Boston Zanlısı Teknede Yakalandı
Boston saldırısının faili olduğu ileri sürülen Çeçen kardeşlerden aranan 19 yaşındaki Djohar Tsarnev, bir teknede saklanırken yakalandı.
Boston bombacılarının tespit edilmesinin ardından kentte başlayan insan avı önceki gece sona erdi.
Kenti saran binlerce polis, eylemi beraber gerçekleştirdiği ağabeyi çatışmada öldürülünce kaçan 19 yaşındaki Cevher Tsarnayev'i Watertown kasabasındaki bir evin bahçesindeki teknenin içinde yakaladı. Tsarnayev'in teknedeki görüntüleri internette yer aldı. Halkın büyük sevgi gösterisinde bulunduğu polis, kaçak Çeçen'in günler süren takip sonucunda yakalanmasının ardından ziyafet çekti. Obama operasyonun ardından ulusa seslenerek, "Bu akşam, bu trajedinin önemli bir faslını kapattık" dedi.
RUSYA BAĞLANTISI
FBI, Tsarnayev Kardeşlerin neden böyle bir eyleme giriştiklerini ve bağlantılarını halen araştırıyor. Ancak Çeçen kardeşlerin etnik kimliği olayı uluslararası boyuta taşırken ABD ve Çeçen sorununun hedef aldığı Rusya arasında şimdi olay sonrası çok yönlü bir işbirliği.yaşanıyor. Nitekim Beyaz Saray Obama'nın dün akşam saatlerinde Rusya Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve terörle mücadelede Rusya'dan gördükleri destek için Putin'e teşekkür ettiğini açıkladı.
Olayın Rusya'yı içeren başka bir boyutu da, FBI'ın, yabancı bir ülkeden gelen bir talebin ardından büyük kardeş Tamerlan'ı aşırı uç gruplarla bağlantısı olabileceği şüphesiyle 2011'de sorguya almasıydı. Yabancı ülkenin hangisi olduğu resmen açıklanmadı. Ancak Tamerlan'ın babası Anzor Tsarnayev Rusya'da gazetecilere verdiği bilgide, oğlunun 2012'de Rusya'da bulunduğunu söyleyerek, şüphelenen ülkenin hangisi olduğunun ipucunu verdi. FBI, o sorgu sırasında uzun uzun araştırdı. Girdiği web sitelerinden arkadaşlarına her detayı kontrol etti. Ancak şüpheli bir duruma rastlamadı. FBI ise dün akşam yaptığı bir açıklamada sorgulamayı doğrularken, talepte bulunan ülkeden daha fazla bilgi istediğini ama istenen bilginin gelmediğini belirtti.
TÜRKİYE'DE 2003'TE 10 GÜN KALMIŞLAR
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston Maratonu'nda meydana gelen patlamayı gerçekleştiren kişilerin Türkiye'den Amerika'ya gittiği iddialarını yanıtladı. Bakan Güler, "İki kardeşten Tamerlan Tsarnayev adlı kişinin 1986 doğumlu olduğu Kırgız pasaportuyla 9 Temmuz 2003 tarihinde İstanbul'dan giriş yaptığı 10 gün sonra 19 Temmuz 2003'te Ankara'dan çıkış yaptığı anlaşılmıştır. aynı soyadlı üç kişi gelmiştir. Bir aile oldukları tahmin edilmektedir. Türkiye ile herhangi bir ilgilerinin olmadığını tespit ettik. 10 sene önce gelmişler 10 gün kalıp ayrılmışlar" diye konuştu.