Urla, Tarihi ile Buluştu - Son Dakika
Yerel

Urla, Tarihi ile Buluştu

Urla, Tarihi ile Buluştu

Akademi Urla’nın Yaşam Boyu Eğitim çalışmaları kapsamında “UrlaTarihi ile Buluşuyor” toplantısı Urla Çeşmealtı’ndaki Arkeopark’ta gerçekleşti.

22.06.2014 11:07

Akademi Urla'nın Yaşam Boyu Eğitim çalışmaları kapsamında "Urla

Tarihi ile Buluşuyor" toplantısı Urla Çeşmealtı'ndaki Arkeopark'ta gerçekleşti.

Limantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ve Arkeolog Osman Erkurt'un "Liman Tepe Kazıları ve Deniz Arkeolojisi Araştırmaları" konulu söyleşisinde Urla'nın tarihi ve dünya denizcilik tarihindeki önemi konuşuldu.

Akademi Urla'nın Yaşam Boyu Eğitim çalışmaları kapsamında "Urla Tarihi ile Buluşuyor" toplantısı Urla Çeşmealtı'ndaki Arkeopark'ta gerçekleşti. Limantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ve Arkeolog Osman Erkurt'un "Liman Tepe Kazıları ve Deniz Arkeolojisi Araştırmaları" konulu söyleşisi düzenledi. Toplantıda konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Geçmişimizi ancak görerek ilerleyebiliriz. Akademi Urla'nın "Yaşam Boyu Eğitim" çalışmaları Urla için büyük bir kazanım olacak. Böylelikle hep birlikte yaşadığımız, güzel ilçemiz Urla'yı daha iyi tanıma fırsatı bulacağız" diye konuştu.

AKADEMİSYENLER YANITLADI

İskelede bulunan en eski uygarlıkların yaşadığı Limantepe ve çevrede yaptıkları çalışmaların çok önemli sonuçlar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Hayat Erkanal Urla'nın köklü kültürel bir varlığa sahip olduğunu belirtti. 2000 yılından sonra eğitim alıp su altına indiklerini söyleyen Erkanal Ankara Üniversitesi'ne bağlı Su Altı Arkeoloji Araştırma Merkezi'ni (ANKÜSAM) kurarak su altındaki arkeoloji kazılarına başladıklarını ve bu çalışmalar ile deniz tabanından çıkarılan eserlerin Türkiye'nin ilk su altı arkeoloji müzesi olacak olan Arkeopark'ta sergileneceğini söyledi. Erkanal, yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Urla'da çok eski devirlere ait mendirekler, antik limanlar, zeytinyağının ilk kez toplu olarak üretildiği zeytinyağ işliği, su altında M.Ö 4. yüzyıla ait ipler ve M.Ö. 6. yüzyıla ait ağaç ve metalden yapılmış ilk çapa örneklerini bulduklarını belirtti.

ANFORA HEDİYE ETTİLER

Arkeolog Osman Erkurt 10 senelik çalışmalarının görüntüleri eşliğinde Urla'da ortaya çıkarılan antik limanların bulunduğu dönemlerin özelliklerine sahip yaptıkları tekneleri ve tekneler ile yapılan deneysel mahiyetteki Doğu Akdeniz ve Marsilya gezilerini anlattı. "Çoğunluğunu Urlalı kürekçi gençlerin oluşturduğu bir ekiple 2 buçuk ay süren Marsilya gezisine çıktıklarını belirten Erkurt "Uğradığımız 40 küsur limana Urla'nın selamını götürdük" dedi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve CHP 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Prof. Dr. Hayat Erkanal ve Arkeolog Osman Erkurt'a Urla için yaptıkları yararlı çalışmalardan dolayı sembolik olarak antik bir kap olan anfora hediye ettiler. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Urla, Tarihi ile Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement