Ata mesleğini tarihi sokakta ilmek ilmek dokuyarak yaşatıyor - Son Dakika
Yerel

Ata mesleğini tarihi sokakta ilmek ilmek dokuyarak yaşatıyor

Ata mesleğini tarihi sokakta ilmek ilmek dokuyarak yaşatıyor Denizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi sokakta aile büyüklerinden yadigar kalan el dokuma tezgahıyla geçimini sağlayan Raziye Karaşın, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

25.11.2022 10:19  Güncelleme: 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ata mesleğini tarihi sokakta ilmek ilmek dokuyarak yaşatıyor

DENİZLİ - Denizli'nin Buldan ilçesindeki tarihi sokakta aile büyüklerinden yadigar kalan el dokuma tezgahıyla geçimini sağlayan Raziye Karaşın, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Buldan ilçesinde yaşayan kadın dokumacı Raziye Karaşın, dokumacılık mesleğini tarihi Hamamboğazı sokağında devam ettiriyor. Aile büyüklerinden kendisine kalan el tezgahını kendisine bir iş kapısı yapan Karaşın, elindeki yadigarla meskenlerini yaşatmaya çalışıyor. İlmek ilmek dokuyarak ürün elde eden Karaşın, çeşit çeşit ürünler üretiyor. Yoğun emek harcanan işini sanata döken Karşın, şimdilerde ise yanına gelen ev hanımlarına mesleğini öğretmeye çalışıyor.

"Masırlarımızı eşimin babaannesinden kalan yadigar çıkrıkla sarıyoruz"

Aile mesleği olan el tezgah dokumacılığını elinden geldiği kadar yapmaya devam edeceğini belirten Raziye Karaşın, "Kadın girişimci olarak mesleğimi ilerletmeye çalışıyorum. Bu tarihi sokakta arkadaşlarımızla birlikte hem Buldan'ın el emeği ürünlerini tanıtmaya hem de aile bütçemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Burada el tezgahımızda şal, fular, omuz atkısı dokumaktayız. Bu iş yoğun emek istiyor. İlmek ilmek dokunarak ürün elde ediliyor. Masırlarımızı eşimin babaannesinden kalan yadigar çıkrıkla sarıyoruz. Sarılan masırları mekiklerimize takarak tezgahta tek tek işleyerek pamuk ve ipek ürünler elde ediyoruz. Ürünlerimizi kadınlar olduğu gibi erkeklerde kullanabiliyor. İsteğe bağlı olarak ürünlerimizin üzerine isimleri de yazabiliyoruz. Ürünlerimizin tamamı el emeği göz nuru ürünlerdir" diye konuştu.

Ata mesleğini tarihi sokakta ilmek ilmek dokuyarak yaşatıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ata mesleğini tarihi sokakta ilmek ilmek dokuyarak yaşatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement