"Depremzedeye Şok" Haberi Yalan Çıktı - Son Dakika
Politika

"Depremzedeye Şok" Haberi Yalan Çıktı

"Depremzedeye Şok" Haberi Yalan Çıktı

Van'daki depremzedelerin 'yüksek elektrik faturası" şikayeti haberlerine yalanlama geldi.

14.04.2012 16:59  Güncelleme: 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da toplam 29 bin 486 konteynerde barındırılan 175 bin 70 depremzedenin elektrik ve su faturalarının tamamen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) ödendiği bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada bazı gazetelerde yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Çadır kentlerdeki depremzedelerin tüm ihtiyaçlarıyla yemek, giyim, elektrik, su gibi giderlerinin tamamen ücretsiz karşılandığı vurgulanan açıklamada, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremler sonrası Van Merkez ve Erciş ilçesinde ilk etapta kurulan çadır kentlerde barındırılan tüm vatandaşlara, sıcak su, tuvalet ve duş imkanları, sosyal mekanlar, okul öncesi eğitim, sağlık, dini ve psikolojik destek hizmetleri sunulduğu kaydedildi.

FATURALARI AFAD ÖDÜYOR

Habere konu edilen Van'da toplam 29 bin 486 konteynerde barındırılan 175 bin 70 depremzedenin elektrik ve su faturalarının tamamen Başbakanlık AFAD tarafından ödendiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yıkık, ağır ve orta hasarlı konutlardan dolayı hak sahibi vatandaşlarımız öncelikli olarak konteynerlere yerleştirilmiş olup, faturaları AFAD tarafından karşılanmaktadır. Depremin olduğu ilk günden 31 Mart 2012 tarihine kadar olan süreçte çadır kent ve konteyner kentte yaşayan vatandaşlarımıza gönderilen 66 milyon lira tutarındaki elektrik faturası, Başbakanlık AFAD tarafından ödenmiştir. Bundan sonraki faturalar da yine AFAD tarafından ödenecektir.

Deprem sonrası TEDAŞ ve resmi ekiplerce mağduriyetleri tespit edilen ve evlerinin yanında çadır kurmak zorunda kalan depremzede vatandaşlarımızın elektrik faturaları da 31 Aralık 2011 tarihine kadar AFAD tarafından ödenmiştir. Bu tarihten sonra vatandaşlarımız konteyner kentlere yerleştirilmiş olup, kendi evlerinde kalan, evlerinin veya iş yerlerinin yanına ferdi olarak çadır kurarak elektrik kullanan vatandaşlarımızın faturaları çadırlara değil kendi konutlarına gönderilmiştir ve faturaları kendileri tarafından ödenmektedir.

Konut, iş yeri ve sanayi tesisleri için bugüne kadar TEDAŞ'ın gönderdiği elektrik faturası toplamı 23 milyon TL'dir"

DEVLET NAKİT 2 MİLYAR TL HARCADI

Bugüne kadar Van için devletin 2 milyar lira tutarında nakit para harcadığı vurgulanan açıklamada "Köylerdekiler hariç yapımı süren 15 bin 323 kalıcı konut için ödenecek olan miktarla bu rakam 3,5 milyar lirayı bulmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Depremzedeye Şok' Haberi Yalan Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement