CHP'deki "paralı figüran" iddialarının ardından Timur Soykan ve Fatih Altaylı ifadeye çağrıldı

Son Güncelleme:

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Sarıyer'de düzenlediği üye katılım törenine cast ajansları aracılığıyla ücretli figüran getirildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma genişliyor. Gelişmeler kapsamında gazeteciler Timur Soykan ve Fatih Altaylı, ifade vermek üzere adliyeye çağrıldı.

CHP'nin Sarıyer'deki Rauf Denktaş Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı geniş çaplı üye katılım töreni, çarpıcı bir iddiayla gündeme gelmişti. Etkinlikte yer alan kalabalığın bir kısmının cast ajansları aracılığıyla parayla tutulmuş figüranlardan oluştuğu öne sürülmüştü.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ortaya atılan bu ciddi iddiaların ardından  CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin harekete geçerek iddiaların araştırılması için suç duyurusunda bulunmuştu. Yapılan şikayet ve kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuyu incelemeye alarak olayla ilgili resmi bir soruşturma başlattı.

3 İSİM İFADEYE ÇAĞRILDI

Başsavcılık tarafından yürütülen "paralı figüran" soruşturması kapsamında yeni bir gelişme yaşandı. Soruşturmayı derinleştiren savcılık, gazeteciler Uğur Dündar, Timur Soykan ve Fatih Altaylı'yı bilgilerine başvurulmak üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na ifadeye çağırdı. 

"HABERİN TAMAMEN DOĞRU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırılan gazeteci Timur Soykan, İstanbul Adliyesi'ne geldi. İfadesinin ardından gazetecilere konuşan Soykan, şunları söyledi:

"Gürsel Tekin'le ilgili bir paylaşım soruldu. Gürsel Tekin'in figüran skandalından sonra biliyorsunuz, BirGün Gazetesi muhabiri Ebru Çelik, koordinatörleri Uğur Koç ve arkadaşımız Berkan Gültekin hakkında ifade vermelerine karar verilmişti.

Burada da bizi 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'iftira' ve 'yalan haber' gibi suçlamalarla hedef aldılar. Ancak bugün gelinen noktada haberin tamamen doğru olduğu ortaya çıktı. Haber bütün tanıklar tarafından doğrulandı. Tamamen doğru bir haber nedeniyle Türkiye'de gazeteciler ifade vermek zorunda kalabiliyor. Ben de ifade verdim. Sanırım Uğur Dündar ve Fatih Altaylı da ifadeye çağrıldı.

Gürsel Tekin ise bu skandalın yalan olduğunu, kendisine iftira atıldığını iddia etmişti. Hatta gazeteciyi çok çirkin ifadelerle suçlamış, burada da suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak sonuçta kendisinin yalan söylediği, 'iftira' ve 'kumpas' söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Aslında tamamen doğru bir haber nedeniyle gazetecilerin ifade vermek zorunda kalması gerçekten trajikomik bir durum."

NE OLMUŞTU?

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesince CHP İstanbul İl Yönetimine görevlendirilen Gürsel Tekin, CHP'nin gerçekleştirdiği üye katılım törenine cast ajansları üzerinden ücretli figüran getirildiği iddialarına ilişkin ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Sarıyer'de gerçekleştirilen CHP etkinliğine cast ajansı ile anlaşılarak gerçekte üye olmayan kişilerin götürüldüğüne yönelik iddialar ve buna yönelik yapılan yayınlara ilişkin müşteki vekilinin Cumhuriyet Başsavcılığına sunduğu şikayet dilekçesi akabinde soruşturmaya başlandığı belirtilmişti.

Açıklamada, araştırmalar sonuçlandığında şikayet edilen kişilerin ifadelerine başvurulacağı bildirilmişti.

Soruşturma kapsamında Ebru Çelik, Uğur Koç, Berkant Gültekin ve Nedim Bayhan da dün savcılıkta şüpheli sıfatıyla ifade vermişti.