İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, İran'da - Son Dakika
Politika

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, İran'da

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, İran\'da

Bonino, Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü Bonino: “İran’ın Cenevre 2 konferansına olumlu katılımını destekliyoruz” Zarif: “İran’ın olumlu rolünü engellemek Suriye sorununu çözmez”

22.12.2013 14:53

Resmi ziyaret çerçevesinde İran'da bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, ülkesinin İran'ın Cenevre-2 Konferansı'na katılımını desteklediğini söyledi.

Bonino, İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptıkları ortak basın toplantısında, İranlı bir gazetecinin İran'ın Cenevre-2 Konferansı'na katılımı hakkındaki görüşlerini sorması üzerine, "Cenevre-2 Konferansı, Birleşmiş Milletlerin Suriye'deki krizi çözüme kavuşturmak için ortaya çıkardığı bir oluşumdur. Suriye'deki trajediyi sonlandırmak için gerekli nüfuza sahip tüm ülkelerin Cenevre-2 Konferansı'nda bulunması gerekmektedir. Biz bu konferansa İran'ın olumlu katılımını destekliyoruz ve konferans katılımcılarının Suriye'deki krizi sonlandıracak çözüm yolu bulmalarını umut ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Cenevre'de sağlanan nükleer anlaşmanın ardından, Tahran ile ilişkileri geliştirmede batılı ülkeler arasında bir rekabet ortamı yaşanabileceğini belirten Bonino, "Bu rekabetten galip çıkmak sevindirici olur, evet rekabet mevcut ve İtalya bu rekabette iyi bir yerde duruyor" diye konuştu.

Görüşmede 16 Eylül'de İran ile İtalya arasında Afganistan konusunda varılan mutabakatı ele aldıklarını belirten Bonino, "Mutabakatın uygulanmaya koyulması ve Afganistan'ın Herat bölgesi için ortak eylem planları oluşturma konusunda anlaştık" bilgisini verdi.

Ziyaretini son derece verimli olarak değerlendiren Bonino, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Ajansı Başkanı Masume İbtikar ile çevresel konuları, Cumhurbaşkanının Kadın ve Aileden Sorumlu Yardımcısı Şehindoht Melaverdi ile kadın hakları konusunda ayrıntılı olarak görüşme fırsatı bulduğunu belirtti.

-"İran'ın olumlu rolünü engellemek Suriye sorununu çözmez"-

Bonino'nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran ile İtalya'nın geçmişe dayalı sağlam ilişkileri olduğuna işaret etti.

İtalyan hükümetinin, bizzat İtalya Başbakanının ve mevkidaşı Bonino'nun iki ülke arasındaki ilişkilere verdikleri özel önemin memnuniyet kaynağı olduğunu belirten Zarif, görüşmede siyasi, ekonomik, kültürel ve bölgesel işbirliği olanak incelediklerini kaydetti.

"Özellikle Cenevre'de İran ile 5+1 ülkeleri arasında yaşanan olumlu gelişmelerin ardından iki ülkenin ekonomik alandaki işbirliklerini ele aldık" diyen Zarif, görüşmenin diğer gündem maddelerini Suriye ve Afganistan'daki sorunlar ile bölgenin geleceği ve nükleer müzakerelerin oluşturduğunu ifade etti.

Zarif, bir gazetecinin İran'ın Suriye sorunun çözümünde nasıl bir katkıda bulunabileceğine ilişkin sorusuna, "Suriye'nin geleceğini Suriye halkı belirlemelidir, diğerleri sadece bu sürece katkıda bulunabilir. İran İslam Cumhuriyeti, Suriye'deki sorunun siyasi çözümü için çalışarak etkili ve yapıcı rol ifa etmeye hazır olduğunu her zaman beyan etmiştir. İran'ın bu olumlu rolünü engellemeye çalışan görüşlerin, gerçeklikten uzak olduğuna ve Suriye sorunun çözümüne katkısı olmayacağına inanıyoruz. Suriye sorunun çözümü için sarf edilen siyasi çabaların sonuç vereceğini umuyoruz ve İran'ın katılımına saygı duyulan tüm gerçekçi çabalarda yer alacağız" şeklinde cevap verdi.

Tahran'ın nükleer müzakerelerden beklentisini soran bir başka gazeteciye Zarif, "Bu planı, farklı bir gelecek inşa etmek ve geçmiş yıllardaki güvensizlikleri güvene çevirmek için hazırlanmış bir ortam olarak değerlendirmeliyiz. İran ve 5+1, dışişleri bakanlarının mutabık kaldığı maddeleri ciddiyet, dikkat ve iyi niyetle uygulamalıdır. Geçen hafta Viyana'da ve bu hafta Cenevre'de teknik müzakereleri yürüten arkadaşlarımız, yanlış anlaşılmaların meydana gelmesini önlemek için anlaşma maddelerini somut adımlara çevirme yollarını araştırıyor" açıklamasında bulundu.

Müzakerelerin kolay bir iş olmadığını, ayrıntıların önemsenmesi gerektiğini ve bu nedenle sürecin ağır işlediğini söyleyen Zarif, şöyle devam etti:

"Umarım, ahde vefa, iyi niyet ve hepsinden önemlisi İran ve 5+1 yetkililerince alınan bu siyasi kararın ardından ortaya çıkan tabloyu tüm boyutlarıyla dikkate alarak hareket ederiz ve sorun yaratacak konulara girilmesine izin vermeyiz. Bu güçlükle ilerleyen süreçte er ya da geç açık bir sonuca ulaşmayı umuyorum."

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino'nun İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Meclis Başkanı Ali Larican ile görüşmesinin ardından bu akşam İran'dan ayrılması bekleniyor. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, İran'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement