İngiltere, Türkiye ile Yasa Dışı Göç Anlaşması İmzaladı - Son Dakika
Politika

İngiltere, Türkiye ile Yasa Dışı Göç Anlaşması İmzaladı

İngiltere, Türkiye ile Yasa Dışı Göç Anlaşması İmzaladı

İngiltere, yasa dışı göçün yavaşlatılması amacıyla Türkiye ile yeni bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, insan kaçakçılığı şebekelerinin çökertilmesi ve tekne ticaretinin engellenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini kapsıyor. İngiltere hükümeti, anlaşma sayesinde gümrük verileri, istihbarat ve bilgilerin daha hızlı paylaşılacağını belirtti. İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye ile yapılan ortaklık sayesinde insan kaçakçılığı çetelerinin çökertilmesi ve teknelerin durdurulması için daha iyi çalışacaklarını ifade etti.

09.08.2023 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere, yasa dışı göçün yavaşlatılması amacıyla Türkiye ile yeni bir anlaşma imzalandığını duyurdu. İngiltere İçişleri Bakanı Braverman, kolluk kuvvetlerinin ortaklaşa çalışmalar yürüteceğini açıkladı.Düzensiz göçle mücadelenin gündemin üst sıralarında yer aldığı İngiltere, Türkiye üzerinden ülkeye yasa dışı göçün yavaşlatılması amacıyla iki ülke arasında yeni bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Anlaşmanın, insan kaçakçılığı şebekelerinin çökertilmesi ve tekne ticaretinin engellenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini kapsadığı açıklandı. Anlaşma kapsamında söz konusu işbirliğinin güçlendirilmesi için Türkiye'de Emniyet Müdürülüğü bünyesinde yeni bir operasyonel birimin oluşturulması da öngörülüyor.

İngiltere hükümetinin açıklamasında, anlaşma sayesinde gümrük verilerinin, istihbaratın ve bilgilerin daha hızlı paylaşılacağı ifade edildi.

Yoğun şekilde istihbarat paylaşılacak

Anlaşma ile ilgili açıklama yapan İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, "Yakın dostumuz ve müttefikimiz Türkiye ile ortaklığımız, kolluk kuvvetlerimizin bu uluslarararası sorun konusunda birlikte daha iyi çalışmasını ve küçük bot tedarik zinciri sorununu çözmesini sağlayacak" diye konuştu. İçişleri Bakanı "İnsan kaçakçılığı çetelerinin çökertilmesi ve teknelerin durdurulması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Göç Bakanı Robert Jenrick de açıklamasında anlaşmaya dair ayrıntıları paylaştı. Jenrick, "İnsan kaçakçılığı çetelerini dağıtmak ve küçük tekne geçişlerini sağlayan malzemelerin imalatı ile tedarikini engellemek için istihbarat, insan kaynağı ve teknolojiyi yoğun şekilde paylaşacağız" dedi.

Anlaşma İngiltere Göç Bakanı Jenrick'in geçen ay Türkiye'ye düzenlediği ziyaretin ardından geldi. Jenrick, ziyareti sırasında Türkiye- Bulgaristan Sınır Kontrol Noktası'na da gitmişti.

Gelecek yılki seçimler öncesinde düzensiz göçle mücadeleyi gündemin üst sıralarına alan muhafazakar Rishi Sunak başbakanlığındaki İngiltere hükümeti, Manş Denizi üzerinden bot beya teknelerle ülkeye düzensiz göçmen girişini engellemek için bir dizi yasal düzenlemeyi yürürlüğe koymuştu. Başbakan Sunak, Mani Denizi üzerinden gelen "teknelerin durdurulmasının" öncelikleri arasında olduğunu duyurmuş ve ülkeye gelmek isteyen göçmenlere "yasal yollara başvurmaları" çağrısı yapmıştı.

İngiltere'de önlemler kapsamında son olarak, ülkede ikamet izni bulunmayan sığınmacıların bir kısmı Portland'daki dev bir gemiye gönderilmeye başlanmıştı.

DW Türkçe'ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Reuters,DW/BÖ,EC

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Politika İngiltere, Türkiye ile Yasa Dışı Göç Anlaşması İmzaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement