Tuza Dikkat Haftası - Son Dakika
Yerel

Tuza Dikkat Haftası

Tuza Dikkat Haftası

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, "Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla vatandaşları bilgilendirdi.

11.03.2014 18:41

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, "Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla vatandaşları bilgilendirdi.

Valilik yemekhanesinde açılan standda personele, günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ve fazla tuz tüketimi ile ilgili hastalıklar konusunda bilgi verildi.

Vali Ali Kolat, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Defterdar Mehmet Erkınay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Turgut Çiçek, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin ile Nüfus ve Vatandaşlık il Müdürü Berrin Cebeci de standa gelerek yetkililerden bilgi aldı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, burada yaptığı açıklamada, halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım gerektiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nca 2011 yılından beri  "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programının" uygulandığını anımsatan Dr. Güngüneş, şöyle konuştu:

" Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gramdan az olarak önermektedir. Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp hastalıkları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması etkilidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direkt bir ilişki vardır. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kardiyovasküler hastalıklar azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gramdan 5 grama indirildiğinde inme geçirme hızı yüzde 23, kalp damar hastalıkları hızı yüzde 17 azalmaktadır."

Dr. Güngüneş, sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarının yaklaşık 5 gram olmasına rağmen Türkiye'deki günlük tuz alımının kişi başı 15 gram olduğunu bildirdi. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tuza Dikkat Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement