Balıkesir'de Memurlar Bordro Yaktı
Balıkesir'de Eğitim-iş Sendikası ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalar, hükümetin memur maaşlarına yaptı zamma tepki gösterdi.
Balıkesir'de Eğitim-iş Sendikası ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendikalar, hükümetin memur maaşlarına yaptı zamma tepki gösterdi. Yeşilli Meydanı'ndaki Türkiye İstatistik Kurumu Binası önündeki ilk eylemi Eğitim-iş Sendikası'na üye öğretmenler yaptı.
Eğitim-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Semerci, Ak Parti Hükümeti'nin emekçilerin yaşamına yönelik gündeme getirdiği yasal düzenlemeler ve uygulamalarla kamu hizmetlerini büyük ölçüde ticarileştirdiğini kamuda güvencesiz ve esnek istihdamı yaygın hale getirdiğini vurguladı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kamu çalışanları maaş zammı almadan yeni bir yıla girdiğin belirten Semerci, '10 yıldır yaptığı uygulamalarla, kamu çalışanlarını açlık sınırına yakın bir ücretle yaşamaya mahkum eden Ak Parti iktidarı, 2012 bütçesinde ilk altı ay için belirlenen yüzde 3 sadaka zammını bile emekçilere çok görmüştür. Uluslararası sermayenin ekonomik buhranlarının bedelini geçmiş süreçlerde hep emekçi kitleler ödemiştir. Kamu çalışanlarının 2012 Ocak maaşlarına, yalnızca 2011 yılı enflasyon farkı olan yüzde 2.7 oranında bir zam yapılmıştır. Bu rakam enflasyon farkını gerçek anlamda yansıtmamaktadır. Hükümetten bağımsız kurumların verileri bu rakamın üzerindedir. Gerçek yaşamda yoksul halka yansıyan enflasyon oranı ise çok daha yüksektir. Ayrıca ekonomik büyüme refah payı olarak kamu çalışanlarına yansıtılmadığı için maaşlarında reel anlamda gerileme yaşanmıştırö dedi.Öğretmenler, açıklamanın ardından bordrolarını yaptı. Eğitim-İş Sendikası'nın eylemine CHP kadın kolları yöneticileri, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği üyeleri de destek verdi.
KESK'E BAĞLI SENDİKALARDAN TEPKİ
Daha sonra KESK'e balı sendikalarda Yeşilli Meydanı'nda eylem yaparak memur maaşlarına yapılan zamma tepki gösterdi, bordrolarını yaptı. Sağnak yağmur altında yapılan açıklamada, Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Suat Kılıç, Ak Parti Hükümetinin, 2011 yılı sonundan itibaren peş peşe yaptığı zamlar, artan vergi oranları, düşük ücretle ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılması, iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istenmesi ve kamu emekçilerine grevsiz toplu sözleşme dayatılmasını protesto ettiklerini vurguladı. Kılıç, resmi enflasyonun yüzde 10,45, halkın enflasyonunun ise yüzde 20'leri bulduğu bir ortamda kamu emekçilerinin ücretlerinde en az yüzde 20 artış yapılması gerektiğini de savundu.