Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden Hava Kirliliği Açıklaması
Gaziantep Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, Günlük ve Aylık Ortalama Değerlere Bakıldığında, Hava Kirliliğinde Olumsuzluğun Olmadığını Söyledi.
Gaziantep Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, günlük ve aylık ortalama değerlere bakıldığında, hava kirliliğinde olumsuzluğun olmadığını söyledi.
Gaziantep'te hava kalitesinin korunması ile ilgili 2007 yılı içerisinde yapılan çalışmaları değerlendiren Niziplioğlu, yapılan kömür denetimleri, alo çevre hattına gelen şikayetler, egsoz ölçümleri, sanayi ve emisyon denetimleri ile hava ölçümleri hakkında bilgiler verdi. 2007-2008 kış sezonunda satışa sunulacak kömür için 27 firmaya kömür satış belgesi verildiğini ve bu firmalardan 2'sinde yapılan analiz sonuçlarının olumsuz çıkması üzerine izinlerinin iptal edildiğini ifade eden Niziplioğlu, "Kömür denetimi ile ilgili çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Kömür satışı yapan 213 firmaya katı yakıt izin belgesi verilmiştir. Belgesi olmayan firmalar satış yapamayacak. 1994-2006 yılları arasında yapılan denetimlerimizde, satılması ve yakılması yasak olan kömür sattıkları tespit edilen 196 kişiye, toplam 237.648,185 YTL idari para cezası uygulanmıştır. Yakalanan bin 426 ton kömüre ise el konulmuştur. Vatandaşlarımız kömür alırken satıcılardan katı yakıt belgesini istemelidirler" şeklinde konuştu.
181 Alo Çevre hattına gelen 150 ve vatandaşlar tarafından gönderilen 135 yazılı şikayetin anında değerlendirilerek mevzuat çerçevesinde bertaraf edildiğini kaydeden Niziplioğlu, egsoz ölçümleri ile ilgili 17 firmaya egsoz emisyon ölçüm belgesi verildiğini söyledi. Niziplioğlu, "2007 yılı içerisinde 20 bin 108 aracın egsoz ayarlarını yaptırmaları sağlanmıştır. Yapılan denetimlerde 18 araca pulları olmadığı için 9 bin 720 YTL para cezası uygulanmıştır. Sanayi tesislerinde yapılan denetimlerde ise 260 işyeri denetlenerek önlemlerin alınması sağlanmıştır. Hava ölçümlerimiz 4 ayrı noktada günlük olarak yapılmaktadır. Ölçüm sonuçları 4 ayrı kavşakta bulunan panolarda halkımızın bilgisine sunulmaktadır. Ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinden her 30 dakikada bir şehrimizle ilgili hava ölçüm sonuçları yayınlanmaktadır. Çıkan sonuçlara bakıldığında ilimiz bu değerlerin çok altında kalmaktadır. Şehrimiz hızlı nüfus artışı, trafik yoğunluğu ve büyüyen sanayisine rağmen hava kalitesi yönünden sınır değerler çerçevesinde yaşanılabilir temiz bir havaya sahiptir" dedi.
(TB-ST-Y)
06.12.2007 11:52 TSİ