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam ediliyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın sunumunun ardından konuşan muhalefet milletvekilleri, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, küresel ekonomide bol likiditenin yerini sıkılaştırmaya bırakıtığını ifade ederek, bu durumun en çok olumsuz etkileyeceği ülkelerden birinin Türkiye olacağını savundu.

Türkiye'nin olumsuz etkilenecek olmasındaki en önemli etkenin iç tasarrufun düşüklüğü olduğunu dile getiren Ayaydın, tüketimin kredi limitlerinin düşürülmesiyle frenlenmeye çalışılmasının yanlış olduğunu söyledi. Ayaydın, "Büyümede 'yumuşak iniş' ya da 'uçaktan karayoluna geçiş' denilen şeyin, aslında 'karayolundan yayayoluna geçiş' olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Babacan'ın sunumundaki hedeflerin "iyimser" rakamlar olduğunu belirterek, "Bu nedenle hedefler sürekli revize ediliyor. Böyle olursa inandırıcılığı kalmaz" dedi.

Tasarruf için dar gelirlilerin gelir düzeyinin artırılması gerektiğini ifade eden Günal, "Tüketici kredilerine bakarsak, tüketici önümüzdeki birkaç yılı zaten tüketmiş. Başka önlemler alınmalı" diye konuştu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Sayıştay raporlarındaki eksiklikler nedeniyle bütçeyi denetleyemediklerini söyledi. Kaplan, "Faiz lobisinin ruhu, şu an Meclis'in içinde her yerde dolaşıyor. Biz bütçeyi denetleyemiyoruz. Başbakan uçağa binerken öğrenci evlerini bile denetliyor" şeklinde konuştu.

Bankaların tüketicilerden değişik isimler altında birçok komisyon aldığını belirten Kaplan, BDDK'nın bankaların yanında yer almasını eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı paranın yönünün değişeceği yol ayrımında olduklarını dile getirdi. Dünyadaki trende bakılınca borç verme pastasının giderek azaldığına işaret eden Sarı, bu eğilime karşın Türkiye'nin bir yıllık finansman ihtiyacının 220 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

Sarı, büyümeyle cari açık arasında ters orantı olduğunu anlatarak, bütçede hem büyüme hem cari açığın azalmasının öngörülmesinin gerçekçi olmadığını savundu.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, Türkiye'nin büyüme hızının azaldığını ifade ederek, hedeflerin tutturulması için ortalama yüzde 7 büyümeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bütçe birliğinden uzaklaşıldığını söyleyen Oral, ödenek dışı harcamaların, Kamu İhale Kanunu'ndaki istisnaların, TOKİ uygulamalarının bütçe birliğinden uzaklaşıldığını gösterdiğini öne sürdü.

-"Türkiye bu dönemi iyi değerlendiremedi"-

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da Türkiye ekonomisinin, ürettiğinden fazla tükettiğini, kazandığından fazla harcadığını, ekonominin borçlanarak çevrildiğini belirtti.

Türkiye'nin IMF'ye borcunun kapatıldığının ve borç veren ülke haline geldiğinin söylendiğini dile getiren Akçay, "Türkiye borç veren ülke demek, Sultanahmet'te toplayıp, Medine'de dağıtmaya benziyor" dedi.

Akçay, 2002'de 6,7 milyar lira olan hane halkı borçluluğunun 2012 sonunda 300 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, dünyada parasal bolluk yaşandığı bir dönemin geçirilmesine rağmen, Türkiye ortalamasının altında büyüme oranı yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin bu dönemi iyi değerlendiremediğini ve yapısal reformları gerçekleştiremediğini savunan Kuşoğlu, ekonomi birimleri ve bakanlıklar arasında koordinasyon sorunu olduğunu belirtti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement