Avlanan Kaya Kartalı Fotokapanla Görüntülendi
Ağrı Dağı eteğindeki Korhan Yaylası'nın 2 bin metre rakımında karla kaplı alanlarda yapılan yemleme sayesinde bölgede yaşayan kaya kartalı fotokapanla görüntülendi.
Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürlüğü Ağrı Dağı'nda avlanan kaya kartalını fotokapanla görüntüledi.
Ağrı Dağı eteğindeki Korhan Yaylası'nın 2 bin metre rakımında karla kaplı alanlarda yapılan yemleme sayesinde bölgede yaşayan kaya kartalı fotokapanla görüntülendi.
Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayatı envanter çalışmaları kapsamında kurdukları fotokapanla farklı türden yaban hayvanları görüntülediklerini söyledi.
Ağrı Dağı'nın eteğindeki Korhan Yaylası'na bıraktıkları fotokapanla kaya kartalının görüntülendiğini belirten Türkoğlu, "Şimdiye kadar kış mevsiminde yemleme yapılan Korhan Yaylası'nda kurt, çakal, tilki, akbaba, kuzgun, saksağan, kaya kartalı, tepeli toygar ve kızıl akbaba görüntüledik. Gündüz avcılarından olan kaya kartalı için yaşam alanları taşlık, kayalık kesimlerdir. Kurduğumuz fotokapanla bu vahşi yırtıcı hayvanı görüntüledik" diye konuştu.
Kaya kartalının özellikle yüksek kesimlerde avlandığını ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Ağrı Dağı ve Korhan Yaylası ilimizin en yüksek yerlerinden biridir. 1000-2000 metre arasındaki yüksek yerlere kadar fotokapan bırakıyoruz. Bu yırtıcı hayvan sadece yüksek, kayalık, ormanlık ve dağlık alanlarda görülebilirler. Kaya kartalı özellikle sarp kayalıkları barındıran kesimleri yuva yeri olarak tercih eder. Ulaşılması güç kayalıklardaki oyuk ve çıkıntılara yuvalanır. İnsanlardan uzak alanlarda yaşarlar. Kaya kartalının besininin büyük kısmını memeli türleri oluşturur. Çoğunlukla kuşlar, tavşan, tilki, sürüngen, fare ve yılandır. Kış aylarında yiyecek ya da av bulamadıklarında leşlere de yönelebilirler."
Türkoğlu, daha önce de kentin farklı yerlerinde, değişik türden yaban hayvanları fotokapanla görüntülediklerini anımsatarak, bu çalışmanın devam edeceğini sözlerine ekledi. - Iğdır