Mersin Kent Konseyi Toplandı - Son Dakika
Yerel

Mersin Kent Konseyi Toplandı

Mersin Kent Konseyi Toplandı

Mersin Kent Konseyi 2012 yılının son toplantısında Yeni Büyükşehir Yasasını tartıştı.

24.12.2012 17:03  Güncelleme: 17:20

Mersin Kent Konseyi Genel Sekreteri Nuri Özdemir, Mersin'in en önemli sorununun 1/100 binlik kent planı olduğunu ifade ederek, "Yeni Büyükşehir Yasası ile 1/100 binlik planla ilgili yetkiler büyükşehir belediyelerine verilmiştir. Biz de bu yetkiyle kentimizi gelecek yüzyıla hazırlayacağız" dedi.

Mersin Kent Konseyi 2012 yılının son toplantısını yaptı. Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Macit Özcan, Mersin Kent Konseyi Genel Sekreteri Nuri Özdemir ile Kent Konseyi üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Nuri Özdemir, Mersin'in en önemli sorununun 1/100 binlik kent planının olduğunu söyledi. Özdemir, "Son yedi yılda, üç çevre planına trilyonlar ödenmesine rağmen, yapılan yanlışlar, yasa, yönetmeliklere kafa tutan aykırılıklar nedeniyle çöpe gönderildiğine tanık olan Mersin, yeni planın aynı akıbete uğramaması için, tüm kent dinamiklerinin özellikle konuya vakıf odaların içinde yer aldığı bileşenlerce yapılmasının kente en yararlı adım olacağına inanmaktadır. Yürütme Kurulu üyeleri başta olmak üzere görüşleri alınmak üzere toplantıya katılan Şehir Planlamacıları Odası, TMMOB İl temsilcileri ve MEÜ Mühendislik Fakültesi dekan ve öğretim üyelerinin ortak kararına göre; planın daha önce yaşanan hüsran ve benzeri talihsizliklere uğramaması için mümkün olan en geniş katılımlı kent dinamiklerince yapılması temel dileğimizdir" dedi.

Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kaldı ki, 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve 29 ildeki belediyeleri Büyükşehir Belediyesi olarak tanımlayan yeni yasaya göre, zaten 2014'te yapılacak seçimler sonrası Mersin Büyükşehir Belediye sınırları il sınırları olarak tanımlanacak ve yeni statüsü gereği Mersin Büyükşehir Belediyesi halen yürürlükte olan 1.7.2006 tarih ve 5538 sayılı kanunun 26. maddesi gereği zaten il genelindeki yüz binlik planı yapma yükümlülüğünü üstlenmektedir. Bu durumda Mersin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bugün yapmaya hazırlandığı çevre planını yasal olarak 14 ay sonraki yerel seçim ertesi zaten yapmakla yükümlüdür. Sürecin bilincinde olan Kent Konseyi Yürütme Kurulu, yüz binlik çevre planının tüm kent dinamiklerini kapsayan bir kadronun öncülüğünde Mersin Büyükşehir Belediyesi'nce yapılmasını önermiş ve öneri oy birliğiyle kabul edilmiştir. Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi, karar çerçevesinde tüm kent dinamiklerini sürece katılmaya ve tüm kurumların 1/100 binlik Mersin Çevre Planına katkı sunmaya davet etmektedir. Kentsel Dönüşüm konusunda da daha önceki Kent Konseyi Toplantılarında alınan kararlar yeniden pekiştirilmiş ve dönüşüme muhatap mahallelerin tüm yaşayanlarınca iştirak etmediği ve gönüllülüğün esas olmadığı hiç bir dönüşüm projesinin hayata geçirilme şansı olmadığı bir kez daha teyit edilmiştir. Ayrıca 1/100 binlik planların yapımında neyin nereye nasıl en büyük hassasiyetimiz olacaktır. Çünkü kentin geleceğe dönük Anayasası hazırlanmaktadır." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Kent Konseyi Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement