Camilerde Süsleme Kirliliği Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Camilerde Süsleme Kirliliği Uyarısı

Camilerde Süsleme Kirliliği Uyarısı

Amasya'da düzenlenen "Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn-i Hat" sempozyumunun kapanışında söz alan konuşmacılar camilerdeki süsleme kirliliğine işaret ettiler.

02.11.2013 14:44

Amasya'da düzenlenen " Osmanlı'dan Günümüze Kur'an ve Hüsn-i Hat" sempozyumunun kapanışında söz alan konuşmacılar camilerdeki süsleme kirliliğine işaret ettiler.

Mihraplara gereksiz şekilde florasan, bakır yazı, aplik, ampul ve tablo yerleştirildiğini, gittiği bir camide mihrabın yanına yangın söndürme tüpü konulduğunu, başka bir camide ise girişe atık pil kutusu konuşlandırıldığını örnekler halinde gösterip "Tezyinat kirliliğine düştüğümüzü düşünüyorum" diyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kemal Özkurt, "Kabe'nin örtüsü için her yıl değiştirilen 4,5 milyar dolar gibi bir rakam harcıyorsa bu ümmet böyle tarihi minberimiz, tarihi camimiz var ki zaten onların da üstüne böyle kalitesiz, değeri olmayan şeyler yapmayalım. 'Bu böyle gitmez' demenin zamanı geldi. Şu kıble duvarını biraz daha sadeleştirsek, lafzatullah, kelime-i tevhit ve ayetlerin dışında mümkün olduğunca en azından kıble duvarına biraz rahat versek iyi olacak" dedi.

Özkurt'un düşüncelerine katılan ve restore edilen bazı camilerdeki hatalara işaret eden Cumhurbaşkanlığı kültür ödülü sahibi hattat Hasan Çelebi de, "Gördüğüm camilere gidip de namaz kılmaya cesaretim gelmiyor" diye konuştu.

Restorasyon işlemlerinde verilen ucuz fiyatlandırmanın kalitesiz işçiliğe yol açtığına dikkat çeken Çelebi, "Yazı yazmış güya nakkaş. Cami yaptıranlar, etrafındaki olanlar bugüne kadar yapılmış olan yanlışlara sapmayalım. 20. yüzyıla geldik. Bu kadar teknik, fen ileride diyoruz. Ama sanatkarlarımız yok değil. Bir sürü sanatkarın içerisinde yapılan şeyler elle, tutulur gözler görülür, yani vicdanen kabul edilir şeyler değil" şeklinde konuştu.

Alanında uzman 8 profesör, 7 doçent, 16 yardımcı doçent ve 9 öğretim görevlisinin tebliğ sunduğu sempozyumun kapanışına Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Özdemir, Amasya Müftüsü İsmail İpek, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş ile diğer yetkililer de katıldı.

Bünyamin Erul'un 'hattatların piri' olarak bilinen Şeyh Hamdullah'ın doğduğu Amasya'da hattatlar müzesi yapılmasını önerdiği sempozyumun sonunda Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nin önünde hatıra fotoğrafı çektirildi. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Camilerde Süsleme Kirliliği Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement