Çiftçilere Ceviz Fidanı Dağıtımı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Çiftçilere Ceviz Fidanı Dağıtımı Yapıldı

Çiftçilere Ceviz Fidanı Dağıtımı Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin birlikte yürüttüğü proje kapsamında çiftçilere, 35 bin 100 adet ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.

08.12.2015 19:08

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin birlikte yürüttüğü proje kapsamında çiftçilere, 35 bin 100 adet ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından müştereken yürütülen "Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında çiftçilere ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen ceviz fidanı dağıtım törenine katılan Vali Şehmus Günaydın, Türkiye'nin ciddi şekilde ceviz tüketimi yaptığını belirterek, "Topraklarımız yeterli ve elverişli olmasına rağmen tükettiğimiz ceviz kadar üretemiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfusu 360 milyon civarında, bizim nüfusumuzda 75 milyon civarında, fakat biz Amerika kadar ceviz tüketiyoruz. Sağlıklı bir nesil için, sağlıklı gelecek için ceviz tüketmek çok faydalı. Ama bu güzel topraklarda biz yeterli ceviz üretemiyorsak oturup biraz düşünmemiz gerekiyor. Ceviz, getirisi son derece yüksek olan bir ürün, bugün yaklaşık 10 dönümlük bir ceviz bahçesi olan bir vatandaşımızın geçimini çok rahatlıkla sürdürebileceğini biliyoruz" dedi.

Kastamonu olarak ceviz ağacında ortaya koydukları bir hedeflerinin olduğunu anlatan Vali Günaydın, "Hedefimiz 1 milyon ceviz ağacı, 100 milyon dolar gelir. Hedeflerimiz gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler. Bugün dağıtacağımız 35 bin 150 fidanla da hedeflerimize bir adım daha yaklaşmış olacağız. Çok kısa bir süre içerisinde bu hedefi yakalayacağız ve ülke ekonomisine çok ciddi önemli bir katkı sağlamış olacağız" diye konuştu.

2014 yılı rakamlarına baktıklarında 117 milyon dolar civarında ceviz ithalatı gerçekleştiren bir ülke konumunda olduklarını ifade eden Vali Günaydın, "Bu gerçeklerden hareketle bizim bu ceviz olayına biraz daha önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunu İl Özel İdarenin imkanlarıyla, Tarım İl Müdürlüğünün çalışmaları, Orman Bölge Müdürlüğünün çalışmaları ve vatandaşlarımızın gayretleriyle bu hedefe çok kısa sürede ulaşacağımıza yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ise, 2014-2015 dikim sezonunda 40 bin birinci kalite ceviz fidanını toprakla buluşturduklarını belirterek, "Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız protokolle 22 bin çöğür fidanını toprakla buluşturduk. Bugünde, 35 bin 100 ceviz fidanını toprakla buluşturacağız. Bu projenin bedeli 400 bin TL civarındadır. Fidanların piyasa değeri ise, 20-25 TL civarındadır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Günaydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ve İl Müftüsü Osman Aydın ile birlikte çiftçilere ceviz fidanı dağıttı. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçilere Ceviz Fidanı Dağıtımı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement