Eğitimcilerden Sağduyu Çağrısı
Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, dershane tartışmaları hakkında tarafları sağduyuya davet etti.
Dershanelerin kapatılması ile ilgili taraflar arasındaki tartışmalar gündemdeki tazeliğini korurken, eğitimci sendikalardan Eğitim Bir Sen, konunun uzlaşıya varması için kavram ve olguların yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.
Sendika adına açıklama yapan Eğitim Bir Sen Urfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, "Tarafların incitici sözler kullanmak yerine birbirlerini anlamaya çalışmaları ve enerji kaybına son vermek, bütün tarafların kabul edebileceği bir çözüme ulaşmak için, tartışmaya taraf olması gereken tüm kesimler olaya sükunetle, sağduyuyla ve pedagojik bir perspektifle yaklaşmak durumundadır" dedi.
'TARAFLAR AYNI ÇATI ALTINDA ÇÖZÜM BULMALI'
Sorunun çözümü için gerek hükümet kanadı altında Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekse dershane sahiplerinin aynı çatı altında toplanarak toplumun yararına yönelik ortak çözümler üretmesi gerektiğini söyleyen sendika şube başkanı Coşkun, "Konunun siyasi erk açısından öznesi konumunda olan MEB, her şeyden önce sürecin şeffaflığını sağlamalı bu kapsamda konuyla ilgili taslak çalışmasını kamuoyuyla paylaşarak toplumu bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmelidir. Diğer taraftan, konunun sosyal tarafı olan eğitim sendikaları, dershane sahipleri ve akademik dünya tartışmanın ortağı yapılarak, konunun bilimsel bir zemine oturmasına ve bilimsel çözümler üretilmesine fırsat sağlanmalıdır. Bütün bunlarla birlikte, hali hazırda dershanelere devam eden kitleyi oluşturan çocuklar/gençler ile ebeveynlerinin de fikir/görüş ortağı olmasına yönelik bir alan oluşturulmalıdır" diye konuştu.
'DERSHANELERİN OLMAZSA OLMAZ' FİKRİ YANLIŞTIR
Bazı kesimlerce 'Eğitimde dershaneler olmazsa olmaz' şeklindeki bir takım ifadelerin kullanıldığını ve bu fikre kesinlikle katılmadıklarını da sözlerine ekleyen Coşkun açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı: "Öte yandan dershanelerin eğitim sisteminin olmazsa olmazı şeklinde lanse edilmesi de doğru bir yaklaşım değildir. Dershaneler olsa olsa eğitim sisteminin sorunlarından neşet etmiş bir sonuçtur. Bu tespitler ışığında önerimiz, yasal düzenleme yapılarak dershanelerin kapatılması yerine, eğitim sisteminin açıklarının kapatılmasını ve sorunlarının çözümünü sağlayacak eğitim reformları yapılarak talep düşüklüğüne ve karlı olmadığı kanaatiyle dershanelerin kapanmasına aracılık edecek bir sürecin işletilmesidir. Bu süreç kapsamında, öğretmen açığının giderilmesi, sınava hazırlayan eğitim sisteminin hayata hazırlayan eğitim sistemine dönüştürülmesi ve değerler eğitiminin öncelendiği ve önemsendiği bir eğitim alanının oluşturulması hedefi esas alınmalıdır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)