Şuhut'ta Çiftçilere Eğitim - Son Dakika
Yerel

Şuhut'ta Çiftçilere Eğitim

Şuhut\'ta Çiftçilere Eğitim

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendislerinden Teoman Kayısıcı, sulama esnasında patatesin ilaçlanmaması gerektiğine dikkati çekerek, bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu bildirdi.

30.04.2014 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendislerinden Teoman Kayısıcı, sulama esnasında patatesin ilaçlanmaması gerektiğine dikkati çekerek, bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu bildirdi.

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından çiftçilere, "Patates, Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Şuhut Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan ziraat mühendisi Kayısıcı, sulama esnasında yapılan ilaçlamanın faydasının olmadığını, söz konusu uygulamanın, patates ilaçlamasına ilişkin çok ciddi bir yanlış olduğunu bildirdi.

Sulamayla yapılan ilaçlama esnasında, ilacın büyük bir kısmının toprağa gittiğini anlatan Kayısıcı, yapılan ilaçlamanın da faydasının görülmediğini aktardı. Doğru ilaçlamanın, yumrulaşmadan sonra, traktörün geçebileceği bir yol bırakmak ve traktörle ilaçlama yapmak olduğunu bildiren Kayısıcı, şöyle konuştu:

"Çiftçimiz, yumrulaşma başladıktan sonra, mahsule zarar veririm korkusuyla tarlaya giremiyor. Ancak tarlada traktör yolu bırakılsa daha sağlıklı bir ilaçlama gerçekleştirebilir. Ayrıca ilaçlama da 100 kilogram tohuma 15 gram ilaç kullanılmalı. Çok fazla ilaç kullanmanın tarlaya ve sağlığımıza zarar vereceğini unutmayalım. Aksine aşırı ilaç kullanımı nedeniyle güve ve diğer zararlılar ilaçlara bağışıklık kazanmaya başladı. Sürekli aynı ilacı kullanmaktan vazgeçelim. Farklı sistemik ilaçları deneyelim. Sonuçta güve ya da diğer zararlıların tamamen yok edilmesi söz konusu değil ancak olabildiğince azaltılabilmesi için bilinçli bir mücadele verelim. Yağmurlama ile ilaçlamayı bırakmalıyız."

Bireysel ilaçlamadan ziyade, bilinçli ve birlikte ilaçlamanın daha etkili olacağını hatırlatan Kayısıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlaçlama yaparken topluca yapmaya özen gösterelim. Çünkü kendi arazinizi ilaçlayabilirsiniz fakat komşu tarlalarla eş zamanlı bir ilaçlama gerçekleşmezse oradaki güve veya zararlı mutlaka sizin tarlanıza sirayet edecektir. Bu anlamda ilaçlama konusunda çiftçimizin birlikte hareket etmesi çok faydalı olur. Bunun yanı sıra tarla kenarlarındaki otların temizlenmesi de önemlidir. Çünkü bu otlar patates güvesinin başlıca yaşam alanlarındandır."

Programda, münavebeli ekim ve bitki pasaportu sistemine ilişkin de ziraat mühendisi Hasan Kocaihtiyar bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından çiftçilerin soruları yanıtlandırıldı. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şuhut'ta Çiftçilere Eğitim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement