Aydın Heyeti Girit Adasında Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi - Son Dakika
Yerel

Aydın Heyeti Girit Adasında Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi

Aydın Heyeti Girit Adasında Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi

Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar başkanlığındaki heyet, Yunanistan’ın Girit Bölgesi’nde çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

25.12.2013 11:14

Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar başkanlığındaki heyet, Yunanistan'ın Girit Bölgesi'nde çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Vali Yardımcısı Halil Canavar ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur'un da yer aldığı Aydın heyeti Girit Adası'ndan Avrupa Birliği Programları kapsamında daha önceki yıllarda Aydın'a yapılan ziyaretlerde yapılan davet üzerine gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde eğitim, çevre ve tarım konularında ilgili muhataplarla görüşmeler yaptı.

Girit Bölge Eğitim Müdürü Apostolos Klinakis'i ziyaret ederek çalışma ziyaretine başlayan Aydın heyeti, Klinakis'ten eğitim sistemleri ve gerçekleştirdikleri önemli projeler hakkında bilgi alarak tecrübe paylaşımında bulunuldu.

Heraklion Belediye Başkanı John Kouraki'yi makamında ziyaret eden heyet, Girit ve Aydın'daki eğitim kurumlarının daha fazla işbirliği yapmasını için işbirliği görüşmelerinde bulundu. Turizm, şarap üretimi, hayvancılık ve zeytinyağı üretiminin önemli yer tuttuğu Girit Bölgesi'yle bu alanlarda işbirliği imkanlarının araştırılması kararlaştırıldı.

Girit Bölgesi Vali Yardımcısı Ef. Koukiadakis'le yapılan görüşmede; eğitim, tarım ve turizm alanlarında kurulabilecek işbirlikleri açısından bu tür çalışma ziyaretlerinin önemine değinildi. Archanes Çevre Eğitim Merkezi'nde yapılan incelemelerde öğrenci ve yetişkinlere verilen çevre tanıma ve koruma eğitimleri, kullanılan eğitim modelleri ve materyalleri hakkında bilgi alındı ve heyet üyeleri ile birlikte uygulamalar gerçekleştirildi. Giritli yetkililer, bugüne kadar 52 okuldan bin 500 öğrencinin merkezde eğitim aldığı, Avrupa Birliği programları kapsamında projeler yürütüldüğü ve önemli geri dönüşler alındığını ifade etti.

"Aydın heyeti, Girit Bölgesi'ndeki tarımsal alanda mal ve hizmet üreten 19 kooperatifçe kurulan zeytinyağı üretim işletmesinde, zeytin ve zeytinyağından elde edilen pek çok değişik ürünü görme fırsatı buldu. Birlik yetkilileri coğrafi işaret aldıklarını, karasuyu tankerle taşıyarak lagünlerde buharlaştırdıklarını, Girit'te bu yıl zeytin hasadının çok düşük düzeyde olduğunu, işlemek üzere Türkiye'den zeytin satın almak istediklerini belirtti.

GİRİT'TEKİ OSMANLI ESERİ ZİYARET EDİLDİ

Rethymnon kentinde yapılan görüşmelerin bir bölümü 1844 yılında Nuri Paşa tarafından 5 bin altın karşılığında inşa ettirilen ve halen Valilik ofisi olarak kullanılan önemli bir Osmanlı Eseri'nde gerçekleşti. Aydın heyetini makamında kabul eden Rethymnon Belediye Başkanı George Marinakis, aynı coğrafyanın ve uzun bir süre ortak bir geçmişe paylaşmış iki önemli ulusun problemlerinin büyük benzerlikler gösterdiği, çocuklar ve yetişkinlerin Avrupa Birliği programları kapsamında gerçekleştirilen projeler ile birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldukları söyledi. Bu çalışmalarla iki ülke insanının birbirlerine daha da yakınlaştıkları dile getiren Marinakis, "Çocuklarımızı ve gençlerimizi iyi eğitmemiz halinde daha iyi bir gelecek bizleri bekliyor. Bu bağlamda öğretmenlere ve ebeveynlere çok büyük görev düşüyor. Bu sorumluluklarımızı karşılıklı olarak yerine getirmeliyiz" dedi.

Girit Bölgesi'ne gerçekleştirilen çalışma ziyaretini değerlen Vali Yardımcısı Halil Canavar da, Yunan yetkililere misafirperverlikleri için teşekkür ederek, "Girit İdari Bölgesi, Yunanistan'ın 13 idari bölgesinden biri olup, Valilik Merkezi Heraklion'dadır. Heraklion kenti Yunanistan'ın 4'üncü büyük kentidir. Coğrafi özellikleri ve iklimi Aydın'la oldukça benzer özellikler taşıyan Girit Bölgesi, ekonomik yapı itibariyle de Aydın'dan pek de farklı bulunmamaktadır. Aydın ve Girit'in birçok ortak özelliği bulunuyor. Özellikle eğitim, turizm ve çevre konularında ilişkileri daha da geliştirmek mümkün. Sivil toplum örgütlerinin birlik programlarından faydalanarak daha çok ortak projeler üretmesi halinde insanlarımız arasındaki ilişkiler daha da gelişebilecektir" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın Heyeti Girit Adasında Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement