Bm, Filipinler'deki İnsani Krize Dikkati Çekti
Hükümet güçleri ve militanların çatıştığı Zamboanga'da iki hafta içinde 132 kişi hayatını kaybetti Zamboanga'da 100 binden fazla Filipinli yer değiştirmek durumunda kaldı
Birleşmiş Milletler (BM), Filipinler'in güneyinde hükümet güçleri ve militanlar arasında 2 haftadır devam eden çatışmaların bölgede insani krize neden olduğuna dikkati çekti.
BM'nin Filipinler'deki insani durum koordinatörü Luiza Carvalho, militanların Zamboanga'da çok sayıda kişiyi rehin aldığı olaylar ve çatışmalar sırasında 132 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Çatışmalardan 158 bin insanın etkilendiğini, 10 bin kadar evin zarar gördüğünü bildiren Carvalho, Zamboanga'daki olaylar yüzünden yer değiştirmek durumunda kalanların sayısının 109 bini bulduğunu kaydetti.
Bu arada Filipinler ordusu da rehinelerin kurtarılmasına yönelik operasyonda sona gelinmek üzere olduğunu açıkladı. Operasyon sırasında çok sayıda militanın öldürüldüğünü kaydeden askeri yetkililer, yaklaşık 200 rehinenin serbest bırakıldığı söyledi.
Zamboanga kentinde Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi örgütü üyesi militanlar, 9 Eylül'de 5 sahil yöresine baskın düzenleyerek çok sayıda kişiyi rehin almıştı.
Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi, Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile hükümet arasında sürdürülen barış görüşmelerine destek vermiyor. - Ankara