2 bin yıllık kaya mezarlar keşfedilmeyi bekliyor - Son Dakika
Turizm

2 bin yıllık kaya mezarlar keşfedilmeyi bekliyor

Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan 2 bin yıllık kaya mezarları ve doğal kaya oluşumları keşfedilmeyi bekliyor. Arapgir, keşfedilmemiş eserleriyle dikkat çekiyor. Sugeçti Mahallesi'nde bulunan Roma dönemine ait kaya mezarları turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak bölge definecilerin hedefi haline gelmiş durumda. Arapgir Belediye Başkanı, bölgede 20'den fazla kaya mezarı olduğunu belirtiyor ve tarihi derinliğe vurgu yapıyor.

28.07.2023 09:28  Güncelleme: 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- 2 bin yıllık kaya mezarlar keşfedilmeyi bekliyor

MALATYA - Malatya'nın Arapgir ilçesinde bulunan 2 bin yıllık kaya mezarları ve doğal kaya oluşumları keşfedilmeyi bekliyor.

Malatya'nın önemli turizm merkezlerinden birisi olan Arapgir keşfedilmemiş eserleriyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Kente yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta ilçeye bağlı Sugeçti Mahallesi'nde bulunan Roma dönemine ait olduğu belirtilen 2 bin yıllık kaya mezarları keşfedilmeyi bekliyor.

"Bölgeyi çok sayıda turist ziyaret ediyor"

Kaya mezarların bulunduğu bölgenin define avcılarının hedefi olduğunu kaydeden gönüllü rehber Nihat Karaca, " Burası dumanlı mağara kaya mezarları. Buraya çok sayıda yereli yabancı turistler ziyarete geliyor. Çok sayıda medeniyetin yaşadığı bir bölge. Üst bölgede bir de manastır var. Göllü olarak rehberlik yapıyorum, geçtiğimiz yıllarda dönemin valisi bölgeyi ziyaret etmişti. Öte yandan bölgeye çok sayıda defineciler geliyor ve bir çok tarihi yapıyı kırıp dökerek talan ediyorlar. Buna da çok üzülüyoruz." dedi

"Bölgede 20'nin üzerinde tespit ettiğimiz kaya mezar var"

Arapgir'in tarihi derinliğine vurgu yapan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise," Mezarların bulunduğu alan Sugeçti Mahallesi, bölgede çok sayıda doğal mağaraların yanı sıra yapma mağaralar ve 20'inin üzerinde tespit ettiğimiz kaya mezarları mevcut. Bölgenin alt kısmında 12'inci lejyon olarak tarif edilen Roma'nın en büyük eyalet merkezi 12'inci lejyonun Eskişehir vadisinde Arapgir'de uzun yıllar hakimiyeti devam ediyor. İpek yolu üzerinde konuşlanmış Narin kalenin bulunduğu alan özellikle Osmanlı'ya çok sayıda devlet adamı yetiştirdiği bir vadi.

2 bin yıllık kaya mezarlar keşfedilmeyi bekliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Turizm 2 bin yıllık kaya mezarlar keşfedilmeyi bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement