Bitlis'te Engelliler Haftası Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Bitlis'te Engelliler Haftası Etkinlikleri

Bitlis\'te Engelliler Haftası Etkinlikleri

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Engelliler Haftası nedeniyle ildeki 120 engelliyle öğlen yemeğinde bir araya geldi.

16.05.2016 17:01

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Engelliler Haftası nedeniyle ildeki 120 engelliyle öğlen yemeğinde bir araya geldi.

Bitlis Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından öğretmenevinde organize edilen yemeğe Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, engelli derneklerinin temsilcileri ve 120 engelli vatandaş katıldı. Sıcak bir sohbet havasında geçen yemekte Vali Ahmet Çınar, engellilerin günlük hayatta karşılarına çıkan sıkıntıları dinledi.

Yemekte engellilere yönelik bir konuşma yapan Vali Ahmet Çınar, engelliler konusunda herkesime büyük işlerin düştüğü söyledi. Çınar, "Engellilerle ilgili bize, devlete, vatandaş ve herkese düşen çok şey var. Tabi engellilik hayata bir takım kısıtlamalar getiriyor. Beyinlerdeki engelleri kaldırmak için biraz işin empatisini yapmak, karşı taraf gibi düşünebilmek, dolayısıyla onların hayatlarını kolaylaştırmak için nasıl davranmamız gerektiğini bilmek için hem teknik, hem bilimsel hem de hissiyata ve gönüle dayalı çalışmalar yapmak gerekiyor. Dünyanın en akıllı, en zengin bilim adamı bir engelli, dolayısıyla bir açıdan da bedensel engel çokta bir şeyi etkilemiyor. Hatta engelli isminin bile kullanılmayacağı kadar önemsizleşebiliyor. Engellilerin hayatlarını kolaylaştırma adına ve sosyal hayatta aktif olmaları adına teknik birçok konuya ihtiyaç var. Gelişmiş ülkelere bir seviyeye kadar bunu getirdiler. Engelliler için olacak rampalardan, asansörlerden, onlara uygun spor mekanlarından ve sanat üretme mekanlarından her şeye kadar bir takım fiziki teknik düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Çok şükür Türkiye'miz giderek çok hızlı gelişen ve zenginleşen bir devlettir. Şu anda binalar yapılırken engelliler düşünülerek yapılıyor. Bu gerçekten önemli bir konudur. Ayrıca kaldırımlardaki rampalar ve işaretler insanlarımızın engelliler konusunda bilinçlenmelerini hatırlatıyor. Biz şehir olarak küçük bir şehiriz. Yeni yapılan binalarda elbette ki gereği yapılıyor. Ama şehrimizin fiziki olarak çok dağınık ve engebeli olması, özellikle tekerlekli sandalye ve benzeri gibi araçlarla hareket etmek zorunda olanlar için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bunun zorlukları var ama aşılmayacak hiçbir engel yoktur. İnsan isterse her şey olur, her şeyi yapar ve bütün güzellikleri de meydana çıkarabilir. Bir takım mahrumiyetlerimizin olduğunu kabul ediyoruz. Örneğin bir derneğimiz köhneleşmiş, çatısı yanmış ve viraneleşmiş bir binanın giriş katındalar. Orası hakikaten insanlığa yakışmayan bir görünüş arz ediyor. Oranın yıkılması gerekiyor. Şunun farkındayım, her şeye her an yetişemiyoruz. Her zaman yanınızda olamıyoruz. Ama bu birazda imkan ve zamanla alakalı bir şeydir. Fakat her gün her geçen yıl bu durum biraz daha iyiye gidiyor. Devletimizin geçmişe göre birçok konuda yenilikleri daha da hızla oluşuyor. Ama mutluluk insanın kafasında, gönlünde, beynindedir. Dolayısıyla bu zenginlik hiçbir yerde yok" diye konuştu.

Artık Saklanmak İstemiyorum Bedensel Engelliler Derneği (ASİBED) Başkanı Bayram Tutgaç ise, sadece bu haftada değil de her zaman bir arada olmak istediklerini söyledi. Tutgaç, "Gönül isterdiki Engelliler Haftası'nda değil de her zaman bir arada olalım. Ama bu hafta birlikte olmamız, engellilerin unutulmamış olması bizleri mutlu ediyor. Engelli olmak; her an herkesin başına gelecek bir şey. Bizler engelliler olarak toplum içinde var olmaya çalışıyoruz. Bizler Artık Saklanmak İstemiyorum Bedensel Engelliler Derneği (ASİBED) olarak evlerinden çıkamayan ve çıkmayan engellilerimizi topluma kazandırarak ve özgüvenlerini kendilerine vererek Bitlis'te engellilerinde bu toplumda var olduklarını göstermek istiyoruz" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Bitlis Şubesi ve Bitlis Merkez Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Koçyiğit ise, "Engelli Haftası nedeniyle bu yemeği tertip eden Bitlis Valiliğimize ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze bütün engelli kardeşlerim adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Gazi ve şehitlere yapılacak olan enerji tasarrufunu yüzde 40 indirimini kendimiz içinde istiyoruz. Şu anda engellilerin istihdamla ilgili sıkıntıları var. Bu konuda Sayın Valimiz bizlere yardımcı olursa çok seviniriz" diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bitlis'te Engelliler Haftası Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement