Türklerin Rumeliye Geçisi Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Türklerin Rumeliye Geçisi Kutlandı

Türklerin Rumeliye Geçisi Kutlandı

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi ve Gelibolu İlçesi'nde düzenlenen törenlerle, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 659'inci yıldönümü kutlandı.

02.06.2013 17:30

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi ve Gelibolu İlçesi'nde düzenlenen törenlerle, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 659'inci yıldönümü kutlandı. Gazi Süleyman Paşa mezarı başında anıldı.

Gelibolu'nun Karainebeyli Köyü'nde Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Ebey'in mezarı başında anılmasıyla başlayan törenlere Çardak Beldesi'ndeki Gazi Yakup Bey Türbesi'nin ziyaret edilmesiyle devam edildi. Katılımcılar, Lapseki'nin Çardak beldesinden temsili olarak motorla ve Mehteran bölüğünün çaldığı marşlar eşliğinde Gelibolu'ya geçti. Gelibolu'nun Bolayır beldesindeki törenler ise, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşanın türbesine çiçeklerin konulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlandı. Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ziyaretçi defterini imzaladı.

Havanın yağışlı olması nedeniyle törenlere kapalı salonda devam edildi. Bolayır belde belediye başkanı Cavit Sezer, konuşmasında, "Bu gün, Türklere Avrupa kapılarının açıldığı gündür. 659 yıl önce Gazi Süleyman Paşa komutasındaki askerler, canları ve kanları pahasına Avrupa'ya ayak basmışlar, Türklere Avrupa kapılarını açmışlardır. Rumeli'nin fethi, İstanbul'un fethine vesile olmuştur. Türk tarihinde ulusumuzun geleceğini belirleyen ve önüne yeni ufuklar açan önemli tarihi olaylar vardır. Bu olaylardan biri de Türklerin Rumeli'yi fethidir. Ulusları yükselten ve yaşatanlar, yine bu ulusların ortaya çıkardıkları kahramanlardır. Ulusuna yol gösterenler, zafer kapılarını açanlar, tarihe şan verenler yine bu kahramanlardır. Türk Ulusu tarihinin her döneminde, kendisine yakışan fedakarlıkları göstererek, yurt edinme becerisini süsleyen kahramanlık ve cesaret örneklerini ortaya koymuştur. Bu önemli kahramanlardan biri de Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'dır. Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin Bolayır'da bulunması bizler için gurur kaynağıdır. Bu tarihi türbe bizlere emanettir. Aziz Şehitlerimizin canlarının bedeli, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eşsiz mirası olan bu yurdun ve O'nun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yılmaz bekçileri olduğumuzu ifade etmek isterim" dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve folklor gösterisi sonrası İnegöl Mehteran takımı tarafından konser verildi. Buradaki törene Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, Çardak Belde belediye başkanı Basri Ulaş, Gelibolu belediye başkan vekili Ahmet Nalbant, 2. kolorduyu temsilen istihkam albay Cemal Kafkasyalı, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Ahmet Nalbant, Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ve Bolayır Belediye Başkanı Cavit Sezer, Kavak Belediye başkanı Necati Kopça ile çok sayıda vatandaş katıldı. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türklerin Rumeliye Geçisi Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement