Ölmeztoprak,Engelsiz Yaşam Merkezi İçin Arsa Tahsisi Yapıldı - Son Dakika
Politika

Ölmeztoprak,Engelsiz Yaşam Merkezi İçin Arsa Tahsisi Yapıldı

Ölmeztoprak,Engelsiz Yaşam Merkezi İçin Arsa Tahsisi Yapıldı

Ak Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak,Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumunun 2002'de 121 Milyon TL Olan Bütçesinin 2 Milyar 374 Milyon Liraya Çıkarıldığını Bildirdi.

03.12.2010 22:03  Güncelleme: 22:06

Ak Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak,Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun(SHÇEK) 2002'de 121 milyon TL olan bütçesinin 2 milyar 374 milyon liraya çıkarıldığını bildirdi.

Milletvekili Ölmeztoprak,SHÇEK'in, çocuk, yaşlı, özürlü, kadın, aile ve toplum, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklar ile sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin desteğine muhtaç bütün bireylerine ulaşma çabasında olduğunu,Malatya'da Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin (Engelsiz Yaşam Merkezi) 60 kişilik olmasının planlandığını ve yaklaşık 16 dönüm arsa tahsisinin yapıldığını ve TOKİ tarafından yapılacak ihale işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

SHÇEK'in 2002'de 121 milyon TL olan bütçesinin 2 milyar 374 milyon liraya çıkarıldığını, bütçedeki bu artışın hizmet yelpazesi ve kalitesine de yansıdığını ifade eden Ölmeztoprak,Örneğin daha önce evde bakım ücreti ödenmiyordu. Oysa bugün engelli çocuğuna, yaşlısına bakan birinci derecedeki yakınlarına her ay para ödenmektedir. Daha önce hiç olmayan bu ödemeden faydalanan engelli ve yaşlı sayısı 250 bini buldu dedi.

Milletvekili Ölmeztoprak, daha önce 20-30 hatta 40 kişilik çocuklara ve özürlülere bir bakıcı hizmet ederken, bugün bu sayının 6'ya kadar gerilediğini ifade ederek, şunları kaydetti:Yine daha önce kurum bakımında olan çocuk sayısı 24 bin civarındaydı, şimdi bu sayı 10 bine kadar düştü.

Burada da sevindirici bir düşüş var. Eve Dönüş Projesi ile çocuklarımıza kendi ailelerinin yanında bakım imkânı sağlıanmakta ve Malatya'da

12 koruyucu aile yanında 15 çocuğumuz bulunmaktadır.Çünkü ne kadar güzel mekânlarda, ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin bir çocuğun ailesinin yanında büyümesi çok daha değerlidir dedi.

Kurum yerine ailesinin yanında bakılan çocuklara yapılan aylık ödemelerin okul dönemi ve dışında farklılık gösterdiğini, ortalama alındığında ise aylık 380 TL gibi bir rakama tekabül ettiğini söyleyen Ölmeztoprak,bu çocukların yanı sıra, yaşlılıktan ya da engelinden dolayı kendi kendine bakacak durumda olmayanlara da 'evde bakım ücreti' adı altında ayrıca asgarî ücret düzeyindebirinci derecede yakınlara ödeme yapılmaktadır.Çünkü bir yaşlıya ya da özürlüye kendi ailesinden daha iyi kimse bakamaz. Verilen bu para bir ücret değil aslında bir destek mahiyetinde.

Bu şekilde yapılan ödemeler geçen yıl 1 milyar TL'ye ulaştığını,Malatya ilimizde Kasım 2010 itibariyle Özürlü Bakım Hizmeti alan toplam 2 bin 366 vatandaşa aylık 1 milyon 281 bin 727 lira bakım ücreti ödendiğini,100 bakıma muhtaç özürlünün Özel Bakım ve Rehabilitasyon merkezine yerleştirilmiş olduğunu ve 2010 yılında 218 ailenin 819 bin 952 TL Ayni Nakdi Yardımla desteklendiğini belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Politika Ölmeztoprak,Engelsiz Yaşam Merkezi İçin Arsa Tahsisi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement