Onların Tek Beklentisi "Organ" - Son Dakika
Yaşam

Onların Tek Beklentisi "Organ"

Onların Tek Beklentisi "Organ"

Türkiye'de 23 bin 549 kişi organ beklerken, 2012 yılında, organ bekleyen bin 779 kişi hayatını kaybetti.
Ordu'da özel bir diyaliz merkezi'nde yüzlerce böbrek bekleyen hasta diyaliz tedavisi görürken, hastalar, vatandaşları organ bağışı...

07.11.2013 12:48

Türkiye'de 23 bin 549 kişi organ beklerken, 2012 yılında, organ bekleyen bin 779 kişi hayatını kaybetti.

Ordu'da özel bir diyaliz merkezi'nde yüzlerce böbrek bekleyen hasta diyaliz tedavisi görürken, hastalar, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olamaya davet etti.

ORGANLARINI BAĞIŞLAMIŞTI AMA ŞİMDİ KENDİSİ ORGAN BEKLİYOR

Diyaliz merkezi'nde tedavi gören Aliosman Kıraç, herkesin bir gün organa ihtiyacı olabileceğini belirtirken, kendisinin de yıllar önce organ bağışında bulunduğunu ama şimdi organ beklediğini söyledi. Kıraç, yaptığı konuşmada, "Ben diyaliz hastası olmadan önce bütün organlarımı bağışladım. Şimdi ben organ bekler duruma düştüm. Herkes organ bağışında duyarlı olursa çok iyi olur" dedi.

"KENDİM İÇİN DEĞİL, GENÇLERİMİZ İÇİN ORGAN BAĞIŞINDA BULUNSUNLAR"

Ali Nuri Özdemir isimli vatandaş ise, uzun yıllardır diyalize girdiğini ifade ederken, "Vatandaşlarımız, benim için değil ama organ nakli bekleyen çok genç insanlarımız var. Onlar için organlarını bağışlamalarını isterim. İyilik için. Yapılacak en güzel iyiliktir. Benim organ talebim yok. Gençlerimiz için bağışta bulunsunlar. Gençlerimiz için çok genç insanlarımız var onlar için organlarını bağışlasınlar" ifadelerini kullandı.

DR. PALA: "TÜRKİYE'DE ÇOK GÜZEL ORGAN MERKEZLERİMİZ VAR"

Diyaliz merkezinin doktoru Hikmet Yaka, "6 yıldır diyaliz doktoru olarak mesleki hayatıma devam etmekteyim. Diyaliz hastalarını daha öncesinden bende tanımıyordum. Organ ihtiyacının durumunun ne kadar önemli olduğunun bende farkında değildim" dedi.

"Diyaliz hastaları ile birlikte bunu daha iyi öğrendim" diyen Dr. Yaka, "Çok duygusal bir milletiz. Yardıma ihtiyacı olan insanlara her zaman el uzatır, bir şeyler vermeye çalışırız, onlara yardımcı olmaya çalışırız ama aslında diyalize giren böbrek bekleyen ve diğer organlara ihtiyacı olan insanlara verebileceğimiz en güzel şey organlarımızdır. Bunu da kadavradan organ nakli ile birlikte değerlendirmek Türkiye'de çok büyük bir eksiklik. Canlı organ nakillerinde dünyada bir numarayız. Türkiye'de çok güzel organ merkezlerimiz var. Ülkemizde 111 tane ruhsatlı organ nakli yapan hastane bulunmakta.Bir birinden değerli hocalarımızın çalıştığı hastaneler ama canlı organ nakli değil de, kadavradan organ nakli olarak değerlendirilse hastalarımız hem daha rahat bu organlara ulaşabilecekler, hem de daha etkin bir şekilde organ nakilleri gerçekleşmiş olacak" diye konuştu

"CANLI NAKİLLERİMİZ ÇOK İYİ, DÜNYADA BİRİNCİYİZ"

Organ nakli bilgilendirme merkezinin çalışmalarıyla birlikte 2002 ile 2012 yılları arasındaki rakam farklılarına dikkat çeken Dr. Hikmet Yaka, "2002 yılında 44 tane organ nakil merkezi varken, 2012 yılında bu sayı 111'e çıktı. Beyin ölümü bildirilen 148'den bin 477'ye kadavradan nakil, 111'den 2012 yılında 345'e çıktı. Ama canlı nakillerimiz 2002'de 438'ken 3 bin 117'ye çıktı. Canlı nakillerimiz çok iyi dünyada birinciyiz ama hedefimiz kadavradan nakillerde de bu seviyelere ulaşabilmek buda ancak toplum bilinci ile olur. Organlarımızı bağışlayalım" şeklinde konuştu.

Dr. Yaka, şu anda Türkiye'de organ bekleyen hasta sayısının 23 bin 529 olduğunu, 2012 yılı içerisinde organ bekleme listesindeyken bin 779 kişi vefat ettiğini sözlerine ekledi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Onların Tek Beklentisi 'Organ' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement