- 03.12.2023 03 Ara 10:17 Haftanın tarihine bakış
Cumhuriyet döneminin ilk kağıt paraları 5 Aralık 1927'de tedavüle çıkarıldı.
- 03.12.2023 03 Ara 00:36 Kesk'ten İzmir'de Bütçe Protestosu: "İnsanca Bir Yaşam, Güvenceli Bir İş, Güvenceli Bir Gelecek..."
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İzmir’de 2024 bütçesini protesto etti. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz” dedi.
- 02.12.2023 02 Ara 17:19 Diyarbakır'da bütçe mitingi düzenlendi
KESK öncülüğünde düzenlenen mitingde emekten ve halktan yana demokratik bir bütçe talebi yükseltildi.
- 02.12.2023 02 Ara 16:44 Kesk'ten İstanbul'da "Bütçe" Mitingi... Mehmet Bozgeyik: "14 ve 28 Mayıs Süreçlerindeki Yeniden Kaybetmeyi Yaşamak İstemiyorsak Ortak Mücadeleyi...
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), “Emekten yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz” sloganıyla İstanbul’un Kartal ilçesinde miting düzenledi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Başlatmış olduğumuz bu mücadeleyi eğer biz büyütemezsek, birleştiremezsek yine kaybeden bizler olacağız. Eğer 14 ve 28 Mayıs süreçlerinde yaşamış olduğumuz bu motivasyon eksikliği ve kaybetmeyi yeniden yaşamak istemiyorsak, daha fazla birleşmek, daha fazla yan yana gelmek, amasız, fakatsız, asgari müştereklerde ortak mücadeleyi daha fazla büyütmek zorundayız” dedi.
- 01.12.2023 01 Ara 18:22 Diyarbakır'da miting nedeniyle bazı yollar trafiğe kapalı olacak
Diyarbakır'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde düzenlenecek miting nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. Yenişehir ilçesindeki etkinlik dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy Bulvarı, Akkoyunlu, İstasyon, Cemiloğlu, Göçmenler Caddesi ve İstasyon Köprüsü araç trafiğine kapatılacak. Vatandaşlar alternatif güzergahları kullanmalıdır.
- 30.11.2023 30 Kas 16:58 Ttb Merkez Konseyi'nin Görevden Alınmasına İlişkin Açılan Davanın Karar Duruşması Başladı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin görevden alınması talebiyle ilgili açılan davanın karar duruşması bugün Dışkapı Adliyesi’ndeki 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde başladı. TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, duruşma öncesi yaptığı açıklamada; "Seçilmişleri yargıyı kullanarak görevden almaya çalışmak, meslek örgütleri ve demokratik kamuoyu temsilcilerini susturmak iktidarın siyasi ajandasında önemli bir yer tutuyor. Bunu biliyoruz. Anayasa’yı tanımayan ve hukukun üstünlüğü ilkesini rafa kaldırmış olan iktidar hukuksuzlaştırmayı anayasasızlaştırma ile taçlandırmakta, her bir kurum ve birey için hayati olan anayasal hakların ilga edilmesine uğraşmaktadır. Bizi hak öznesi yurttaşlar olmaktan çıkaran aynı zihniyet, bugün yine benzer yollarla TTB Merkez Konseyi’ni 'amaç dışı faaliyet gösterme’ gerekçesiyle görevden almaya çalışmaktadır. Amaç dışı faaliyet gösteren TTB değil, Anayasa’yı ve adaleti korumakla görevli olan ama korumamakta, yok etmekte kararlı olan kurumlardır. Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.
- 29.11.2023 29 Kas 14:51 Ses İzmir'den Bayraklı Şehir Hastanesi Önünde Eylem: "Neredeyse Personeller Yaka Paça Polikliniklerden Toplanarak Şehir Hastanesi'ne Götürüldü"
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde hastane kabulüne başlandığı günden itibaren personel görevlendirmeleri, ulaşım ve malzeme tedariği gibi birçok konuda sorun yaşanmasını protesto etti. Hastane önünde basın açıklaması yapan SES İzmir 1 nolu Şube Eş Başkanı Hava Akcan, "Şehir hastanelerini açarken eşit ulaşılabilir sağlık hizmetinin hiçe sayıldığı, halkın sağlık hizmetine ulaşımının engellendiği kısacası halkın hiç düşünülmediği, sağlık emekçilerinin yok sayıldığı, insan olarak dahi görülmediği ortada. Neredeyse arabalarla personel yaka paça polikliniklerden acilen toplanarak şehir hastanelerine götürüldü. Sistem kendi hukukunu bile hiçe saydı, ne 657 sayılı kanun ne de diğer kanunlar uygulanmadı” dedi.
- 25.11.2023 25 Kas 23:31 İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Demokrasi Yürüyüşü" Düzenledi: "Yaşanan Süreç Tam Anlamıyla Bir Yargı Darbesidir"
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yaşanan hak ihlallerine karşı bugün "Demokrasi Yürüyüşü" düzenledi. Yürüyüşe katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne dikkat çekerek “Kadınlarımızın bir omuz mesafesinde, yanında olmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin arkasında durmaya devam edeceğiz” dedi. Basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da “Anayasa Mahkemesi kararları yorumlanmaz, irdelenmez, asla ve asla tartışılmaz. Ancak Anayasa ve Anayasa’nın bu emredici hükümleri ve bağlayıcı nitelik taşıyan hukuksal düzenlemeler ve kesin nitelikteki kararlar istenildiğinde uygulanacak, istenilmediğinde uygulanmayacak kararlar değildir. Yaşanan süreç tam anlamıyla bir yargı darbesidir” diye konuştu.
- 22.11.2023 22 Kas 16:34 24 Kasım Öğretmenler Günü Öncesi Öğretmenlerden "Önlük Değil, Öğün" Çağrısı: "Öğle Arasında Çocuklar Kantine Bile Uğramıyor, Zaman Dolsun Diye...
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) talimatıyla 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere hediye edilecek önlükler okullara gönderilmeye başlandı. Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, önlük uygulamasının okullardaki yapısal sorunların üzerini örten yapay bir gündem oluşturma çabası olduğunu ifade etti. Beyazadam, "Öğlen aralarında çocukların artık yemek yemediğini, zamanı dolsun diye bahçede, orada burada oyalandığını, kantine bile uğramayan çocuklar olduğunu kamuoyunun bilmesini isterim. Yarım saat, kırk dakikalık öğlen arasında sağda solda zaman geçiriyor öğrenciler. Evden ne getirecek? Bazen velilerimiz geldiğinde, ‘Ekmeğin arasına salça sürüp, yumurta koyup götürdüğümüz zamanlar vardı. Bunlar ayıp değil’ diyoruz. ‘Hocam yumurtanın kolisini alamıyorum’ diyen bir velinin karşısında bir öğretmen olarak söyleyecek söz bulamamak bizi öfkelendiriyor" diye konuştu.
- 18.11.2023 18 Kas 11:17 Öğretmenlere Seminer Programında "Din Eğitimi ve Öğretimi"... Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Beyazadam: "Anayasa'nın Laiklik İlkesine Aykırı"
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)’e bağlı Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, ara tatilde öğretmenlerin seminer programında yer alan ‘din eğitimi ve öğretimi’ programına tepki gösterdi. Beyazadam Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirtirken iktidara çağrı yaptı, “Anayasal ilkelere aykırı, tekçi, mezhepçi politikalarından derhal vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi.
- 02.11.2023 02 Kas 18:14 İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'ni Ziyaret Eden Ses İzmir Şube Eş Başkanı Batmaz: "Çalışan Arkadaşlarımızın Yıllık İzin Haklarına Dahi Engel...
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ni ziyaret eden ve sağlık emekçilerinin şikayetlerini dinleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, hastanede çalışan sağlık emekçilerinin yıllık izne çıkmalarının engellendiği, yıllık izin dilekçelerinin kabul edilmediğine ilişkin şikayetler aldıklarını belirterek, “Bunlarla ilgili somut verileri topluyoruz. Yıllık izin hakkı bir çalışanın dinlenme hakkıdır, buna dahi şu an için el konulduğu, yıllık izin dilekçelerinin kabul edilmediği ve verilmeyeceğine dair net veriler geliyor. Bu kabul edilemez” dedi. Hastanenin yetersiz personel, tıbbi donanım ve malzeme ile açıldığını belirten Batmaz, “Ameliyathanelerde kullanılan çok basit bir dikiş malzemesi bile bulunamıyor. Verilen sağlık hizmeti durma noktasına geldi” diye konuştu.
- 20.10.2023 20 Eki 01:29 Ankara'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden grup Filistin'e destek açıklaması yaptı
Ankara'da toplanan sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 200 kişilik grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto ederek, Filistin'e destek açıklaması yaptı. Grup, 'İsrail, Filistin'den defol', 'katil İsrail', 'yaşasın halkların kardeşliği', 'Filistin halkı yalnız değildir' sloganları attı. Protesto edenler, İsrail'in savaş ve soykırım suçlarıyla yargılanması gerektiğini belirtti.
- 19.10.2023 19 Eki 14:23 Ankara'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden grup Filistin'e destek açıklaması yaptı
Ankara'da toplanan sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 200 kişilik grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto ederek, Filistin'e destek açıklaması yaptı. Grup, 'İsrail, Filistin'den defol', 'katil İsrail', 'yaşasın halkların kardeşliği', 'Filistin halkı yalnız değildir' sloganları attı. Açıklamada, İsrail'in işgalini derinleştirip bölgedeki katliamlarını arttırdığı ve savaş ve soykırım suçları işlediği vurgulandı.
- 18.10.2023 18 Eki 17:27 2023 Yılında Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı
Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES/AR), 2023 yılı eylül ayında dört kişilik memur bir ailenin açlık sınırının 16 bin 338 TL olduğunu ve bekâr bir çalışanın yaşam maliyetinin 22 bin 124 TL olduğunu açıkladı. Yoksulluk sınırı ise 49 bin 215 TL olarak hesaplandı. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin 4'ü de asgari ücretle çalışsa bile alınan ücret toplamı yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Ayrıca, 2025 yılı için yapılan maaş artış anlaşması, hükümetin kendi enflasyon beklentilerinin bile altında kalmıştır.
- 10.10.2023 10 Eki 12:45 10 Ekim Katliamında Yaşamını Yitirenler Ankara'da Anıldı.
10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler, katliamın 8. yılında Ankara Tren Garı önünde anıldı. 10 Ekim Derneği yöneticilerinden İshak Kocabıyık, “10 Ekim Gar Katliamı bitmedi. 10 Ekim Gar Katliamı yargılama süreciyle devam ediyor. Anıt projelerimize izin vermemekle devam ediyor. Her yıl dönümü anmasında bize çıkarılan zorluk ve engellerle devam ediyor. Bizi zulümle, baskıyla hatta ölümle korkutmak, terbiye etmek isteyenler bilsinler ki bizim yaşadığımız hayat Soma’da katledilen madenci kardeşlerimizden bize kalan ömürdür. Madımak’ta yakılan Koray Kaya’dan kalan ömürdür. Bu meydanda katledilen 104 kardeşimizden kalan ömürdür. Katledilen kardeşlerimiz, anne babalarımız, çocuklarımız, yoldaşlarımız, kalan ömürlerini bize borç olarak bıraktılar. Bu borç adalet, barış, eşitlik ve kardeşlik mücadelemizde ödenebilecek bir borçtur. Biz bu borcu ödemekte kararlıyız. Bu meydan ‘Barış Meydanı’ oluncaya, bu meydana bir katliamı hatırlatacak anıt yapılana kadar, adalet gerçek anlamda tesis edilene kadar buradayız” dedi.
- 04.10.2023 04 Eki 14:12 Kılıçdaroğlu'nun Ziyaret Ettiği, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: "Milli Eğitim Bakanlığı, Çedes Projesiyle Kendi Görevini Diyanet İşleri...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Kurul, “Milli Eğitim Bakanı geldi, hızlı bir biçimde, ‘Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) adında, üç kurumun imzaladığı protokolü hayata geçirmek üzere çalışmalara başladı. Millî Eğitim Bakanlığı, bu ÇEDES projesiyle kendi görevini Diyanet İşleri Başkanlığı'na bırakmış gibi gözüküyor. Bu nedenle okullarımızda din görevlilerinin, manevi danışman adı altında görevlendirmelerini istemiyoruz, bunları reddediyoruz. ÇEDES protokolünün mutlaka iptal edilmesini istiyoruz. Çocuklar okula gelecekler, bu din görevlileriyle karşılaşacaklar. Ama bir süre sonra bu çocuklar, bu görevliler kanalıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gençlik merkezlerine gönderilecekler. Gençlik merkezlerinde, dinci vakıf ve dernekler, tarikat ve cemaatlerle karşılaşacaklar. Biz, 6 yaşında evlendirilen çocuğu biliyoruz. Biz, gençliğinin baharında intihar eden gençlerimizle karşı karşıyayız. Kamusal olmayan her yer, tek bakış açısının hâkim olduğu her yerde çürüme vardır. O yüzden herkese açık olan, herkesin birbirini denetleyebildiği, birbirine bir şeyler öğretebildiği eğitim alanını sağlamak ve yaratmak son derece önemli” açıklamasını yaptı.
- 03.10.2023 03 Eki 15:25 Yurdun Dört Bir Yanından Kadınlar, TBMM'ye Geldi: "Kaygılıyız, Çünkü Kız Çocuklarının Eğitim Hakkından Kadın Sporcuların Spor Yapma, Kadınların...
Ülkenin dört bir yanından kadınlar, Eşitlik için Kadın (EŞİK) Platformu’nun öncülüğünde bugün TBMM’ye geldi. CHP, Yeşiller ve Sol Gelecek (Yeşil Sol) Partisi, Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) kadın milletvekilleriyle düzenlenen basın toplantısında konuşan EŞİK Platformu üyesi Hülya Gülbahar, "Kaygılıyız çünkü bu Meclis’i oluşturan seçimlerde kadın erkek eşitliğine karşı söylemler neredeyse seçim kampanyalarının merkezine oturdu. Kız çocuklarının eğitim hakkından kadın sanatçıların sanat yapma, kadın sporcuların spor yapma, kadınların sokaklarda özgürce dolaşabilme, kadınların belli mesleklerde çalışabilme gibi en temel hakları bile tartışmaya açıldı" dedi. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, "Peki biz bu mücadeleyi kime karşı veriyoruz? Kürsü başında kadınların nerede kahkaha atıp atmayacağına karar vermeye kalkanlara, kadınların kaç çocuk doğuracağını belirlemeye çalışanlara, kadına yönelik şiddete ilişkin önerge verdiğimizde Meclis’te tüm elleriyle o önergeyi reddedenlere, kadınları sınıflandırmaya kalkanlara, işsizliği kadınların iş aramasına bağlayıp komik istatistikler çıkarmaya çalışanlara, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısında çıkanlara karşı" diye konuştu.
- 31.08.2023 31 Ağu 20:34 KESK, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılmadı
KESK, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılmamasına ilişkin açıklama yaptı. KESK, sefalet teklifine karşı oylamaya katılmanın kamu emekçileri ile alay edilmesine ortaklık anlamına geldiğini ifade etmiş ve oylamaya katılmamıştır.
- 30.08.2023 30 Ağu 20:25 KESK, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Üyelerinin Gözaltına Alınmasına Tepki Gösterdi
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekmek için Taksim'de eylem yapan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyelerinin ters kelepçe ile gözaltına alınmalarına tepki gösterdi. Açıklamada, 'Öğretmenler derhal serbest bırakılmalıdır. Sorunları acilen çözülmeli ve talepleri yerine getirilmelidir' denildi.
- 22.08.2023 22 Ağu 22:23 KESK, Çalışma Bakanlığı'nın TİS Kanununa Uymadığını İddia Etti
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Çalışma Bakanlığı'nın bugün gerçekleştirilmesi gereken toplantıyı Memur Sen, Kamu Sen ve KESK'in de katılmamasıyla TİS kanununa uymadığını iddia etti. KESK, yandaş sendika ile kapalı kapılar ardında görüşülen TİS sürecinde kamu emekçilerinin haklarının sarayın sofrasına sunulduğunu belirtti.
- 22.08.2023 22 Ağu 22:04 KESK Eş Başkanı Şükran Kablan: Gerçek bir toplu sözleşme düzeneği oluşana kadar birleşik ortak mücadeleyi yükseltelim
KESK Eş Başkanı Şükran Kablan, kamu toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kablan, demokratik hakların tırpanlandığı ve milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin görmezden gelindiği sürecin gerekli teamüllerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Gerçek bir toplu sözleşme düzeneği oluşana kadar birleşik ortak mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.
- 22.08.2023 22 Ağu 20:11 KESK Eş Başkanı: Kamu toplu sözleşme sürecinde kriz yaşanıyor
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu toplu sözleşme görüşmelerinin yapılmamasının ve açıklama yapılmamasının, iktidarın içinde bir kriz yaşandığını ve yönetememe krizinin derinleştiğini gösterdiğini belirtti. Bozgeyik, Memur-Sen ile kamu işveren heyetinin kapalı kapılar ardında yürüttüğü sürece son verilmesi gerektiğini ve demokratik bir toplu sözleşme yasasının çıkartılmasıyla kamu emekçilerinin haklarının iyileşeceğini ifade etti.
- 17.08.2023 17 Ağu 16:22 KESK Başkanı: Önerilen zam teklifi enflasyonun altında kalmıştır
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Kamu İşveren Heyeti'nin yeni zam teklifiyle ilgili yapılan açıklamada, teklifin hedeflenen enflasyon oranlarının altında olduğunu belirtti. Yeşil, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin taleplerinin karşılanmadığı sürece kabul edilebilir bir teklifi kabul etmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, KESK olarak önümüzdeki dönemde yapılacak eylem ve etkinliklerin planlanacağı bir toplantı gerçekleştireceklerini ve bu programı kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
- 17.08.2023 17 Ağu 16:16 Kesk Eş Genel Başkanı Kablan Yeşil: "Vergi Adaletsizliği Ortadan Kalkmadan, Vergi Dilimleri Belli Bir Oranda Sabitlenmeden Yüzde 100'lük Artış Dahi...
Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin üçüncüsün yapılmasının ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Bu enflasyonist ortamda iğneden ipliğe her gün yeni zamların, vergi artışlarının altında kamu emekçileri ve emeklileri yaşam mücadelesi vermeye çalışırken mevcut olan vergi adaletsizliği ortadan kalkmadan, vergi dilimleri belli bir oranda sabitlenmeden yüzde 100’lük artış dahi yapılsa hiçbir şey ifade etmeyeceğini bir kez daha buradan belirtmek istiyoruz” açıklamasını yaptı.
- 16.08.2023 16 Ağu 19:52 Kesk, İktidarın Toplu Sözleşme İçin Zam Teklifine Karşı Ülke Genelinde İş Bıraktı: "Hükümetin Bizleri Yok Sayan İlk Teklifine İlk Uyarımızı Yapıyoruz"
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu toplu sözleşme görüşmelerinde iktidarın zam teklifini protesto etmek ve taleplerine dikkat çekmek için 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak, eylem dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında, “Hükümet 6 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emekliye, bizlere toplu sözleşme teklifini açıkladı. Buna göre hükümet bizlere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için yüzde 14 + yüzde 9 maaş artışı, 2025 yılı için ise yüzde 6+ yüzde 5 maaş artışı teklif etmiştir. Şaka gibi ama ne yazık ki gerçek. Hükümetin bizleri yok sayan ilk teklifi için ilk uyarımızı yapıyoruz” dedi.
- 16.08.2023 16 Ağu 17:07 Kesk, İktidarın Toplu Sözleşme İçin Zam Teklifine Karşı Ülke Genelinde İş Bıraktı: "Tüik'in Sanal Rakamlarına Dayalı Bu Teklif Bizim Açımızdan Yok...
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu toplu sözleşme görüşmelerinde iktidarın zam teklifini protesto etmek ve taleplerine dikkat çekmek için 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. KESK Eş Genel Bakanı Şükran Kablan Yeşil, iktidarın zam teklifine tepki göstererek “Ücretlerdeki erime, alım gücümüzdeki düşüş her geçen gün artar ve yoksullaşırken birileri de çıkmış hala hükümetin teklifinin revize etmesini beklediğini söylüyor. Bizleri bu kadar yok sayan bu teklifin üç beş puan artırılarak revize edilmesi kabul edilebilir değildir. İktidarın kendi enflasyon hedeflerinin bile altında kalan, TÜİK’in sanal rakamlarına dayalı bu teklif bizim açımızdan yok hükmündedir” dedi.
- 15.08.2023 15 Ağu 13:11 Kesk Eş Genel Başkanı Yeşil: "16 Ağustos'ta Taleplerimizin Karşılanması Açısından İş Bırakma Eylemi Gerçekleştireceğiz.
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, kamu toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili “17 Ağustos’ta hükümet ikinci teklifini verecek. Bizim beklentimiz başta mali olarak bu teklifin revize edilmesi. Bunun yanı sıra da sosyal haklarımız olarak kira yardımı, çocuk ve eş yardımının günümüz koşullarına göre düzenlenmesi, mülakatın kaldırılarak liyakate dayalı atamaların yapılması, 2018’den bu yana sürekli gündemde olan ek göstergeyle ilgili düzenlemenin hayata geçirilmesi gibi taleplerimizin de karşılık bulması noktasında da masada önerilerimizi dile getirdik. Bunun için de tüm Türkiye’de KESK olarak 16 Ağustos’ta bu taleplerimizin karşılanması ve dikkate alınması açısından bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Masada yetki herhangi bir konfederasyona ait değildir. Yetki bu hizmeti üreten bizlere aittir” dedi.
- 15.08.2023 15 Ağu 10:02 Kamu-Sen Genel Başkanı ve KESK Eş Genel Başkanından, zam teklifine ilişkin açıklama
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ile KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, zam teklifine ilişkin açıklama yaptı.
- 14.08.2023 14 Ağu 23:51 Hükümetin zam teklifi milyonları hayal kırıklığına uğrattı, gözler 3. toplantıya çevrildi
Toplu sözleşme görüşmelerinin 2. toplantısında hükümet, memurlara teklifini sundu. 2 yıl için yüzde 110 zam isteyen memurlara, 2024'te yüzde 14+9, 2025'te ise yüzde 6+5 olmak üzere toplamda yüzde 34 zam teklif edildi. Bu teklif sonrası Memur-Sen'den ''Kabul etmiyoruz, revize edilmeli'' yanıtı, KESK'ten ise grev kararı geldi. Şimdi gözler 17 Ağustos'ta gerçekleşecek üçüncü toplantıya çevrildi.
- 14.08.2023 14 Ağu 18:30 KESK, Hükümetin Memur Zam Teklifini Kabul Etmedi
Hükümetin memur ve memur emeklisine yaptığı zam teklifi sonrası KESK'ten grev kararı geldi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), teklifin kabul edilemez olduğunu belirterek 16 Ağustos'ta iş bırakma kararı aldı. Teklifte, 2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9 zam, 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam öngörülmüştür.
- 14.08.2023 14 Ağu 18:13 KESK Başkanı: Zam teklifi kabul edilemez
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Kamu İşveren Heyeti'nin zam teklifini eleştirerek, memur ve memur emeklilerinin taleplerinin karşılanmadığını belirtti. Yeşil, kira yardımının yapılmadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini ve 16 Ağustos'ta 1 günlük iş bırakacaklarını açıkladı.
- 14.08.2023 14 Ağu 17:53 Teklifin Revize Edilmesi Gerekiyor
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Kamu işveren heyetine tavsiyemiz; teklifi revize etmeleri ve yeni bir teklifle gelmeleridir. Yalçın, refah payından bahsedilmediğini belirterek, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise teklifin kamu çalışanlarının taleplerini karşılamadığını belirterek, rakamların revize edilerek müzakere edilebilir hale gelmesi gerektiğini ifade etti. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise taleplerin karşılanmaması durumunda grev çağrısı yaparak, kamu emekçilerini iş bırakmaya çağırdı.
- 14.08.2023 14 Ağu 16:37 Hükümetin zam teklifi memnun etmedi! KESK'ten grev kararı
Hükümetin memur ve memur emeklisine yaptığı zam teklifi sonrası KESK'ten grev kararı geldi. Teklifin kabul edilemez olduğunu belirten konfederasyon, 16 Ağustos'ta iş bırakma kararı aldı.
- 14.08.2023 14 Ağu 15:58 Son Dakika: Memur-Sen'den hükümetin zam teklifine ilk tepki: Kabul etmiyoruz, revize edilmeli
Son dakika: Memur-Sen'den hükümetin memurlara yaptığı 2024'te yüzde 23, 2025'de yüzde 11'lik zam teklifine ilk tepki gecikmedi. Teklifin revize edilmesini isteyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olan teklifle masanın açılmasını yadırgıyoruz." dedi.
- 10.08.2023 10 Ağu 22:37 KESK İzmir Şubeler Platformu Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı
KESK İzmir Şubeler Platformu, toplu sözleşme taleplerini açıkladı ve iş bırakma tehdidinde bulundu. Kamu emekçileri, adaletli bir ücret ve vergi düzenlemesi istediklerini vurguladı.
- 10.08.2023 10 Ağu 15:38 KESK Ankara Şubeler Platformu, 2024-2025 toplu iş sözleşmesi taleplerini açıkladı
KESK Ankara Şubeler Platformu, kamu emekçileri ve emeklilerinin 2024-2025 yılları toplu iş sözleşmesi süreciyle ilgili taleplerini açıkladı. Talepler arasında en düşük maaşın yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması, ilave seyyanen ödenek taban aylık katsayısına dahil edilmesi, hayat pahalılığı karşısında eş yardımının artırılması, çocuk yardımının yükseltilmesi ve konut yardımının verilmesi yer alıyor. KESK, TÜİK verileri esas alınarak sadece birkaç başlıkta teklif gelirse iş bırakacaklarını duyurdu.
- 10.08.2023 10 Ağu 13:58 KESK Samsun Şubeler Platformu: İnsanca yaşayacak bir ücret talep ediyoruz
KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Samsun Şube Başkanı Özcan Çelik, toplu iş sözleşmesi süreciyle ilgili açıklama yaparak, emekçilere daha yüksek ücret talep etmediklerini, insanca yaşayacak bir ücret talepleri olduğunu belirtti. Çelik, siyasal iktidarın toplumun büyük kesimini yoksullukta eşitlediğini ve açlık sınırında ücretler ödenen halk kesimine, daha yüksek ücret alanları ya da talep edenleri hedef gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, KESK'in toplu sözleşme masasına götürdüğü talepler arasında en düşük memur maaşının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması, hayat pahalılığına karşı çocuk yardımı ve kira yardımının artırılması gibi konular yer alıyor.
- 07.08.2023 07 Ağu 13:59 Kesk Eş Genel Başkanı Bozgeyik'ten 'Toplu Sözleşme' Açıklaması: "Bu Masada Eril, Kadının Temsil Edilmediği, Kadın Taleplerinin Görülmediği Bir Toplu...
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İzmir'de; kamu toplu sözleşme süreciyle ilgili "Bu masada eril, kadının temsil edilmediği, kadın taleplerinin görülmediği bir toplu sözleşme süreci var. Hem Memur-Sen hem Kamu-Sen açısından değerlendirdiğimizde başta İLO sözleşmeleri ve İstanbul Sözleşmesi olmak üzere birçok sözleşmenin Türkiye'de uygulanmaması yönünde mücadele ettiklerini ve bunu toplu sözleşme masasında ifade ettiklerini burada ifade etmemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı. Bozgeyik, 7-10 Ağustos günleri arasında İzmir, İstanbul, Ankara, Van, Mersin, Samsun olmak üzere 7 ilde zamların geri alınması ve ücret talepleri için kamu emekçileriyle bir araya geleceklerini söyledi.
- 05.08.2023 05 Ağu 20:34 Ankara'da Sivil Toplum Kuruluşları Açlığı ve Yoksulluğu Protesto Etti
Ankara'da pek çok sivil toplum kuruluşu, Tüketici Hakları Derneği'nin çağrısı ile 'açlığı, yoksulluğu ve hayat pahalılığını' protesto etti. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, açıklamasında insanca bir ücret ve yaşam talep ederek, emeklilerin ve çalışanların ücretlerinin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını ve açlık, yoksulluk ve işsizliği giderecek politikaların acilen yürürlüğe konulmasını istedi. Protestoya katılan ve destek veren birçok demokratik kitle örgütü de açıklamaya destek verdi.
- 02.08.2023 02 Ağu 15:01 Ankara'da Emek-Meslek Örgütlerinden Zamlara Tepki: "Başta Temel Tüketim Maddeleri Olmak Üzere Yapılan Zamlar Geri Alınmalı, Temel Ücretler Yoksulluk...
Ankara’da emek-meslek örgütleri, artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yapılan zamlara tepki gösterdi. Ortak açıklamayı okuyan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yapılan zamlar geri alınmalıdır. Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı Temmuz 2023 itibarıyla net 15 bin TL’ye çıkarılmalıdır. Ücretler toplu sözleşmelerle belirlenmeli, her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli. Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret de yılda dört kez belirlenmelidir. Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir” dedi.
- 01.08.2023 01 Ağu 20:54 Memur sendikaları, zam taleplerini açıkladı
ANKARA'da memur sendikaları üyeleri, memur ve memur emeklilerinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri öncesi, zam taleplerini açıkladı. Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (Savdes-Sen) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi yaklaşık 500 kişi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir araya geldi. Grup, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7'inci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri öncesi beklentilerini dile getirdi. Sendika üyeleri, 'Ücret adaletsizliğini reddediyoruz', 'Türk lirası eriyor' yazılı pankart ve dövizler taşıyıp, sloganlar attı. Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, tüm kamu çalışanlarının maaşlarının en az yüzde 115 oranında artırılmasını, 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranlarının bu rakam üzerinden hesaplanması gerektiğini söyledi. Savdes-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz ise en düşük memur ücretinin yoksulluk sınırı olarak belirlenmesi gerektiğini bildirdi.
- 01.08.2023 01 Ağu 19:37 KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Kamu Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Taleplerini Açıkladı
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda devam eden kamu toplu sözleşme görüşmelerinin ardından, en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırı üzeri olan 45 bin liraya çıkarılmasını talep ettiklerini açıkladı. Ayrıca, vergi adaletsizliğinin giderilmesi, liyakate dayalı atamaların sağlanması ve 3600 ek gösterge taleplerini sunduklarını belirtti.
- 01.08.2023 01 Ağu 16:49 Kamu Sendikaları, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi Taleplerini Açıkladı
Türkiye Kamu-Sen ve KESK üyeleri, 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Talepler arasında yüzde 40 artış, refah payı, enflasyon farkı, kira yardımı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi yer alıyor.
- 01.08.2023 01 Ağu 15:07 Memur Sendikaları Zam Taleplerini Açıkladı
ANKARA'da memur sendikaları üyeleri, 7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri öncesi zam taleplerini açıkladı. Birleşik Kamu İş, Savdes-Sen ve KESK üyeleri, maaş artışı, refah payı, enflasyon farkı ve sosyal yardımların yükseltilmesi gibi taleplerde bulundu.
- 31.07.2023 31 Tem 11:36 Memur ve Memur Emeklilerini Kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi Görüşmeleri Başlıyor
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlıyor. Memur-Sen tarafından kamuoyuna açıklanan talepler arasında maaş artış oranları ve kira yardımı gibi konular yer alıyor. Görüşmelerde Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK üyelerinden oluşan 15 kişilik bir heyet masada yer alacak.
- 30.07.2023 30 Tem 12:58 Kamu Emekçisi Özer Kaysavuk, Müzisyenlik Hayalini Gerçekleştirdi
KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen'de yöneticilik yapan kamu emekçisi Özer Kaysavuk, yıllardır hayalini kurduğu müzisyenliğe 'Aşar Gelir' şarkısıyla adım attı. Kaysavuk, çocukluk yıllarından beri müzikle ilgilendiğini ve bu hayalini gerçekleştirmek için stüdyoya girerek ilk parçasını kaydettiğini söyledi. Şarkının klibi tüm müzik platformlarında yerini aldı ve Kaysavuk'a sanatçı dostları ve kurumlar tarafından büyük destek verildi.
- 29.07.2023 29 Tem 15:43 Kesk Ankara Şubeler Platformu Akbelen'deki Ağaç Kesimini Protesto Etti.
KESK Ankara Şubeler Platformu, Akbelen’deki ağaç kesimini protesto etti. KESK adına açıklama metnini okuyan Tarım Orkam Sen Şube Başkanı Osman Özyurt, "Özellikle son yıllarda bölgede binlerce hektar orman ya kesilerek ya da yakılarak bizzat iktidar tarafından yok edilmektedir. Neticede sarayın şirketleri daha çok kazansın diye ormanlarımız katlediliyor. Kömür madeni çıkarmak için toprağımız talan ediliyor. Toprağımızla birlikte yeraltı sularımız yok ediliyor. Kısaca bir bütün olarak yaşam alanlarımız yok ediliyor. Milyonlarca yılda oluşmuş kömür gibi fosil yakıtlar, yakıta dönüştüğünde havadaki karbon miktarı artıyor, salgın hastalıklar artıyor, küresel ısınma hızlanıyor ve iklim krizi derinleşiyor. Kimi zaman yakarak, kimi zaman yıkarak yok etmeye çalıştığınız ormanlarımızı pervasızca yok etmenize göz yummayacağız. Akbelen’de kestiğiniz ormanlar da bizim, Cudi’de yaktığınız ormanlar da bizim. Ormanlarımızın, yaşam alanlarımızın kar için yok edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
- 28.07.2023 28 Tem 18:10 Emek ve demokrasi örgütleri Akbelen Ormanlarındaki ağaç kesimine tepki gösterdi
Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, DİSK, KESK ve TTB'nin de bulunduğu 308 emek ve demokrasi örgütü ile STK'lar, Muğla'daki Akbelen ormanlarında yapılan ağaç kesimine tepki gösterdi. Açıklamada, ormanın korunması ve yaşam alanlarının savunulması talep edildi.
- 27.07.2023 27 Tem 15:09 Khk ile İhraç Edilen Veteriner Hekim Erdoğan Ber'in İade Edildiği İşine Yeniden Son Verildi: "Kurumun, Adaletin Tecelli Etmesine Engellemeye Dönük...
İstanbul Maltepe İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli, KESK’e bağlı Tarım Orkam Sen üyesi veteriner hekim Erdoğan Ber, 689 sayılı KHK ile 29 Nisan 2017 tarihinde görevinden ihraç edildi. Ankara 19. İdare Mahkemesi’nin 20 Mart 2023 tarihli kararı ile görevine iade edilen Ber’in işine, Maltepe İlçe Tarım Müdürlüğü’nün karara itirazı üzerine, 19 Temmuz 2023 tarihinde yeniden son verildi. Temmuz ayında ödenen maaşı da geri istendi. Ber, “Kurum, kararı istinaf ederken de benim ceza dosyamda hiç olmayan, hiç lafı geçmeyen iddialar ile ortaya çıkıyor. Kurumun, sürekli; işe dönüşü ve adaletin tecelli etmesine engellemeye dönük sistematik bir çabası olduğunu görüyoruz. Son derece keyfi ve iftira niteliğinde suçlar üretiyorlar. Biz bunları da çürüteceğiz. Burada en ufak bir kuşkumuz yok. Tarım Bakanı’na şu soruyu sormak istiyorum; bu kadar zulme uğramış bir insan olarak, sizin bu kararlarınızı kim veriyor” dedi.
- 24.07.2023 24 Tem 15:16 KESK, toplu sözleşme taleplerini iletti: En düşük memur maaşı 2024'te 45 bin lira olmalı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), en düşük memur maaşının 2024'ün Ocak ayı itibarıyla eş, çocuk yardımı ve kira yardımıyla en az 45 bin liraya çıkarılmasını talep etti.