Tütün Adıyaman'a Büyük Girdi Sağlıyor - Son Dakika
Yerel

Tütün Adıyaman'a Büyük Girdi Sağlıyor

Tütün Adıyaman\'a Büyük Girdi Sağlıyor

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, tütün satışından dolayı Adıyaman'a 32 milyon TL girdi sağlanacağını kaydetti.

25.09.2013 13:30  Güncelleme: 13:32

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, 2013 yılı içerisinde tütün satışından dolayı Adıyaman'a 2013 yılı içerisinde 32 milyon TL girdi sağlanacağını kaydetti.

Tütüne getirilen kota sonrası Adıyaman'da sulu tarımın yetirince yaygınlaştırılamaması nedeniyle çiftçi yine tütün ekimine döndü. Adıyaman şart tipi tütünün özel sektörde Pazar bulamaması nedeniyle 5 yıldan beri Adıyaman'da çiftçiler Ege tipi tütünü dikiyor. Beş yıl önce sadece iki köyde deneme yapılarak başlanılan Ege Tütünü dikimi, Adıyaman'da hızla yaygınlaşıyor. Ege tipi tütün ekimi için Adıyaman'da üç firma üreticilerle sözleşme imzaladı. 2013 yılı içerisinde yaklaşık 3 bin 500 ton ege tipi tütün rekoltesi, bin ton ise Adıyaman şark tipi tütün rekoltesi bekleniyor.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, ege tipi tütünlerin alım noktasına giderek hem çiftçilerle hem de firma yetkilileriyle görüştü.

Kemal Şahin, tütüne getirilen kota sonrası alternatif ürün arayışları sürerken diğer taraftan da kuru arazide ege tipi tütünün dikiminin yaygınlaştığını dile getirerek, "Adıyaman Yaprak İşletme Müdürlüğümüz kapandıktan sonra Ziraat Odası olarak dünya piyasasında alıcısı olan ürünlerini araştırmasını yaptık. Bizim Adıyaman şark tipi tütünün alıcısı maalesef yok. Ancak bu ege tütünün dünya piyasasında pazarı var. Ziraat Odası olarak 5 yıl önce bu bölgede 2 köyde deneme üretimi yaparak üreticilerimizi bilinçlendirdik. Firmaları buraya davet ettik bu firmalarda büyük gayretler içerisinde 5 yıldır burada üretimler yapıyor. 2013 yılı rekolte beklentimiz 3 bin 500 ton civarındadır. Adıyaman şark tipi yaklaşık bin ton civarıdır. 2013 yılı toplam 4 bin 500 ton civarında tütün üretimi yapılacak. Yaklaşık olarak 32 milyon TL ilimize üreticimize katkı sağlıyor. Ama hala Adıyaman çiftçimiz tütünden vazgeçemiyor. Çünkü arazilerimizin çoğu kuru arazidir. Kuru arazide farklı ürün üretme şansımız yok. Sulamaya geçtikten sonra farklı ürün desenleri, büyük bir hamle olacaktır. Tarım ve tarıma dayalı sanayi gelişecektir. İlimizin gelişmesi tarımla, tarım ise sulamayla gelişecektir. Gelir elde edici ürünler elde edilecektir" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tütün Adıyaman'a Büyük Girdi Sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement