Bursa yerel haberleri... Bursa'da "Medea'ya Göre Ahlak" Oyununun Gösteriminin İptal Edilmesine CHP'li Gençlerden Tepki: "Hayat Tarzına Müdahale Olmaktan Çıktı, Anayasamıza... - Son Dakika
Yerel

Bursa yerel haberleri... Bursa'da "Medea'ya Göre Ahlak" Oyununun Gösteriminin İptal Edilmesine CHP'li Gençlerden Tepki: "Hayat Tarzına Müdahale Olmaktan Çıktı, Anayasamıza...

Gelen Bursa haberlerine göre Bursa’da, CHP Osmangazi İlçe Gençlik Kolları, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin “içeriğinin sakıncalı olduğu” gerekçesiyle “Medea’ya Göre Ahlak” tiyatro oyununun gösterimini iptal etmesine tepki gösterdi. CHP Osmangazi Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Sergen Keleşoğlu, “Medea'ya göre Ahlak' isimli oyunun, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yasaklanması, sadece özgürlüğümüze, hayat tarzımıza müdahale olmaktan çıkmış, doğrudan anayasamıza aykırılık teşkil ettiği görülmektedir” dedi.

08.10.2022 18:11  Güncelleme: 18:43

ZEHRA DEĞİRMENCİ/SİBEL KAHRAMAN

Bursa'da, CHP Osmangazi İlçe Gençlik Kolları, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin "içeriğinin sakıncalı olduğu" gerekçesiyle "Medea'ya Göre Ahlak" tiyatro oyununun gösterimini iptal etmesine tepki gösterdi. CHP Osmangazi Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Sergen Keleşoğlu, "Medea'ya göre Ahlak' isimli oyunun, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yasaklanması, sadece özgürlüğümüze, hayat tarzımıza müdahale olmaktan çıkmış, doğrudan anayasamıza aykırılık teşkil ettiği görülmektedir" dedi.

Bursa'da 16 Ekim'de Tayyare Kültür Merkezi'nde gösterimi yapılacak Medea'ya Göre Ahlak" tiyatro oyunu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından "içeriği sakıncalı bulunduğu" gerekçesiyle iptal edilmişti.

İptal kararı sonrası oyunda rol alan Şenay Gürler ve Özgün Çoban, sosyal medya hesaplarından tepki göstermişti. Nilüfer Belediyesi ise oyunun kendi sahnelerinde gösterime alınacağını duyurmuştu.

CHP Osmangazi Gençlik Kolları, Şehreküstü Meydanı'nda yasak kararına tepki gösterdi. CHP Osmangazi Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Sergen Keleşoğlu, şunları söyledi:

"Özgürlüğümüze ve hayat tarzımıza müdahalede bulunmaya devam eden iktidara ve iktidarın üzerinde hareket eden zihniyete karşı sesimizi duyurmak için toplanmış bulunmaktayız… Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 64. maddesi der ki; 'Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.' Ancak şu anda burada toplanmamızı gerektiren 'Medea'ya göre Ahlak' isimli oyunun, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yasaklanması, sadece özgürlüğümüze, hayat tarzımıza müdahale olmaktan çıkmış, doğrudan anayasamıza aykırılık teşkil ettiği görülmektedir. Anayasal çerçevede 'Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilemez, vazgeçilemez, temel hak ve hürriyetlere sahiptir.' Bu temel hakların başında; yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı, -kişi hürriyeti ve güvenliği, -özel hayatın gizliliği ve korunması ilkeleri en başta gelmektedir. Ancak anayasal güvence altına alınan bu haklarımız, şu anki iktidar tarafından korunmamakla birlikte, aksine ihlal edilmektedir. Geçtiğimiz hafta, sahnesinde sanatını icra ederken gelen bir istek parçayı bilmediği için söyleyemeyen bu sebeple öldürülen müzisyen sanatçı Onur Şener için hala üzüntümüz devam etmektedir.

"SUSMADIK, SUSMAYACAĞIZ"

Bizler; 'Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz ancak sanatçı olamazsınız,' diyen, sanatçıyı el üstünde tutan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden giden Türk Gençliği olarak, ülkemizde sanatı, sanatçıyı ve dahi güzel olan her şeyi yasaklayan zihniyete karşı susmadığımızı, susmayacağımızı göstermek adına bugün burada toplandık.

"OYUN, KADIN VE AHLAK KONUSUNU TARTIŞMAYA AÇIYOR"

'Medea'ya Göre Ahlak' isimli tiyatro oyun konusu itibariyle; Medea miti üzerinden 'kadın' ve 'ahlak' konularını tartışmaya açan bir oyundur. Kadına değer vermeyen, kadını ikinci sınıf vatandaş olarak görmek isteyen, kadından ve kadının gücünden korkan bu zihniyetin neden bu oyunu yasaklama gayretinde olduğunu artık hepimiz anlayabiliyoruz. Ancak zamanında kadınlar için 'başörtüsü mağduriyetini' kullanarak iktidara gelenlerin gücü ellerine geçirince kendilerinden olmayanların özgürlüğüne, hayat tarzına karışmaları, müzik saati kısıtlamaları, konser iptalleri, festival iptalleri, alkol yasakları, tiyatro yasakları, onların kendi kitleleri için bile gerçek bir mücadele içinde olmadıklarını göstermektedir. Bir mağduriyetin gölgesine sığınıp adeta şov yaptıkları, amaçlarının özgür, sosyal demokrat bir Türkiye değil, baskı rejimiyle yönetilen otokratik bir Türkiye modeli olduğu anlaşılmaktadır.

16 Ekim'de Tayyare Kültür Merkezi'nde oynanması planlanan ancak AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yasaklanan "Medea'ya göre Ahlak" isimli oyun için Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerimizce, bir sanatın, bir tiyatro oyununun halkla buluşmasının gerçekleşmesi için, duruma el konulduğunu kamuoyuna beyan ederiz. Cumhuriyet Halk Partili Nilüfer Belediyesi, belediyesi dahilindeki tiyatro sahnelerinde bu oyunun oynanabilmesini sağlayacaktır. Bizler bu yasaklara rağmen boyun eğmeyip, bu yasaklarla her daim mücadele edecek olan gençler olarak, siz kıymetli halkımızdan morallerinizi bozmamanızı ve bu mücadelemizde bize katılmanızı bekliyoruz."

Bursa yerel haberleri... Bursa\'da "Medea\'ya Göre Ahlak" Oyununun Gösteriminin İptal Edilmesine CHP\'li Gençlerden Tepki: "Hayat Tarzına Müdahale Olmaktan Çıktı, Anayasamıza...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Bursa yerel haberleri... Bursa'da 'Medea'ya Göre Ahlak' Oyununun Gösteriminin İptal Edilmesine CHP'li Gençlerden Tepki: 'Hayat Tarzına Müdahale Olmaktan Çıktı, Anayasamıza... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement