Arıcılara Ayı Önlemi - Son Dakika
Yerel

Arıcılara Ayı Önlemi

Arıcılara Ayı Önlemi

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arıcıların ayılarla mücadele projesi başlatıldığını söyledi.

19.06.2013 13:54

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arıcıların ayılarla mücadele projesi başlatıldığını söyledi.

Yaz sezonunun gelmesiyle yaylalara ve ormanlara göç eden gezici arıcıların daha fazla ayı tehlikesine maruz kaldıklarını hatırlatan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli,ayıya zarar vermeden kovanları korumanın çaresini aradıklarını söyledi. Elevli "1981 yılında ayıların avlanması yasaklandı. Ayıların koruma altına alınmasıyla da ayı popülasyonunda artış yaşandı. Bu da arıcılıkla uğraşanları endişelendirmekten ötede giderek adeta korkulu rüyaları haline gelmiştir. Özellikle yaz döneminde gezici arıcılar yaylalara ve ormanlara göç ettiklerinde ayının zararları daha da etkisini göstermektedir.Bunun yanı sıra İnişdibi ve Çaldağ yöresindeki arıcılarımızda ayının kovanlarına zarar vermesinden şikayet etmektedir. Ayıların, bal için kovanlara zarar vermesinin önüne geçmek adına Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği, Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Valilik olarak güneş enerjisini güneşten elde edeceğimiz elektrikli şok projesi için çalışma başlattık. Bu proje kapsamında kovanların etrafına tellerle çit örülecek ve bu tellere güneş enerjisinden elde edilen elektrik verilecektir. Ayıya zarar vermeden 12 wolt gibi bir akımla şok uygulanacaktır. Hem ayı sağlığı hem de kovanlar korunmuş olacaktır. Bu projenin maliyetinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanırken, yüzde 50'si de talep eden arıcılar tarafından karşılanacaktır" dedi. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arıcılara Ayı Önlemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement