PAÜ'de Milli Mücadele ve Yunan İşgali Konferansı Verildi - Son Dakika
Yerel

PAÜ'de Milli Mücadele ve Yunan İşgali Konferansı Verildi

PAÜ\'de Milli Mücadele ve Yunan İşgali Konferansı Verildi

PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Anadolu'da Milli Mücadele ve Yunan İşgali konulu konferans düzenledi.

04.11.2013 16:43  Güncelleme: 10:51

Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, PAÜ Kongre Kültür Merkezi'nde 'Anadolu'da Milli Mücadele ve Yunan İşgali' konulu konferans düzenledi.

Konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Berber'in katıldığı konferansı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahittin Özçelik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, akademisyenler ve öğrenciler izledi.

Doç. Dr. Mithat Aydın yaptığı açılış konuşmasında, "Ulusların bağımsızlık savaşları konuşulduğunda tarih, Mustafa Kemal Atatürk'ü en başa yazmıştır. O, Yunanlıların 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgali haberini alınca Anadolu'ya gideceğini gerçek durumundan milletini haberdar edeceğini söylemişti. Gerçekten de Anadolu'ya geçip dünya savaşının galip devletlerine diz çöktürmüş, Türk milletine Anadolu'da bile yaşam hakkı tanımayan Sevr'i tarihin çöplüğüne atmıştır" dedi.

Prof. Dr. Engin Berber ise konuşmasında Yunanistan'ın sıfırı tüketmiş bir devlet olarak milli mücadele döneminde Anadolu'yu işgal etme amacı ile geldiğini dile getirirken, o dönemde imparatorluk kurma rüyası içinde olduklarını belirtti. Yunanistan'ın o dönemde ekonomik anlamda da sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Prof. Dr. Berber, Avrupa devletlerinin baskısı altında kalan Yunan sermayesinin ülkesinde yatırım yapamadığını ifade etti.

Anadolu'nun batısında yer alan, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin Yunanlıların Anadolu'ya gelmesinde büyük bir etken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Engin Berber, Yunanlıların Anadolu'da örgütlenmeyi sağlamak için Sevr Antlaşması'ndan sonra 'İzmir Yunan İdaresi' isimli bir birim oluşturarak Anadolu'da yer alan Yunan birliklerini dahi bu birimin kontrolüne bağladıklarını kaydetti. - DENİZLİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel PAÜ'de Milli Mücadele ve Yunan İşgali Konferansı Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement