Büyükşehir, Silvan'a Su Vermeye Başladı - Son Dakika
Yerel

Büyükşehir, Silvan'a Su Vermeye Başladı

Büyükşehir, Silvan\'a Su Vermeye Başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, DSİ'nin su sorununu çözdüğü Silvan'a su vermeye başladıklarını açıkladı.

12.08.2015 17:52

DİSKİ Genel Müdürlüğü, Silvan ilçesinde beş aydır yaşanan su sorununu iki terfi hattıyla çözerek ilçeye su verilmesi ve Silvan İçme Suyu Temini Projesi'ni tanıtmak amacıyla Silvan Belediyesi Konferans Salonu'nda toplantı düzenledi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Silvan Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Bodakçı, Melikşah Teke, DBP İlçe Eş Başkanı Barış Gülenyüzlü, HDP İlçe Eş Başkanı Esra Tokmak, mahalle meclisleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Silvan Belediyesi Eş Başkanı Melikşah Teke, DİSKİ İşletmeler 2. Bölge Daire Başkanı Serhat Çolak ilçeye su veren iki terfi hattına ilişkin açıklamalar yaptı.

Uzman Serhan Savur ise müşavir firma adına Silvan İçme Suyu Temini Projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Savur, toplantıda yaptığı sunumda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilen "Silvan İçme Suyu Temini Projesi"nin toplam 12 milyon Euro'ya mal olacağını bildirdi. Savur, projede 2,6 kilometre iletim hattı, 130 km şebeke, 70 km ev bağlantı hatları ve 7 bin eve de su şebekesi bağlantısı yapılacağını kaydetti. Savur, mevsime bağlı zorluklar, zemin yapıları, boru hattı güzergâhı ve imar planına göre yaşanacak aksilikleri göz önünde bulundurarak, projenin 2 yıl içinde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Silvan'ın çok önemli bir ilçe olduğunu ve bu nedenle ilçenin tüm sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini belirterek, "Yıllardır halkımız için en iyi yaşamı sunma çabasındayız. Biz bunu yürekten gerçekleştirme çabasındayız. Şartlar ne olursa olsun, çatışma, savaş, yangın, ölüm dahi olsa biz her zaman halkımız için çalışmaktan geri durmayacağız. Kent, ilçe ve köyler için yapılan tüm çalışmalar bizim için önceliklidir ve bunlar için hep birlikte çalışmalıyız. Biz dün Kobanê sınırındaydık; ama bugün Silvan'dayız." dedi.

Halkımızı mağdur etmedik

Silvan'ın en büyük sorununun altyapı sorunu olduğuna dikkat çeken Anlı, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün bu sorunlarla yakından ilgilendiğini ve yapılan çalışmalarla aşılacağını söyledi.

Silvan Barajı Projesi kapsamında yürütülen tünel inşaatı sırasında yeraltı su damarında meydana gelen hasar nedeniyle yeraltı sularının boşaldığını, Kanîya Mezin olarak bilinen Silvan'ın içme suyu ihtiyacını karşılayan su kaynağının kuruduğunu ve ilçede bir süredir susuzluk yaşandığını hatırlatan Anlı, "Biz beş aydır yaşanan su sorununu çözene kadar tankerlerle su taşıyarak halkımızı mağdur etmemeye çalıştık." dedi.

Diğer yandan iki terfi hattını kurarak 100 bin kişiye yetecek miktarda suyun ilçeye verildiğini açıklayan Anlı, "Halkımızı yazın sıcağında susuz bırakmayacağız, sözümüzü hayata geçirmeye çalıştık. Ve sözümüzü gerçekleştirdik." diye konuştu. Anlı, belediyenin imkanlarının kısıtlı olmasına rağmen, devletin yapamadığı projeyi gerçekleştirdiklerini, saniyede 283 litre suyun halka verildiğini ifade etti.

100 bin kişiye yetecek kadar su

Silvan merkeze verilen yeni suyun 100 bin insana yeteceğinin bilgisini veren Anlı, Diyarbakır kent merkezinin içme suyu problemini çözdükleri gibi Silvan'ın da bu sorununu ortadan kaldırdıklarını ifade etti.

Kentin imar planına göre düzenlendiğine işaret eden Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Altyapı da üstyapı da imar planına göre düzenlenecek. İlçede altyapı çalışmalarımız bu doğrultuda devam ediyor. Silvan İçme Suyu Temini Projesi'nin maliyeti 12 milyon Euro'dur. Bunun yüzde 91'i Avrupa Birliği hibesi ile karşılanacak. 6 ay sonra toplandığımızda umarım bu projenin yüzde 25'i yapılmış olacaktır."

Sorunları dinledi

Yapılan sunum ve konuşmaların ardından toplantıya katılanlar, Silvan İçme Suyu Temini Projesi ve ilçenin sorunlarına ilişkin görüşlerini Eş Başkan Anlı'yla paylaştı. Katılımcıları tek tek dinleyen Anlı, sorunların çözümü için çalışmaların kısa sürede başlayacağını ifade etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Büyükşehir, Silvan'a Su Vermeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement