CHP Milletvekili Mahmut Tanal: İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları soykırım suçu - Son Dakika
Politika

CHP Milletvekili Mahmut Tanal: İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları soykırım suçu

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, İsrail'in Filistin'e yönelik yaptığı saldırıları soykırım suçu olarak nitelendirdi. Tanal, Gazze'de yaşayan sivillerin abluka altında olduğunu, su, elektrik ve ekmek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirtti. Tanal, Birleşmiş Milletler'de İsrail'in savaş suçlarından yargılanması gerektiğini vurguladı.

16.10.2023 16:28

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, "Soykırımın tanımına uyacak bir şekilde, belli bir grup, yani Filistinliler, Gazze'de yaşayan siviller abluka altına alınmış durumda. Su verilmiyor, elektrikleri kesik, ekmek verilmiyor. Bu grubun toplu olarak yok edilmesi amacına yönelik olan bu eylemlerle devletler hukukunca uyarınca bir soykırım suçu işlenmektedir. Bu soykırım suçu işlenmesine dünyanın, insanlığın bir ses vermesi lazım ve buna sessiz kalınmaması lazım. Bu soykırım suçu nedeniyle Birleşmiş Milletler'de savaş suçlarında İsrail'in yargılanması gerekmektedir" dedi.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, İsrail'in Filistin'e yönelik yaptığı saldırılarla ilgili açıklama yaptı. Tanal, sadece 1 haftada 6 binden fazla füze atılarak, Gazze'de sivillerin yaşadığı binaların yerle bir edildiğine dikkat çekti. Tanal, açıklamasında şunları söyledi:

"Sivil vatandaşların mülkleri hedef gösterilmeksizin, gelişi güzel, planlı şekilde yağmalanıyor. Kültüler varlıkları yok ediliyor. Tecavüz olayları oluyor. Öç alma olayları yaşanıyor. Öldürülen insan sayısı çoğunlukta. Toplanan tüm bu kanıtlar ve sistematik olarak hedeflenmiş olması nedeniyle, soykırım kastıyla hareket edildiğini gösteriyor. Mağdur beyanlarına baktığımız zaman, aynı şekilde İsrail Cumhurbaşkanı Hertzog 'Gazze şeridinde siviller dahil hiç kimse masum değildir' sözüyle soykırım amacına yönelik, soykırımı adeta itiraf ediyor. Tüm bu olanlar karşısında dünya suskun ve göz önünde, bile bile insanlık suçu işleniyor. Lahey Kara Savaşlarının Önlenmesi Sözleşmesi'nin 46'ıncı maddesi, 'İşgalci devletleri ele geçirdikleri bölgelerde yaşayan insanların onurlarına zarar vermemesi gerekir' deniyor. Maalesef, Filistin'de, Gazze'de, basına yansıyan haberleri gördüğümüzde, maalesef burada insanların onurları da zarar görüyor. Dini ibadetlerine engel olunmaması gerekir. Dini ibadetlerine engel olunuyor. Malları gereksiz yere ellerinden alınmaması gerekirken, malları ellerinden alınıyor. Sivillerin yaşadığı binalar yerle bir ediliyor. Roket atarlarla yok ediliyor. Bunların hepsi bir planı şekilde yapılıyor. Soykırımın tanımına uyacak bir şekilde, belli bir grup, yani Filistinliler, Gazze'de yaşayan siviller abluka altına alınmış durumda. Su verilmiyor, elektrikleri kesik, ekmek verilmiyor. Bu grubun toplu olarak yok edilmesi amacına yönelik olan bu eylemlerle devletler hukukunca uyarınca bir soykırım suçu işlenmektedir. Bu soykırım suçu işlenmesine dünyanın, insanlığın bir ses vermesi lazım ve buna sessiz kalınmaması lazım. Bu soykırım suçu nedeniyle Birleşmiş Milletler'de, savaş suçlarında İsrail'in yaptığının yargılanması gerekmektedir."

CHP Milletvekili Mahmut Tanal: İsrail\'in Filistin\'e yönelik saldırıları soykırım suçu
Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika CHP Milletvekili Mahmut Tanal: İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları soykırım suçu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement