İndir Potayı, Seyret Smacı - Son Dakika
Spor

İndir Potayı, Seyret Smacı

İndir Potayı, Seyret Smacı

TBF CEO'su Ömer Onan, altyapılarda devrim niteliğinde çalışmalar yaptıklarını, çocuklara basketbolu sevdireceklerini anlattı.

03.01.2018 02:35

ÜMİT AVCI

Başkan Hidayet Türkoğlu'nun kendilerine, "Üst tarafta elbet çalışmalar yapacağız ama önce altyapıyı sağlam oluşturmalıyız" dediğini aktaran Onan, "Biz de bunun için işe altyapılardan başlıyoruz. Bu çalışmaların karşılığını da kısa süre sonra alacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye Basketbol Federasyonu Genel Direktörü Ömer Onan, basketbol basınıyla bir araya gelerek gündemdeki konulara dair önemli açıklamalar yaptı, çalışmalarını anlattı. İşte Onan'ın anlattıkları:

Biz basketbolu yaymak istiyoruz, en önemli konularımızdan biri. Voleybolda fileler aşağı iniyor, futbolda mini kaleler var. Çünkü çocukların bunu sevmesi lazım ki buna devam etsin. Gelen veli de çocuğunun bu spordan mutlu olduğunu görmesi lazım ki bu spora çocuğu göndersin. Biz 8 yaşında çocuğu idmana getirip 3.05'lik potaya basket attırmaya çalışıyoruz. Çocuk topu yetiştiremiyor ki potaya, sonra da ben bunu sevmedim yapmayacağım diyor. Sevmez tabi, çünkü sen bunu sevdirmiyorsun. Bu sene orta vadeli plan olarak yaş kategorilerine göre bu potanın yüksekliğini düşüreceğiz. 2.65 - 2.85 - 3.05, 13 yaşından sonra oynasın 3.05'te. Milli Eğitim Bakanlığı ve spor federasyonlarıyla oturacağız. Böylelikle sen o çocuğa basketi attırıp, smacı yaptırırsan o çocuk bunu sever. Çünkü televizyonda seyredip özeniyor, geliyor top büyük, pota yüksek.

Küçüklerde 3'e 3

Belli bir yaşa kadar 3'e 3'ü getirebiliriz. Hepsi topa dokunacak, hepsi drive edecek. 13 yaşından sonra pivot, guard olarak ayrılsın. Sen Sırbistan'da bir antrenöre bizde 10 yaşında çocuk var pivot oynuyor desen, seninle muhattap olmaz. Biz federasyon olarak yapalım ama hepimizin bunları insanlara anlatması lazım. Belki skor da tutmayacağız. Veli diyor ki benim çocuğum 40 sayıyla maç kazandı. Üst tarafta yapacak çok işlerimiz var, ama başkanın bize söylediği gibi, baştan doğru bir alt yapı oturtmazsak, yukarı doğru sağlıklı gelemiyoruz. Bir sürü yetenekli çocuk 8 yaşında o işi sevmediği için başka bir branşa yöneliyor veya sporu bırakıyor. Bunlarla alakalı inanın çok çalışılıyor ve yakın vadede gelecekler.

Altı yabancı kararı düşünülmeden alınmış

6 yabancı kararı hiç düşünülmeden aceleyle alınmış bir karardı. Karar almak için karar alıyorsunuz. Ben şunu isterdim, 6 yabancı alınıyorsa 18-20 yaş arasında bir takım kurulup bunun bir yerlerde oynatılması lazım. 4+1 olsun diyor herkes. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Banvit, Tofaş, Darüşşafaka zaten fiili 4+1 oynuyor. Kim oynamıyor; Geriye kalan kulüplerimiz. Oyuncu yetiştirmek için başka modelleri düşünmek lazım. Gençler Ligi'ni kurduk, burada çocuklar daha fazla maç yapıyor, güzel maçlar da oluyor. Bunların takibini de yapıyoruz, hepsi de çok hoşnut. Çünkü çok iyi altyapılar başka şehirlerde Türkiye Şampiyonası'ndan önce oynayamıyordu.

Gençler geziyor

EuroCup, EuroLeague, Şampiyonlar Ligi takımları idman yapamıyorlar. O takımlardaki A Milli Takım'a aday çocuklar da seyahat ediyorlar. Biz de diyoruz ki kulüplere, bu çocukları çifte lisansla ver bize, bir takıma sokalım, en iyi şekilde antrenörünü, diyetisyenini, kondisyonerini getirelim. Günde 4 saat idman yapsınlar. Kuvvet idmanı da yapsın, fundamental idmanı da yapsın, eksiğini de tamamlasın. Ama sen yetenekli bir çocuğu alıyorsun 18 yaşında A takıma çıkarıyorsun, ondan sonra 2 sene boyunca seninle seyahat ediyor.

İdman yapsa onu da anlayacağım ama hafif idman yapmak zorunda kalıyorsun. Bu çocukların gelişmesi lazım. Adriyatik Ligi'nde ne yapıyor adam? Bogdanovic de, Zizic de, Tomic de, 3 sene boyunca her idman sonu şut attı, 35 dakika süre aldı, belki parayı az kazandı ama şimdi geldi NBA'de oynuyor.

Mali kriter

Süper Lig'e girmişsin onun nimetlerinden de yararlanmak istiyorsun ama herkesi mağdur ediyorsun. Başkan Hidayet Türkoğlu da net şekilde 'Biz buna izin vermeyeceğiz' dedi. Kadınlarda Becker'in maçı 50-60 sayı farkla bitiyor. Böyle bir maçı kim seyreder? Kimse gelip bizim bütün kulüplerle sinerji yaratarak gelir arttırmaya çalıştığımız organizasyonu baltalayamaz. Nasıl ki kulüplerin sonuna kadar arkasındaysak, çocukları da mağdur etmeyiz. Gelirleri netleştireceğiz ve şunu söyleyeceğiz; sen lige katılarak bu kadar para alıyorsun, üzerine de sen bir o kadar koy. Çoğu kulüp fazla harcıyor zaten ama tüm ekiplere de bunu söyleyeceğiz, eğer yapamayıp mağduriyet yaratacaksan bu ligde oynama.

Pazarlamayı bilmeliler

Kulüplere söylenebilecek şeylerden biri şu; 5 maç yayınlandığı zaman diğer takımlar mağdur oluyor diyorlardı. Biz üzerimize düşeni yapıp 8 maçın canlı yayınlanmasını sağladık. Şimdi onlar da üzerlerine düşeni yapacak. Seyirci getirmek için organizasyonlar yapmaları lazım. Hele ki, İstanbul dışındaki şehirlerde bu çok daha önemli. Haftada 1 tane organizasyon var, eğer pazarlama ekibini çalıştırabilirsen hem seyirci getirirsin hem kombine satabilirsin. Biz bu ligin değerini geldiğimiz günden beri yüzde 30-40 arttırırsak o zaman ödül ve ceza uygulamasını düşünebiliriz. Gelecek paranın belli bir kısmını ödüle ayırabiliriz. Örneğin seyirci kapasitesini en çok arttırana ödül verilir, arttıramayana uyarı, üstüne para cezası verebilirsin.

Yönetici de lisanslı olacak

Yapacağımız işlerden biri de, antrenör eğitiminin yanına yönetici eğitimi. Değerli isimleri eğitim kadromuza alacağız. Tabi ki bunu bir sene içerisinde yapamayız ama zaman koyacağız. Takım menajeri, genel menajer lisansları olacak artık. Eğitimden geçmeyen sertifikasını alamayacak ve sahaya çıkamayacak.

Türkiye Basketbol Federasyonu CEO'su Ömer Onan yaptıkları çalışmalarla ilgili detaylı bilgi verdi.

]

]

]

Kaynak: Skorer

Son Dakika Spor İndir Potayı, Seyret Smacı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement