Esenler Belediyesi İşitme Engelliler Haftası'na Özel Program Düzenledi - Son Dakika
Sağlık

Esenler Belediyesi İşitme Engelliler Haftası'na Özel Program Düzenledi

Esenler Belediyesi İşitme Engelliler Haftası\'na Özel Program Düzenledi

Esenler Belediyesi, Uluslararası İşitme Engelliler Haftası'na özel olarak düzenlediği 'İşitmeye Devam Et' adlı programa ev sahipliği yaptı. Programda işitme kaybını etkileyen faktörler ele alındı ve kemoterapi ilaçlarının işitme kaybına neden olabileceği belirtildi. Ayrıca programa katılanlara ücretsiz işitme testi yapıldı.

25.09.2023 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenler Belediyesi, İşitme Cihazları Akustik ve Odyoloji Derneği (İCAAD) ve Si-Ser İşitme Cihazları işbirliğiyle "İşitmeye Devam Et" adlı program düzenlendi.

Esenler Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Zahide Yetiş'in gerçekleştirdiği programda, Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar konuşma yaptı.

Katılan herkese ücretsiz olarak işitme testi yapılan programda, işitmenin önemi ve işitme kaybını etkileyen faktörler üzerinde duruldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Dizdar, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi sürecinde çoğu ilacın işitmeyi olumsuz etkilediğini belirterek, "Ama bu ikinci bir unsurdur. İlk problem diğer çevresel faktörlerle ilgili oluyor. Örneğin, genellikle gençlerin kulaklıkların ses seviyesini yüksek bir şekilde kullanmaları, işitmeyi ciddi oranda etkiliyor. Fazla gelen ses frekanslarıyla duyulan sesler de yıllar içerisinde işitme kaybına sebep oluyor. Esnekliğini yitiren kulak, çocukların okuldaki başarısını etkiliyor. Yanlış kulak temizliği ve bilinçsizce yapılan müdahaleler kulağa zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Dizdar, işitme kaybına neden olan çevresel faktörlerin arasında ayrıca paketlenmiş gıdaların tüketiminin yer aldığını aktardı.

Beslenmenin önemine işaret eden Dizdar, şunları kaydetti:

"Yenilen abur cuburlar ve paketlenmiş gıdaların içeriği işitmeyi uzun vadede etkileyen bir faktör. Tabii kulak yapısıyla ilgili duyulan sesler farklılık gösterebiliyor. İşitme duyusu görmeye oranla daha fazla sezgisel karşılığı olan bir duyudur. Bu sebeple işitme kaybının yavaş yavaş gerçekleşmesi zamanla toplumsal bir sorun haline geliyor. Ayrıca çınlama problemi de tedavi edildiği sürece günümüzde çözüme ulaşabiliyor. Erken teşhis ve müdahale bu doğrultuda çok önemli."

Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Esenler Belediyesi İşitme Engelliler Haftası'na Özel Program Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement