Kayaköy'ün Alternatif Ürünü Çamfıstığı Olacak - Son Dakika
Yerel

Kayaköy'ün Alternatif Ürünü Çamfıstığı Olacak

Kayaköy\'ün Alternatif Ürünü Çamfıstığı Olacak

Ödemiş'in Kayaköy beldesinde 12 hektarlık alana Kayaköy Belediyesi tarafından dikilen fıstık çamları, belde halkının yeni ürün umudu oldu.

22.05.2013 09:37  Güncelleme: 09:52

Ödemiş'in Kayaköy beldesinde 12 hektarlık alana Kayaköy Belediyesi tarafından dikilen fıstık çamları, belde halkının yeni ürün umudu oldu.

2011 yılında dikilen 20 bin fıstık çamından yaklaşım16 bini tutarken, çamların boyları da 2 metreye kadar ulaştı.

2011 yılında Orman İşletmesi'nden 40 yıllığına kiralanan beldenin kuzeyindeki alana 20 bin fıstık çamı diken Kayaköy Belediyesi, 2 yıldır fidanların bakımını da yapıyor. 8 yaşından sonra ekonomik olarak işletebilen çam fıstıklarının 6 yaşında ise meyve vermeye başlaması bekleniyor. Yaklaşık 16 bin fidanın sağlıklı şekilde geliştiğini kaydeden Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, beldenin yeni gelir kapısının çamfıstığı olabileceğini belirtti. Bol protein ve mineral içeren çamfıstığı konusunda Aliağa bölgesindeki köylerde güzel çalışmaların bulunduğunu, kendilerinin de Kayaköy'ün hem alternatif bir ürüne sahip olması hem de güzel, değişik bir görünüm kazanması adına bu projeyi başlattıklarını söyleyen Akkaşlı, fıstık çamlarının bulunduğu alan ayrıca bir yangın havuzu inşa etmeyi de planladıklarını belirtti.

Akkaşlı, şöyle devam etti: "2011 yılında dikilen fıstık çamlarının boy vermesi bizleri çok mutlu etti. Yaklaşık 16 bin fidan ile beldemiz hem yeni bir orman kazanacak, hem de yeni bir gelir kaynağı. Beldemizin ikliminin de uygun olmasıyla bu alanda güzel bir alternatif ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Orman İşletmesi yetkilileri de fıstık çamlarının gelişiminin çok iyi gittiğini ve alan olarak çok doğru bir seçim yaptığımızı belirttiler. 6 yılda fıstık veren bu ağaçlar 8. yıldan itibaren randımanlı şekilde kazanç sağlayabiliyor. Birkaç yıl içinde ağaçların da gelişmesiyle birlikte Kayaköy'ün görüntüsü değişirken, bir yandan yeni bir ürünümüz daha olacak. Halkımız fidanlara sahip çıkıyor, bu sahiplenme ve korumanın ilerleyen zamanda da süreceğine inanıyoruz. Beldemizin kuzeyindeki yaklaşık 12 hektarlık alana bir de yangın havuzu inşa edilmesi için çalışmalarımız var. Buradaki su kaynağımızdan da yararlanacağız. Herhangi bir tehlikeye karşı önlem alınması gerekiyor. Gelecekte Kayaköy ve çevresinin alternatif ürünü çamfıstığı olacak." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayaköy'ün Alternatif Ürünü Çamfıstığı Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement