Bakan Bayraktar, enerji krizinde dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi
Ankara Üniversitesi 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Bakan Bayraktar, dünyada modern zamanların en büyük enerji krizinin yaşandığını belirtti. Bayraktar, enerji ithalatı kaynaklı dışa bağımlılığın azaltılarak cari açığın düşürülmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan Bayraktar, küresel çatışmaların, tedarik zincirindeki kırılmaların ve jeopolitik risklerin enerji güvenliğini ön plana çıkardığını ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin temel hedeflerinin artan enerji talebini karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltarak cari açığın düşürülmesine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.
“ENERJİSİZ BİR HAYAT DÜŞÜNMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Enerjiye kesintisiz, kaliteli ve uygun fiyatla erişimin hem günlük yaşam hem de ülkelerin geleceği açısından kritik önem taşıdığını belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Enerji meselesi milletlerin ve devletlerin doğrudan günlük hayatını ve geleceklerini etkileyen çok önemli konulardan bir tanesi. Enerjisiz bir hayat düşünmek mümkün değil. Günlük hayatımızın her alanında 7/24 enerjisiz bir hayatı düşünmek mümkün değil. Dolayısıyla enerjiye kaliteli bir şekilde, kesintisiz bir şekilde ve ucuz bir şekilde ulaşmamız lazım.”
“NEGATİF GÜNDEMLE VARIZ”
Enerji konusunun çoğunlukla zam tartışmalarıyla gündeme geldiğine dikkati çeken Bayraktar, “Şu anda enerji zengini bazı ülkelerde, örneğin Rusya’da akaryakıt sıkıntıları var, akaryakıt kuyrukları ulaşıyor. O zaman enerji bizim gündemimize geliyor, fatura öderken geliyor. Zam var mı? Doğal gaza zam yapıyor musunuz? Elektriğe zam var mı? Akaryakıtta her gün niye zamlar oluyor? Böyle gündem oluyoruz” dedi.
Yılın 365 günü kesintisiz enerji sağlamak için çalışan büyük bir ekip olduğunu belirten Bayraktar, “Aslında negatif gündemle varız ama aslında belki sizin elektriğiniz ayda yılda bir kesilir, o zaman enerjinin ne olduğunu fark edersiniz. Bazen bunların görülmediğini de fark ediyoruz. Bu biraz o emekçiler için açıkçası üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.
“DÜNYADA ENERJİ KRİZİNİN TAM ORTASINDAYIZ”
Dünyada büyük bir enerji kıtlığı yaşandığının altını çizen Bayraktar, “Dünyada enerji krizinin tam ortasındayız ve bu benim tabirim değil, bütün dünyadaki enerji uzmanlarının söylediği şey. Modern zamanların en büyük enerji kriziyle karşı karşıyayız. Bu kriz 1973 petrol krizine veya 1979 İran Devrimi’nden sonra yaşanan krize benzemiyor” diye konuştu.
Pandemiden Rusya-Ukrayna savaşına, ticaret savaşlarından tedarik zincirindeki kırılmalara kadar art arda krizler yaşandığını hatırlatan Bayraktar, “Büyük bir politik krizin ve büyük bir güvenlik krizinin içerisindeyiz. Dünya değişiyor, daha korumacı politikalar var ve ülkeler kendi kendine yetmeye çalışıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
YAPAY ZEKA ÇAĞI, ELEKTRİK ÇAĞI
Yapay zeka çağının aynı zamanda bir elektrik çağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye’de nüfus artışı, ekonomik büyüme, elektrikli ulaşım, soğutma ihtiyacı ve su arıtma gibi etkenler nedeniyle enerji talebinin giderek artacağını söyledi.
“CARİ AÇIKTA TÜM IŞIKLAR BİZİ GÖSTERİYOR”
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı nedeniyle ekonomide dalgalanmalar yaşandığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Turizmimiz var ama maalesef Türkiye daha çok ithalat yapıyor ve her zaman döviz ihtiyacı var. Bugün ekonomideki kırılmalarımızın en temelinde bunu görüyoruz. Cari açıkta kim sorumlu diye baktığımızda tüm ışıklar enerji ve maden ithalatını yani bizi gösteriyor. Türkiye o kadar çok enerji ithalatı yapıyor ki maalesef ekonomideki kırılmaları dönem dönem yaşıyoruz. Onun için çözüm bulmamız gereken konu Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığını düşürebilmektir.”
Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı program, fotoğraf çekimi ve ödül takdimiyle sona erdi.